Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@tdaniela danka, a ktoru cast tela? Ci to sa skenuje vsetko?
@michaelanova berie to od krku až po kúsok stehennej kosti
@helga9 dakujem, Heli😘
Pekné ránko dievčence, uz 2 dni mám po, ale citim sa slaba ako mucha. To u mna nebyva. Tie rany na chrbte stale dost bolia, modriny pribúdajú. Ale horšie že tu nemajú nejako veľa pacientov taj si ich šanuju 🤔. Sľubovali že tu budem 2-3 dni a už som tu štvrtý a počúvam len vydržať. Fakt je, že mám hrudník napuchnuty ako balón a vstupy doň bolia. Dnes idem ZASE na rongen, rak uvidíme, čo z toho vylezie. A Miška ako?
@katenka2 ahoj, Katus, myslela som na Teba, a kedy budu vysledky, tradicne 3 tyzdne, ci skor to vedia? Ja mam o tyzden 3.chemo,ale som taka vytrasena stale, mam tu hlavu stale taku vyfucanu, zavrate, takze to neni celkom ono, ale neda sa nic robit, bojujeme dalej💪🙏pevme dufam, ze na vikend Ta pustia, doma je doma❤️
Ahojte, dnes som bola 1 x na onko po operácii, na základe výsledkov z histologie mi teda nedali chemo iba rádioterapiu a tamoxifen plus ešte ďalšie množstvo podruznych vyšetrení scientografia kosti, sono brucha, malej panvy, maternice atď. Mali ste aj vy všetky tieto vyšetrenia naordinované? 2. Otázka viem že už sa to tu riešilo má niektorá z vás reálne vedľajšie účinky tamoxifenu a ktoré? lebo teda ten zoznam je strašidelný moja onko je taká vecne praktická moc mi nechce na všetky otázky odpovedať pripadá mi že ju to otravuje, ďakujem.
@mirkab79 ahoj, tak super, že si vyviazla bez chemoterapie🙂ja som bola na CT hrudníka, brušnej dutiny a malej panvy, na vyšetrení kostí nie. Ale vlastne, to bolo ešte pred liečbou.
Čo sa týka užívania Tamoxifenu, poznám aj baby, ktorým to nerobí vôbec nič, také, ktoré sú z neho unavené a majú slabšiu kondíciu, ale aj také, ktoré majú z neho boľavé kosti a zuby, resp. lámavé. Známa kvôli nemu prišla o zuby
@mirkab79 ja už som tu pisala, že tiež som mala iba ožiare a až po radioterapii som dostala Tamoxifen.
Vyšetrenie len sono prsníkov, brucha ,mamografiu a na začiatku predpísania Tamoxifenu gynekológia a nič viac za 3 roky liečby.
Zrejme každý onkológ má svoje postupy v liečbe.
Tamoxifen neviem posúdiť ....maternica ok,bolesti kostí ani veľmi nie,ale m podozrenie,že zlé pečeňové testy su z neho.
Inak vysoký cholesterol s ním sa dostal do normy.
@ira25 áno každý onkológ je iný ale postupy a štandardy by mali mať rovnaké, na tie kosti ma poslala asi preto že na otázku či má bolieva niečo som povedala že horný chrbát niekedy ráno, ale tak koho po 40ke chrbát nebolí ale je pravda že pred operáciou mi nerobili nič iba bežné vyšetrenia predoperačné.
Ahojte dievčatá, som 2,5 roka od operácie, bolo 8 chemo a 28 ožiarov, následne tamoxifen a reseligo do teraz, onkologicka mi vsak doporucila odstránenie vajecnikov, a reseligo tým pádom brat nebudem, genetiku som mala negativnu, máte niekto podobnu skusenost? Dakujem pozdravujem.
@anna98 ahoj ja mám síce poz genetiku ale už predtým ako som sa dozvedela že mám brca1 som bola rozhodnutá dať vajka preč lebo som nechcela tie injekcie. Za prvé kvôli tomu podaniu ja som kosť a koža žiadny tuk a po druhé som nebola ochotná cestovať na onko každé 3 týždne. Možno niekto to pochopí že som bola pohodlná ale pri mojom životnom a pracovnom tempe mi to nevyhovovalo. Nemám vajka tretí rok a nesťažujem si. Navaly aj keď som ich nejak moc nemala zmizli úplne, nemám menzes, čo mi teda vôbec nechýba. Keď sa o seba budeš dobre starať a príjmeš v hlave taký stav budeš sa cítiť dobre. Je to najmä o hlave je veľa predsudkov že výberu vajka a budeš vyzerať stará atď to sú len mýty ale stretám sa u žien s takýmto názorom.
@daniela232 no ja som maternicu nedala aj keď dr chcel napísal mi do správy že pacientka odmietla odporučenie 😂
@anna98 ahoj, som bez pozit genetiky, 3 tyzdne po odstraneni vajecnikov laparoskopicky. Prisla mi to ako najlepsia moznost ako pichat si do brucha Zoladex , tiez nemam vela tuku, je to hruba ihla a sledovat hlasinu hormonov…….
@mirkab79 beriem Tamoxifen od novembra, v hlave som sa nastavila ze ho budem skvele tolerovat a ani neviem, ze ho uzivam…… pracujem, sportujem, som rovnako aktivna ako bez neho.
@snowwhite81 mne zatiaľ predpísala tamoxifen, že budem musieť chodiť každých mesiacov na sono maternice kôli výške výstelky bude sa to sledovať, aj pred začatím bránia tabletiek ma poslala po menzes na sono že či to bude v norme, ten prvý rok bude asi fakt veľa kontrol a vyšetrení 🙄
Ktorá z vás je po rekonštrukcii prsníka? Chcela by som sa na to tento rok dať. Odstránili mi všetko aj kožu s bradavkou. Mám tam až akoby jamu. Myslím ze sa to bude dat urobiť expanderom. Ktorá ste sú tým prešli, ako to dlho trvá, ten celý proces až po vloženie silikónu?
@biankaaa12 ja mám rekonštrukciu oboch mala som expandery a potom silikóny. Od vloženia expanderov po výmenu za sili prešlo pól roka
@helga9 Áno čítala som tu v diskusii, keď si písala. Čiže najprv je operácia kedy mi tam vložia expander a potom sa to akosi napĺňa. Koľkokrát treba ísť na dopĺňanie? A počas toho procesu si normálne fungovala?
@biankaaa12 áno napĺňa 100 ML mi dali hneď pri vklade a potom som chodila raz za mesiac. Normálne som fungovala. Dopĺňanie cítiš len taký tlak po zhruba pól hodine to prestalo. Dopĺňa sa podľa veľkosti za aku sa budú meniť silikóny mne naplnil expandér na 350 ML a implos mám 395 ML
@biankaaa12 idem na odstranenie druheho prsnika a vlozenie expanderov buduci tyzden 😊
@snowwhite81 ahoj,môžem sa opýtať kvôli című sa musí aj druhý prsnik odstranit?Ja som tiež po mastektomii ale len jedného prsnika a nakoľko som mala vyzivujuci karcinom z hormónov chcu mi vybrať všetko maternicu aj vajecniky,neviem co mam robit zatiaľ som v poriadku uzliny odstranili ale aj s prsnikom
@biankaaa12 ahoj, aj ja som teraz s expandermi…koncom marca 2022 mi ich vlozili a teraz koncom oktobra 2023 budu menit za silikony…Mne ich asi len 4x doplnil, zalezi aj od toho, kolko pusti koza…ja som mala aj ozarovanie, tak koza velmi nepusti…a moje prsia boli mensie…
@snowwhite81 ahoj, aj mna cakaju vajecniky…je to bolestiva opka? Kde ti to robili? Dakujem🙏

@katenka2 lekárnička asi nepovedala úplne správne, Milgamma neobsahuje B6 (nie B12). B12 obsahujú obe Milgammy - aj bez N aj s N.