icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

zuzap33
11. feb 2023

@ira25 to nie je nevyhnutnost. Plno zien nema uz ziadny navrat choroby. Zavisi to aj od veku. Co vsak viem uzivanie tamoxifenu sa uz posuva aj na 7-10 rokov

mirkab79
11. feb 2023

@zuzap33 hej, máš pravdu veď nakoniec možno budem tá štastna ktorej nebude treba po 5 rokoch vykuchat maternicu a vaječníky a tiez bez recidívy bodaj by to tak fungovalo u každej čo to berie 🙏

barunka_1
11. feb 2023

@helga9 ja ta zboznujem, ty vies vsetko🙏Super, takze si mozem sili bez obav dat….a prosim ta, kedze mam pozitivnu genetiku, tak staci len vajecniky operovat, ci aj maternicu…ty mas tusim len vaja, ze?

l1plienka
12. feb 2023

@nelaja u nás silikonkovych rekonštrukcií sa robí len sono, ale že len na vybraných pracoviskách (asi kvalitnejšie zobrazenie,lebo však mame rôzne druhy), a akonáhle zachytia nejaký podozrivý útvar odosiela sa na MRI, kde to na komplet presvietia, mamo sa nerobí

helga9
12. feb 2023

@barunka_1 😂😂 ja som taký šprták všetko chcem vedieť 🤷‍♀️ áno dala som preč len vajka ja mám taký názor že každý orgán má nejakú funkciu v tele takže zobrať len nevyhnutné a nepresvedčil ma vtedy dr že keď budem brat tamoxifen tak mi bude nepriaznivo vplývať na maternicu mam kamošky ktoré sú po liečbe tamoxifenu a žiadnej nevybrali maternicu kvôli tamoxifenu - podotýkam viem že je to individuálne ale mna proste toto nepresvedčilo moja dr gynda mi povedala že som sa dobre rozhodla keby niečo tak pôjde maternica von- von sa dá dať ale naspäť už nie - brala som tamox vyše 2 roky nerobil mi nič

barunka_1
12. feb 2023

@helga9 a ja som zase pravy opak…nestudujem🙄…ja nemam ten tamox…tak neviem

helga9
12. feb 2023

@barunka_1 ty nemáš hormóny? Máš triple neg?

l1plienka
12. feb 2023

@helga9 tak toto ma zaujima - ja mam triple negative a mam aj tamoxifen a brala som aj zoladex

helga9
12. feb 2023

@l1plienka nemôžeš mat triple neg a tamoxifen- mala si aj her2?

l1plienka
12. feb 2023

@helga9 aha, tak to mam her2negativ,aký je medzi tým rozdiel? V tomto som sa nikdy nevedela vysomarit

helga9
12. feb 2023

@l1plienka sú typy karcinómu je len hormonálny alebo len her2 keď nie je nič z tohto tak je triple neg a keď sú oba aj her2 aj hormóny tak je triple poz

barunka_1
12. feb 2023

@helga9 nemam hormony….

helga9
12. feb 2023

@barunka_1 Aha tak kvôli genetike daj von vajka

barunka_1
12. feb 2023

@helga9 tak aj ja mam z toho chaos…ja uz ani neviem aky som mala🫣

mirkab79
12. feb 2023

@helga9 takže keď je ER a PR pozitívny 100%, her2 negatívny nebude to na genetickom základe?

snowwhite81
12. feb 2023

@mirkab79 moze byt aj genetika pozitivna

biankaaa12
12. feb 2023

@helga9 ďakujem za foto. Je to nádherne urobené. Tiež som bola v Šaci na operáciu. Dúfam, že sa aj ja raz dočkám pekného dekoltu.

tinadzeladin
12. feb 2023

@l1plienka ahoj..v piatok idem k boháčovi, uvidím co mi povie..ja mám teraz inplantát pod svalom ,tak znovu chcem tak isto..ak nie..tak pojdem k dr palenčárovi...ten tiez robí rekonštrukcie..

snowwhite81
13. feb 2023

@biankaaa12 prosim Ta, preco mas expandery tak dlho? Mne Dr Gajdos hovoril ze ich po naplneni na prislusny objem necha cca pol roka.

helga9
13. feb 2023

@mirkab79 všetky typy môžu aj nemusia mat poz genetiku— nie je to o type nádoru ale o tvojich génoch

helga9
13. feb 2023

@snowwhite81 v NOU je to tak- dr operujú všade tade na súkromných klinikách a tuším v NOU len 2 krát za mesiac-a to držia tam ženy 14 dni hospitalizované / Ak su komplikacie chapem/ je to podľa mna tahanie peňazí z poisťovne - namiesto toho mohli zoperovat dalsiu ženu pre toto som tam nechcela ist a tým padom takýmto umelým naťahovanim času prídeš na rad až o rok- lebo kapacitne ťa podľa tohoto ich fungovania nie je kam zaradiť

helga9
13. feb 2023

@tinadzeladin chod Palenčárovi, za mňa Boháč nie- nepáčil sa mi jeho prístup, technika operácie

michaelanova
13. feb 2023

@katenka2 ahoj, Katus, ako sa mas?

katenka2
13. feb 2023

@michaelanova ahoj moja, aj ostatne dievcence! Nuz preberam sa nachvilu do zivota, aj ked sa citim /a nielen citim/ ako napuchnuta babka pozosivana krízom krazom kratkymi nitami. Vsade to taha a boli. Jeden by neveril, ako vedia za par dni v nemocnici cloveka zlikvidovat. Asi nejaky cas potrva, kym sa dam do povodneho stavu. Ak by do tohto teraz zacala chcemoska, tak som uplne hyn. O nemocnici radsej nebudem pisat, trvam na svojom, mali ju zburat uz v stredoveku 😖. Prepustali ma v sobotu naobed, dali 3 injekcie CLEXANE proti krvnym zrazeninam, zvysok ze poslali ako recept do lekarni. Dnes je pondelok, manzel prave vola z lekarni, ze ziaden recept k nim nedosiel. Take typicke....

lulu1217
13. feb 2023

@katenka2 ahoj Katka, som rada, že už si doma z tej pakárne. Si silná žena, prejde pár dní a budeš to opäť ty. Myslíme na teba, skoré zotavenie ♥️

michaelanova
13. feb 2023

@katenka2 otras, neprekvapuje ma to. Ale hlavne, ze si doma, doma sa to podda. Kedy budu vysledky?

bony22
13. feb 2023

Dobrý deň žienky ..chcem sa opýtať tie, ktoré ste užívali popri chemo penoxal tak užívali ste ho od prvej chemo ?

ankov
13. feb 2023

@bony22 ahoj, ja penoxal uzivam od zaciatku chemoterapie. Rano si davam 2 tbl a vecer 1 tbl. Vsetky vysledky mam ok. Jeden krat som vynechala asi tyzden (ze uvidim ako sa budem citit) a vysledky krviniek katasteofa. Pokial ide o vedlajsie ucinky tak tie sa dali zvladnut. Beriem to prvy krat tak neviem celkom posudit.

snowwhite81
13. feb 2023

@helga9 och, nevedela som.........dakujem za vysvetlenie, lebo pol roka mi dava zmysel, ale dlhsie velmi nie

bony22
13. feb 2023

@ankov ďakujem veľmi pekne za odpoveď ..a pyridoxin ešte ku tomu nepoužívate ? Ešte ma zaujíma že lieky proti nevoľnosti automaticky predpíše onkológ pred prvou chemo? Pretože zatiaľ žiadne nedali a 22.2 je prvá chemo tak či si kúpiť alebo počkať že dajú toho 22.2..🤷