icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

katenka2
8. mar 2023

@zuzap33 hmmm, no OUSA ma moznost vysetrenia PET/CT priamo u nich v nemocnici... tak asi to doktorka nepoklada za potrebne. Ved vies, ze je velmi tazko "radit" lekarovi, hlavne ked som laik a sama tomu nerozumiem. Bude ako bude, mne by k stastiu stacilo, aby liecba zabrala 🙏

zuzap33
8. mar 2023

@katenka2 ja som tam presne bola. V OUSA

katenka2
8. mar 2023

@zuzap33 a odkial si Zuzka?

zuzap33
8. mar 2023

@katenka2 velmi daleko od Ba. Z vychodu

l1plienka
8. mar 2023

@katenka2 Katus,velmi Vam fandím a modlim sa za Vás 🙏 Vy nám tu všetkým dodávate nádej a energiu a bol by v tom čert,aby liecba nezabrala!!!! zaberie na 120%. ❤️

katenka2
8. mar 2023

@l1plienka baby, ste vsetky velmi mile 😍. Rozhodne, aj ked nie je iste, ze vase zelania zaberu, tak mne aspon pohladia dusu a to je hodne v dnesnom svete.

ira25
9. mar 2023

@katenka2 je nás tu veľa čo ti prajú a modlia sa aby liečba zabrala tak to ani inak ako dobre nemôže dopadnúť a zvlášť keď vieme aká si ty bojovníčka 🙏

ira25
9. mar 2023

Dievčatá,riešila niektorá z vás zlé pečeňové testy?
Mne ani po roku brania Lagosy sa nezlepšili,naopak ešte sa zhoršili.

lulu1217
9. mar 2023

@ira25 máš veľmi zlé? Ja som mala zvýšené a Lagosa to upravila. Skús Pestrec mariánsky a Essentiale forte

ira25
9. mar 2023

@lulu1217 neviem či veľmi zlé,ale dr vraví,že zase o polovičku išli hore
Mne tá Lagosa nepomáha ani trochu a to je už rok čo ju beriem .
Tiež som si chcela kúpiť essenciale ale je to na baze nielen prestreca,ale aj sójového oleja a ja sa mám podľa onkologičky sóje a všetko čo s ňou súvisí vyhýbať.

anna98
9. mar 2023

Dievčatá, pestrec zvyšuje hladinu estrogénu, nedoporučuje sa pri hormonálne pozitívnom KP.🙏

ira25
9. mar 2023

@anna98 zrejme áno,ale onkologička mi ho predpisuje a beriem Tamoxifen pre hormonálne pozitívny nádor...

lulu1217
9. mar 2023

@ira25 jasné, to som nevedela, že obsahuje. Manžel užíval a dal si pečeň do poriadku, ale nie ako onkopacient. Tak skús Pestrec sušený, teraz budú mať aj v Lidli od pondelka

zuzap33
9. mar 2023

@anna98 pestrec je super na pecen. Mam mety na peceni a beriem Lagosu obcas aj 6xdenne. Normalne ju na onko predpisuju. A mety su stabilne uz 2 roky.

anna98
9. mar 2023

@zuzap33 Si pod dozorom lekára😇

biankaaa12
9. mar 2023

Ktorá z vás ste si kupovali plavky po mastektomii, viete poradiť stránku z ktorej ste objednávali?

mazi1
9. mar 2023

@biankaaa12 Ja poznám túto stránku, ale ja som od nich plavky ešte neobjednávala, len podprsenku. https://www.timo.cz/sk/205-proteticke-plavky-pr...

ankov
10. mar 2023

@tinadzeladin natierala si sa aj radiocare kremom ? Ak ano kedy si zacala? Pred ozarovanim ci az ked si zacala chodit na ozarovanie.

mirkab79
10. mar 2023

@anna98 pestrec? Môžeš mi poslať link kde si to čítala? Ja ho beriem často veď tam nie sú estrogeny to sa mi nezdá, na akom základe.

ira25
10. mar 2023

@lulu1217 však je to jedno aký, veď každý je sušený.
Musím dôverovať mojej onkologičke keď mi predpisuje Lagosu aj keď mi vôbec nepomáha.
Na internete všade píšu, že pestrec zvyšuje estrogeny nie,že ho obsahuje a nedoporucuju sa pri hormonálnom ochorení prsníka,maternice.

lulu1217
10. mar 2023

@ira25 jaj, ok😁nevedela som, že máš hormonálny typ. Už som sa zamotala, som to pochopila tak, že nemôžeš ten sójový olej, nie aj pestrec

anna98
11. mar 2023

Ak nájdem štúdiu, pošlem viac.

nori21
11. mar 2023

Aj ja beriem lagosu štyri roky aj tamoxifen,ešte mi nikto nespomínal vplyv na estrogén,aj keď má nejaký tak berieme aj tamoxifen,ktorý by to mal znížiť.

ira25
11. mar 2023

@nori21 no štyri roky berieš Lagosu a zrejme ani tebe rovnako ako mne nepomáha 🤷
Takže tiež máš zle pečeňové testy ako ja a ja podozrievam, že na príčine je ten Tamoxifen,ale môžem sa mýliť.😏

nori21
11. mar 2023

@ira25 jedna hodnota je stále trošičku zvýšená, ostatné sú v norme,myslím,že pomohla.Inak áno tamoxifen zvyšuje aj cholesterol, lekárka vravela, že je možné,že to vplýva na pečeň.

ira25
11. mar 2023

@nori21 no píšu,že Tamoxifen znižuje cholesterol,ale zvyšuje trigliceridy a u mňa to sedí.
A koľko krát denne berieš Lagosu?
Takže asi boli väčšie hodnoty,lebo inak by Dr.nenasadila Lagosu.
Ja má zvýšené tri hodnoty a o dosť,ale nieže by hodnoty klesali,ale stále sú vyššie napriek liečbe.
Tak som ho prestala brať a prešla som na artičoky na odporúčanie obvodného lekára.

nori21
12. mar 2023

@ira25 mám brať 2 krát denne,beriem len raz.Po chemo som mala všetky hodnoty dlhdobo zvýšené ale teraz už len jedna hodnota je mierne zvýšená.

bony22
12. mar 2023

Dobrý večer mám takú otazku aj Vám začali po prvej chemoterapii tesne pred druhou padať vlasy? Mamine žiaľ áno takže dnes sa úplne ostrihala ....

lulu1217
12. mar 2023

@bony22 ahoj, áno, na druhú už sme išli asi väčšina bez vlasov. Mne začali na 13ty deň padať v trsoch