icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

michaelanova
9. jan 2023

@zuzap33 ano? Nam povedali, ze ani krv, ani tlak, vravel nam to zdravotny brat a potom aj pan z rehabilitacneho, tak neviem, ja som to nijak negooglila, brala som to ako hotovu info

katenka2
9. jan 2023

@zuzap33
@michaelanova ale len ked sa ti nevytvori casom lymfaticky opuch ruky. Potom uz absolutne nic! Ani krv, ani tlak, vonkoncom nie infuzie, dokonca ani ked mas problem s ramenom, tak sa nemoze nejako "manualne" riesit - teda napr. nejaky obstrek ramena... vsetko vyskusane, onkologmi zakazane az do miery - a ste vy normalna?!

zuzap33
9. jan 2023

@katenka2 pri lymfedeme nic. Mojej kamaratke po 8 rokoch podali infuziu do operovanej ruky. Vraj uz dlhy cas. Do troch dni mala obrovsky lymfedem. A ma ho dodnes, uz 4 roky

katenka2
9. jan 2023

@zuzap33 clovece, ja som v papieroch nasla, ze lymfaticky opuch mam uz 22 rokov. A nielenze kvoli nemu castu "ruzu", teda zapal ruky s vysokymi teplotami, ale mi ta tazka napuchnuta ruka uplne vykrivila chrbticu, sposobila teraz na stare kolena natiahnutie sliach a vazov, mam permanentne bolesti a podotykam, ze ozaj VSELICO, co sme podnikli proti tomu opuchu /a nebolo toho malo/, bud nepomohlo vobec, alebo len na kratky cas. A poucenie onkologov - s tym sa zmierte, to uz do smrti sa nezlepsi... Tak! 😖
Ale, kiez by to bolo to najhorsie, aaaach!

zuzap33
9. jan 2023

@katenka2 uff. Ta kamoska ma tu ruku skoro taku velku ako nohu. Nosi stale rukavicu a dlhe volne tricka. Mne zas Letrozol a liecba uspesne skrivili krcnu chrbticu

katenka2
9. jan 2023

@zuzap33 ufff, same "lahodky". Keby teraz vsetky tie dievcata, co si myslia, ze som silna, videli, ako sa skrucam, co ma od strachu boli zaludok, rychle by si nazor opravili

ira25
9. jan 2023

@zuzap33 mne dávali aj infúzie aj brali krv aj merali tlak z tej operovanej strany.
Uzliny brali ale len tie sentinelove - strážne.

katenka2
9. jan 2023

@zuzap33 uz tri mesiace sa stazujem na kasel a stazene dychanie, nebyt neurologicky, tak ani sa nevie, ze uz nador v plucach /pekny velky/, po mesiaci zopakovane CT, dalsie nadory v plucach, ale vraj nieco male aj v peceni a taky centimetrovy aj v 7 krcnom stavci.... a stale cakame na dalsie vysetrenia a stale je vela pacientov predo mnou. A mna uz zacala boliet hlava, tak teraz neviem, ci su tam dalsie MTS, alebo to zo strachu, ze stale ziadna liecba....

katenka2
9. jan 2023

a potom... ty si silna, ty to das! 😨 Najposranejsia zo vsetkych som tu a zijem len stastnymi nahodami. Tak veru!

katenka2
9. jan 2023

@ira25 Irenka, neviem, ako to je, ked sa nevytvoril opuch. Mozno vtedy sa da vynimocne aj ta ruka pouzit. A ty si skoro na covid umrela, tak vtedy nekukali vlavo ani vpravo, ako to teda v mnohych spitaloch aj byva

ira25
9. jan 2023

@katenka2 však asi tak Katka,ja bola stejne mimo a tak som si to neuvedomovala , že čo robia so mnou .

ira25
9. jan 2023

@katenka2 Katka,psychika zatočí s našou mysľou a potom si už namyslame takéto negatívne myšlienky.

zuzap33
9. jan 2023

@katenka2 no nejak sa ti to dofrasa rozmnozilo. Mety su svinska vec, ak nie je liecba rastu rychlo. A nie su este vysledky biopsie ?

michaelanova
9. jan 2023

@katenka2 katus, v rodine sme mali davnejsie rakovinu, uz recidiva, tiez pluca, ale mala nastupit nejaku speci liecbu, len bola podmienka, ze hlava musi byt cista a ct, ze vraj metastazy, ona chuida uz nam tvrdila, ze vidi aj rozmazane, o nejaky cas urobilo mri hlavy a nebolo tam nic... Psychika je spina. Hlavne, nech nestracaju cas a liecia Ta❤️posielam vela sily🙏💪

katenka2
9. jan 2023

@zuzap33 malo ukazala ta biopsia z bronchoskopie, vraj treba vacsi kus z pluc vydolovat. Moja onkolozka mi hned aj papiere nachystala, aj CD z CT preposlala do Ruzinova, kde podla nej su na rakovinu pluc najlepsi odbornici. A ja jej verim, hoci teda Ruzinov 😨
Lenze ti ma odbili, ze prva konzultacia najskor v piatok 13.1. a mam byt rada, ze tak skoro! A to je len konzultacia. Kym budu mat miesto na hospitalizaciu, lebo ze apson 2-3 dni tam bude treba byt /az tyzden, pokial by aj vodu z osrdcovnika tahali/, tak prejde.... no bojim sa aj odhadnut kolko. A potom kym budu vysledky a kym sa nastavi liecba.... tak to uz asi budem fialky odspodu vonat.

katenka2
9. jan 2023

@zuzap33 a hlavne, nemozem si pomoooooct! Odkedy povedali, ze nasli aj nieco v stavci, zacala ma boliet hlava aj krcna chrbtica, ale viem tiez, ze moja psychika je svina a moze to navodit, lebo na to myslim. A uplne najhosie je, ze v druhom CT je uvedene, ze by bolo treba aj gamagrafiu celeho skeletu urobit a...nikto nic!

katenka2
9. jan 2023

@michaelanova No jo Miska! Chlacholime jedna druhu 😂. Ale baby, hned mi je lepsie, ked si tu s vami takto pokecam 😅. Mam vas rada, vsetky!

michaelanova
9. jan 2023

@katenka2 ja si to viem predstavit, mala som odmlada rozne stavy, nemohla som dychat, prehltat, to moje brucho..
A furt sa uzvrelo, ze psycho, ale cloveku tazko povies, cit sa dobre, ked... Skus si dat tabletku na spanie, aspon tu noc prespat a nacerpat sily, pre mna bola a je vzdy najhorsia noc. Tam pridu tie strachy a ataky.

katenka2
9. jan 2023

@michaelanova presne to aj robim... o niektorych nociach by som vedela pisat vacsie horory ako Hitchcock 😂 Tiez som uz zazila panicky atak to tak by som povedala z nicocho nic. Mozno to poznas - udusit sa a udusit. Myslis, ze posledna chvila prisla 🙄

michaelanova
9. jan 2023

@katenka2 ja viem, preto, ak mozes a mas, zober tbl a pospi si. Ja by som si tiez nieco dala, ale pri chemo nedam, tak hladam na youtube vselijake meditacie na uzdravenie a tak aspon lepsie zaspim, i ked v noci som xkrat hore

katenka2
9. jan 2023

@michaelanova a urcite popri chemo sa nemoze nieco na spanie? Aspon nieco slabsie, volnepredajne? Viem teda, ze nie z trezalky, teda lubovnika. Ale aspon trocha silnejsi 5mg melatonin? Spytaj sa onkolozky ked tam pojdes

katenka2
9. jan 2023

@michaelanova hla - https://www.onkopacient.sk/?id=61
Ak napriek vašej snahe nespíte niekoľko nocí a vaša únava narastá, požiadajte lekára o lieky na spanie. Nebráňte sa im, je dôležité, aby ste počas liečby mali silu a váš organizmus regeneroval a k tomu sa potrebujete vyspať. Obavy, že sa stanete na liekoch závislí sú neopodstatnené - pokiaľ ste nikdy nemali problém so závislosťou a budete ich brať len nevyhnutný čas a v malých dávkach.

lussy9
10. jan 2023

@helga9 pýtam sa len, ze som narazila na niektoré články ohľadom kolagénu a metastazovaniu rak. Tak matodost vydesilo.

lussy9
10. jan 2023

@katenka2 melatonin práce by mal byť v liečbe prospešný.

helga9
10. jan 2023

@lussy9 kolagenov je 28 a telo si vytvára tiež kolagén. Je nežiadúci kolagén XII. Je to ako pri B vitamíne onko by nemali B12 tak ho proste brat nebudeš. To iste kolagén treba pozrieť zloženie. Väčšina výživových doplnkov ma kolagén I,II,III. Napr. Mety pankreasu podporuje kolagén I, ale ten si vytvára aj telo.

katenka2
10. jan 2023

@helga9 fu! Heli, tak toto som netusila, ba ani nikde necitala. A do mna ortoped tlaci kolageny jedna radost. To aby som sa pozrela, o ake druhy ide ☹

ira25
10. jan 2023

@helga9 no a skade toto všetko mi onko pacientky máme vedieť...no a fakt koľké výživové doplnky obsahujú kolagén a mne tiež ortopéd dáva do kolena a kĺbu kolagén...uf ešte hádam huspenina je prírodný kolagén 🤔

helga9
10. jan 2023

@ira25 kolagén je dobrý

michaelanova
11. jan 2023

@katenka2 ahoj, katka, ako sa mas, nejake nove info? ❤️

katenka2
11. jan 2023

@michaelanova Miska, dakujem za opytanie. Zrovna nove nie a bolo mi aj lepsie /ale teda aj horsie, nech zas neprehanam/ a riesim teraz problem s vysetrenim, ktory som sama sposobila, tak napisem viac zajtra, ako sa mi zadarilo. Ufff 😖