Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@katenka2 joj, katka, vydrz, uz sa to blizi, budes aspon vediet presne a budu moct zacat s liecbou. Myslim na Teba, drzim silno palce🙏💪❤️
@michaelanova si zlata, je to obojstranne, tiez na Teba myslim a moc zelam zdravie 🙏
Baby,robili vám po ukončení chemo/ožiarov nejaké CT, MRI, mamografiu alebo iné vyšetrenia???
Ja som v decembri skončila ožiare a odvtedy len na krv chodím a pichanie Reseliga. Žiadne iné vyšetrenia mi nerobili.
Tak dnes na kontrole som sa dr.na to opýtala, len mi tak nejednoznačne povedala,že sa to plošne nerobí. Iba na mamo ma posiela,že to raz ročne ako kontrola.
CT a MRI sa robí,len keď je nejaký problém? Lebo napr. onkomarkery a výsledky krvi ja som mala v norme ,aj s nadorom v prse keď som ešte bola...
@helga9 áno,RTG a sono brucha spomínala.
Ja viem,že je to možno len taký môj blbý pocit,ale bola by som kludnejsia, kebyže ma preskenuju 🙃🙂.
A kedy budem vlastne oficiálne v remisii? Lebo zatiaľ mi to nikde nikto nenapísal.
Bože,vzdy tie otázky mi napádajú až doma. Keď som v ambulancií,tak 50% vecí sa zabudnem spýtať.
@ariad no v remisii už si remisia je stav bez choroby po 5 rokoch berú človeka kvázi vyliečeného aj keď…. Aspoň mne dr povedal že dôležité sú prvé 2 roky po liečbe aby sa to nevrátilo. Ani Ct často absolvovať nie je dobré neboj dr vie čo robiť až by sa ti niečo na sebe nezdalo a dr by to neriešila pýtaj sa na druhý názor je napr. onko poradňa ja som tam na začiatku zvykla volať konzultovala som postup liečby s viacerými lekármi
Chcela by som poradiť čo ste si dávali na pooperačné jazvu keď už je to kvázi zhojene cca.3 týždne po op. Nejaké špeci krémy maste značky sú teraz? Jazvu mám ešte červenú, dík.
@helga9
Nechcem panikáriť,ani stresovať. Keď tu čítam,aké sú NÚ ,tak to vyzerá,že všetko ,čo sa mi deje,je normálne (boľavé kĺby,ťahanie rany, bolesť ruky....)
Len tá moja dr. ma vôbec nevyšetruje,celá kontrola je vlastne zhodnotenie odberov a rozhovor,ako sa mám.
A mne sa kopec príznakov ešte aj prekrýva s ulceroznou kolitidou a jej liečbou...(neviem či som naliata z Prednisonu alebo Tamoxifenu 🥴)
@helga9 ahoj, chirurg bol prekvapený hlavne z toho, že mám pozdĺž tej šľachy, ťahajúcej sa od podpazušia až k lakťu, červený pruh. Zľakol sa, či to nie je trombóza, ale že ešte nevidel takýto prejav. Dal mi lieky protizápalové zatiaľ a v stredu idem na rehabilitáciu k nim, nech sa pozrú, čo sa dá robiť s tým stvrdnutým. Teta na recepcii ma obvinila, že preto to mám lebo som necvičila, vravím jej, že som poctivo cvičila a aj tak si išla svoje. Ak to nezmizne, pôjdem na sono ciev a žíl
dievcence, este sa s Vami podelim o dnesne zistenie/mozno to niektore davno viete, no pre mna novinka/. Na nervy /teda tie v tele, nielen v hlave/, na bolesti chrbtice a tak pod. sa odporuca ta Milgamma n. Ale pre nas onkologicke baby to nie je, lebo obsahuje B12. Dnes som ju pytala pre dceru a lekarnicka sa dotazuje, ci chcem len Milgammu, alebo tu s tym n. Reku a aky je v nich rozdiel - no, ze jedna neobsahuje tu B12. Takze relativne, tu by sme mohli aj my, ak by bolo treba a hlavne pomahalo
@ariad mňa tiež bolia kĺby, svaly, akoby som mala drevené nohy, ráno keď vstanem sa cítim ľahšia a štíhlejšia 😊ale večer som už naliata užívam len tamoxifen a detralex , čo vám dievčatá pomaha aby ste neboli také naliate? V telke dávajú reklamu na ten belasin, ale či to môžeme? Neužívajte niektorá?
@helga9 🤣🤣🤣odpadla som😂👍

@michaelanova v pondelok ma budu "operovat" tou VATS metodou. Teda nejakymi otvormi do hrudnika vyberu cast nadoru. No, a potom sa uvidi. Inak, som ako na hupacke. Jeden den sa citim takmer zdrava, ten dalsi bolesti a z toho stres. Uz sa vobec sama v sebe nevyznam 😖