icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

katenka2
18. jan 2023

@michaelanova jo! A to rezanie v podpazuší ti vôbec nemusí zostať, čo ťa straší 🤨. Keď sa ti bude dať a nebude ti špatne od žaludka, len treba opatrne troška cvičiť, pridať naťahovanie cviky, ale s citom! A po čase sni nebudeš vedieť, že nejaké podpazušie máš 😉

lussy9
18. jan 2023

Prosím čo Vám pomáha na vyskúšanie a praskanie koze v intímnych partiách dole pri užívaní Letrozol. Známa začala mať tak 2 mesiace veľké problémy. Nepomáhajú žiadne maste. Prosim o radu.

lussy9
18. jan 2023

@ira25 študovala som aj veľa zahraničných stránok ale tie nejdem posielať.

nelaja
18. jan 2023

@lussy9 Ahoj, ja mám anastrozol a vyoperované vajecniky takmer rok, takže tiež sa chýbajúce estrogeny prejavuju dole, sliznice úplne krehké. Mne pomáha gynella silver foam, gynella silver caps. Ale v zásade všetko, čo obsahuje kyselinu hyaluronovú môže byť. Tá gynella má ešte také že atrogel, presne pre ženy po prechode, akurát obsahuje aj sojový isoflavonoid (genistein), a sója je najväčší prírodný zdroj estrogén, takže aj keď gynekológ mi tvrdí, že cez pošvu sa to nemá ako veľmi vstrebať do krvi, ešte som nenašla odvahu to skúšať.

nelaja
18. jan 2023

Inak dievčatá, vy ste tu také parádne sčítané, klobúk dole. Dočítali ste sa niekde v nejakom serióznom zdroji, či tie, čo sme "postihnuté" ER+, PR+ rakovinou prsníkov,naozaj tú sóju nesmieme? Ja som sa to dočítala len v knihe Varíme z potravín, ktoré zdolávajú rakovinu (kanadskí autori), že my sóju môžme len veľmi opatrne. Ja od začiatku diagnózy (teraz 4 roky od operácie) čítam príbalové letáky potravín a zloženie aj v pečive. U nás sa strašne strašne veľa používa aj sójovej múky (ešte aj v obyčajných rožkoch, lebo je lacnejšia ako pšeničná) a sójový lecitín je fakt skoro všade ako emulgátor, v každej kupovanej sladkosti, skoro v každej čokoláde. Takže ja veľa doma pečiem, keď chcem sladké.

helga9
18. jan 2023

@nelaja nedá sa estrogén úplne vylúčiť a aj telo ti ho naďalej produkuje- nato máš antihormonalku tamox, letrozol atď ktorý bráni naviazaniu estrogénu

michaelanova
18. jan 2023

@katenka2 katus, dakujem pekne, citim to len ma dotyk a ked si na tu stranu lahnem. A ty sa mas ako, uz sa pohli nejako vysetrenia?

nelaja
18. jan 2023

@helga9 To je jasné, tvoria ho aj nadobličky. Ja len že mne ten umelý prechod v kombinácii s anastrozolom spôsobil "dole" poriadnu šarapatu, som vysušená, keď nesvrbí, tak štípe a furt dokola. Včera som to akurát riešila s gynekológom, vraj je to bežné u žien,čo si týmto prešli, že keď to inak nepôjde, dá mi nejakú kortikoidnú masť, čo samozrejme nechcem. Dúfam, že s tou gynellou to nejako zaratujem

nelaja
18. jan 2023

@michaelanova Miška aj mňa rezalo vyše roka po operácii pod pazuchou a koža bola úplne otŕpnutá, ale úplne to prešlo postupne, cvič na tú ruku, ak ti dali v nemocnici cviky, mne to veľmi pomohlo

michaelanova
18. jan 2023

@nelaja dakujrm pekne, no, to okolie podpazusia mam take bolave este, s malou dusickou ai to ho prezriem vzdy a tie rebra stale bolave, nie tak, ako po op, vtedy to bolo strasne, som myslela, ze ci som im zo stola nespadla😂

ada2007
18. jan 2023

@lussy9 ja to tiež teraz prežívam, rok beriem tamoxifen a teraz nastali problémy tam dole,skúsila som krém Vagisan a je to lepšie.

helga9
18. jan 2023

@michaelanova no tou operáciou porušia nervy to sa dlho bude spamätávať

ira25
18. jan 2023

@lussy9 no tak pestujem chill papričky ďalej.... čerstvé mi chutia viac ako tie sušené.
Ty si radila na cysty v pečení aj skalnicu strechovu...no zatiaľ žiadna zmena len sa zhoršujú pečeňové testy

michaelanova
18. jan 2023

@helga9 no nevadi, da sa to prezit

michaelanova
18. jan 2023

Baby a este 1 otazka, pri chemoske vam vypadlo aj obocko a mihalnice hnes s vlasmi, ci neskor? 1 baba mi vravela, ze jej zacalo padat az ku koncu a hned jej aj rastlo, tak neviem, na co sa pripravit, dakujem🙏

lussy9
18. jan 2023

@ira25 áno radila. Len je pravda ze všetko je individuálne a každý reaguje odlišné na rôzne látky.

lulu1217
18. jan 2023

@michaelanova mne na kompletku všetko vypadalo 3-4 týždne po taxole. 3 týždne na to začalo rásť 🙂

michaelanova
18. jan 2023

@lulu1217 dakujem pekne, taxol to su tie cervene? Ja som dnes presne 2 tyzdne po. Po 4 mam mat este 12 kazdy tyzden. A vlasy ti zacali rast kedy?

lulu1217
18. jan 2023

@michaelanova taxol je biely, to budeš mať tých 12. Vlasy cca v poslednej tretine liečby, ale len také jemné páperie, aj s holými miestami. Až teraz, 7 týždňov po liečbe mi to začína rásť husté a tmavšie.

michaelanova
18. jan 2023

@lulu1217 fuha, tak to budem teda dlho bez vlasov😅dufam, ze aspon to obocko vydrzi co najdlhsie, dakujem za Tvoju spravu🙏

lulu1217
18. jan 2023

@michaelanova nie je za čo, rada ☺️ prísť o obočie a mihalnice bolo pre mňa ťažké, to som si odrevala, vlasy nie

tdaniela
18. jan 2023

@michaelanova mne celý čas držalo obočie aj mihalnice ... A mesiac po poslednej chemo bielej mi zriedlo obočie a vypadli skoro všetky mihalnice ... Do mesiaca ale zasa narástli 🙂

michaelanova
19. jan 2023

@lulu1217 verim, ja som prsnik nejako neriesila, s mojou A velkostou som skoro ani nepostrehla😅vlasov sa bojim, ale ako padaju, uz sa psychicky pripravujrm, cez vikend to oholim, ale obocia sa hrozim

michaelanova
19. jan 2023

@tdaniela dakujem za spravy, velmi mi to pomaha nejako sa pripravit a nastavit, najhorsia je ta predatava, ze ako dlho budem bez tych vlasov, ale zasa si hovorim, hlavne nech som zdrava a nech uz toto nemusim druhykrat prezivat🙏

katenka2
19. jan 2023

@michaelanova obocie jemne nakreslis, teraz su uz take dekorativne pomocky az no! Len sa dievca neboj.

michaelanova
19. jan 2023

@katenka2 katka, dakujem, si uzasna, ako mi pomahas a sama mas toho dost. Uz sa to u Teba pohlo?

katenka2
19. jan 2023

@michaelanova ano, ale velmi sa bojim. Nakoniec moja onkolozka, po tom, co ma riadne dodzubala, predsa len volala do Ruzinova a presvedcila chirurgov, ze tu vzorku proste potrebuje. Tak teraz vybavujem predoperacne vysetrenia. Dnes zas internistka vyvalila oci, co oni vsetko chcu vysetrit, ze to nebude mat ani za 2 mesiace /vsade sa caka na vysetrenie/. No, nastastie drvivu vacsinu mi urobili v OUSA pred tou biopsiou, takze snad to nejako sklepeme

katenka2
19. jan 2023

@michaelanova pardon nie biopsiou, ale bronchoskopiou. Hacik je napr.v tom, ze si mam 10 dni pred operaciou pichat fraxiparinove injekcie a ja netusim, kedy ta operacia bude. Proste je to vsetko ako.... ako cela nasa republika! 😖

michaelanova
19. jan 2023

@katenka2 takze ides este na 1 vzorku z pluc? A tie ine nalezy neriesia zatial?

katenka2
19. jan 2023

@michaelanova nie, vraj pluca su prvorade.