icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

zuzap33
8. jan 2023

@zlatusik22 pri sprche som raz za 2-3 dni umyla hlavu so samponom. Kdeze krem, to sa ani neda. A vitaminov sa skor vyvaruj, vobec nie b12.

daniela232
8. jan 2023

@snowwhite81 no ha som sa nakoniec rozhodla dať všetko preč,traja doktori mi odporučili keďže mám aj tamoxifen na 5 rokov
@zlatusik22 môžem ti napísať ss?

lulu1217
8. jan 2023

Žienky, bolesť chrbta niekde pri lopatke môže byť pri tomto ochorení, či značí to už niečo zlé? Som mesiac po liečbe

zlatusik22
8. jan 2023

@daniela232 kludne🙂

tinadzeladin
8. jan 2023

@michaelanova aj ja chodím do trnavy..vedla k doktorke volochovej...ale raz som bola aj u grmanovéj .sú tam milé sestricky, vždy som prišla prvá na chemo, lebo ja som musela ležat na posteli..sediet mi robilo zle..v utorok tam idem na krv..musíš to zvládnut tieto 4 sú dolezité...po tých 4 to uz bude v pohode tie dáš lahko..

zlatusik22
8. jan 2023

@zuzap33 fakt?vyvarovat sa vitaminom ako blba otazka ale preco?
Este ich nemam dole ale uz zajtra isto oholim a take mi to prislo ze bude koza citliva

tinadzeladin
8. jan 2023

@daniela232 ahoj..kam ides na operáciu vaječníkou? Laparoskopicky?

katenka2
8. jan 2023

@zlatusik22 no, ja som vykutrala toto a veru okrem tej B12 by sa vitaminy uzivat mali https://onkoinfo.sk/vyziva-onkologickych-pacien.... Mne dokonca moja onko dr. povedala, ze ked v krvnych rozboroch zistia nedostatok B12, tak normalne predpisu aj tento vitamin na uzivanie. Tak si potom vyber 😖

zuzap33
9. jan 2023

@zlatusik22 ked vypadavaju vlasy, tak to boli. A prve dni je zima na hlavu. Ja beriem pyridoxin na krvinky, vapnik s d co mam na predpis a obcas c si dam. Inak pestru stravu

daniela232
9. jan 2023

@tinadzeladin ahoj,no idem do Levíc,laparoskopicky, kebyže mi berú len vaječníky tak idem do nr,ale keďže berú všetko musím tam

zlatusik22
9. jan 2023

@zuzap33 dakujem,ano boli to veru ale chvala bohu len na dotyk

tdaniela
9. jan 2023

@michaelanovane pomáhalo sa otom rozprávať 🙂 ale takým štýlom že nie ľutovať sa ale dať možno silu niekomu inému ešte 🙂... A posedenia s kamarátmi a rodine oslavy 🤣 keď nas bolo viac zabávali sme sa rozprávali smiali 🙂🙂 ja som dokonca aj na diskotéke bola ktorá bola v lete vonku so šatkou na hlave pod pódiom do 3 rána tancovala 🤣 🤦 to som už biele brala asi tretiu bielu chemoterapiu som mala 🙂😁... Ja som mala 28 keď som brala chemo teraz mám čerstvých 29 ... Doma mám 3 ročnú a 5 ročnú dcérku 🙂 nieje NATO nejako čas myslieť a je aj lepšie NATO nemyslieť a nerozmýšľat 🙂 a keď áno tak jedine ako bude dobré keď už choroba nebude 😁🙂 čo všetko urobím kde všade pôjdem 😁... Mňa dnes čaká prvý oziar 🙏 som zvedavá čo má cez toto obdobie čaká 🤷🙂

tdaniela
9. jan 2023

@zlatusik22 ja som si keď som zobrala červené dávala na hlavu biohar 🙂 či to pomohlo neviem ale vlasy rástli mesiac asi od ukončenia červenej poslednej chemo začali tuším 🙂 .. môžem fotky poslať ja som si to priebežne fotila ak by bolo treba 😁

michaelanova
9. jan 2023

@tdaniela dakujem za spravu, tak to mas vesele s malymi kuriatkami a aj narocne❤️dakujem za podporu, citim sa ako vygrcana haluska, ale lepsie ako bolo. No, musim vydrzat este tie 3 silne, potom uz bude hadam lepsie. A asi by som sa nemala moc zamyslat. Drzim Ti palce, ty uz asi finisujes s liecbou💪❤️

daniela232
9. jan 2023

@michaelanova ako ti je dnes? Už je to lepšie? Ako v noci?

zlatusik22
9. jan 2023

@tdaniela ak ta mozem poprosit🙂

michaelanova
9. jan 2023

@daniela232 ahoj, zaludok uz nemam na vode, ale citim brucho take rozbite, nemam chut v ustach a stale som hladna😂a taka vytrasena ako po chripke, ze vyjdem schody a trasu sa mi ruky. A hlava ma bolieva, najma v noci, ale to dam paralen a prejde. Tak som zvedava na tu krv, vo stvrtok idem, podla toho chemo hned po 2 alebo 3 tyzdnoch, ak by nieco nebolo ok. A ty sa mas ako, uz chodis do prace, ani neviem, v akej faze si, ty uz mas asi po liecbe, vsak

snowwhite81
9. jan 2023

@ada2007 nador bol 100%ER a PR pozitivny, aby som si nemusela pichat najlizich 5 rokov Zoladex do brucha. Deti uz neplanujem a toto mi prislo rozhodne ako lepsia volba.

michaelanova
9. jan 2023

Dievcence, ako dlho sa vam hojila ruka po mastekomii? Mna operovali 23.11.,cca do 3 tyzdnov som rozhybala ruku, aj opuch zmizol. Teraz posledne dni mam taky pocit navretia podpazusia a ked soferujem, citim take rezanie pod pazuchou. To, ze to mam mrtve, necitlive nejak neriesim, len sa bojim, ze to opuchlo a boli pod pazuchou. Nie vzdy, len niekedy ma tam reze a ked zatazim ruku. Je to normalne, trva to hojenie tak dlho?

zuzap33
9. jan 2023

@michaelanova ja som uz 3 roky od opky a pod pazuchou a cast ramena necitlive. Zobrali ti nervy, slachy, je to dan. S rukou cvic, ale nepretazuj ju. Nevysavam, nehnetiem cesto, nenosim tazke, volne oblecenie, lymfa musi prudit

katenka2
9. jan 2023

Pana! Dievčence, neviem, ci toto viete, pre mna je to aj po 27 rokoch bojov s chorobou vlastne novinka. Teraz som zacala aj pomerne dost chudnut a to sa snazim jest kedykolvek pocitim hlad. No a samozrejme som hladala info aj na nete a tie odborne rady ma naozaj prekvapili, tak mozno nieco nove aj pre vas 🙄
https://onkoinfo.sk/vyziva-onkologickych-pacien...

michaelanova
9. jan 2023

@zuzap33 dakujem, zuzi, ja som s detmi este pred chemo hrala doma sipky, sme hadzali a asi som tomu opuchu tak pomohla. Ono je to asi dozivotne, mne ja mudr povedal, ze tam doslo k poskodeniu nervov, ze urcita cast sa spravi, ale ostatok uz nie

ira25
9. jan 2023

A ja mám otázočku,že či vám stále merajú tlak a odber krvi len z tej neoperovanej strany prsníka?

michaelanova
9. jan 2023

@ira25 ano, mna na to upozornili hned po operacii, ze uz dozivotne tlak a odber z opacnej strany

michaelanova
9. jan 2023

@katenka2 katus, dakujem, mrknem😘

ira25
9. jan 2023

@michaelanova mne keď som ležala na covidom,tak mi brali aj z tej operovanej strany aj tlak

ira25
9. jan 2023

@michaela a mňa nik neupozornil a to fakt do konca života?

michaelanova
9. jan 2023

@ira25 nam to takto povedali vsetkym zenam, ako prislo na izbu, ze si ma to mame dat pozor

zuzap33
9. jan 2023

@ira25 krv sa moze brat uz 3 mes po opke. Mne beru uz len z operovanej strany. Tlak sa nemera, ani infuzie nedavaju. Ale pokial sa nezobrali uzliny, tak moze

zuzap33
9. jan 2023

@michaelanova z operovanej strany sa berie bezne krv. Len infuzie sa nesmu podavat