icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

nori21
19. apr 2023

@mirkab79 ja nalačno,už sa stalo že som nebola nalačno a vtedy boli zvýšené

mirkab79
19. apr 2023

@nori21 hej skúsim nabudúce nalačno či budú nižšie lebo k obvodnej vždy chodím nalačno tam to prízvukuje keď berie na KO, cholesterol aj pečeňové.

zuzap33
20. apr 2023

@mirkab79 krvny obraz sa mozes lahko najest, biochemia, kde su pecenove, vzdy nalacno

maria123
20. apr 2023

@nelaja ja som mala, podľa slov lekárky, keďže markery nikdy v správe nevidím, informujem sa len telef, keďže nie sú hotové v ten deň čo ostatné výsledky,... Vzdy v norme, čiže aj na začiatku liečby.
Neviem teda nakoľko a ci je zaručený ten vysledok

nelaja
20. apr 2023

@maria123 Aj ja som ich mala vždy v norme, aj teraz ich mám v norme, len málinko vyššie ako obyčajne. Ale asi to nie je to najpodstatnejšie, moja teta ich mala v norme a mala metastatické štádium a jedna známa má permanentne zvýšené a zobrazovacie metódy ukazujú, že je všetko v poriadku, takže spoliehať sa na to nedá absolútne.

nelaja
20. apr 2023

@mirkab79 Chodím na lačno

ada2007
21. apr 2023

Dievčatá tie čo užívate tamoxifen, dnes na kontrole mi dr povedal,že je dlhodobý výpadok tamoxifenu ,tak mi dal náhradu Zitazonium, užívate ho niektorá? Bola niektorá z vás tiež tak, že z mesiaca na mesiac prešla z iného lieku na iný? Ako sa cítite pri užívaní Zitazonium, tak ako pri tamoxifene?
Ďakujem za každú skúsenosť.

ira25
21. apr 2023

@ada2007 ja o výpadku Tamoxifenu neviem a včera som si vyberala dve balenia Tamoxifenu,tak neviem , že by bol výpadok

ada2007
21. apr 2023

@ira25 kde si bola v lekárni? Ja v BA

ira25
21. apr 2023

@ada2007 ja som u nás v Prešove bola a ani onkologička nespomínala, že je výpadok

ada2007
21. apr 2023

@ira25 ja dnes v BA a tam že je výpadok, tak že dávajú ten Zitazonium, ale keď beriem rok a pol tamoxifen, tak nechcem nejakú náhradu...skúsim ešte pobehať lekárne v okolí...

mazi1
21. apr 2023

@ada2007 Ja beriem už rok Zitazónium. Je to tiež tamoxifen, len iná výrobca.

mazi1
21. apr 2023

@ada2007 Ja mávam ešte každých 28 dní Reseligo implantát do brucha, a minule z toho mali výpadok. Tak miesto Reseligo mi napísali náhradu Zoladex, asi 3 mesiace, za ktorý sa ale platí okolo 17€ za jeden implantát. (Reseligo je bez doplatku.)

ada2007
21. apr 2023

@mazi1 takže náhrada je v pohode...nemusím mať obavy? Bojím sa ,že budem mať vedľajšie účinky...

mazi1
21. apr 2023

@ada2007 Podľa mňa nemusíš mať obavy. Zitazónium 20 mg, tablety,tamoxifén. Tak je na krabičke písané 🙂

ira25
21. apr 2023

@ada2007 áno tiež je to vlastne Tamoxifen,ale Tamoxifen je originál.
Ak ti nerobil žiadne negatíva pri Tamoxifenu tak ani pri zitazonium ti nebude a inak viaceré tu ho brali a v pohode.

mirkab79
21. apr 2023

@ada2007 ja užívam od februára zitazonium je to tamoxifen len iný názov nemám zatiaľ nejaké vážne vedľajšie účinky akurát pečeňové testy mám vyššie ale to mi brali hneď po RT tak uvidím nabudúce ako to bude.

mirkab79
21. apr 2023

@mazi1 a kôli čomu máš reseligo, si mala chemo a hormonálne pozitívny nádor, her2 negativ?

mazi1
21. apr 2023

@mirkab79 Chemo som nemala, len radioterapiu a teraz mám hormonálnu liečbu. Mala som hormonálne pozitivny nádor.

mirkab79
21. apr 2023

@mazi1 ja to isté a zvládaš tie injekcie každý mesiac?

mazi1
21. apr 2023

@mirkab79 Dá sa vydržať🙂

mirkab79
22. apr 2023

@mazi1 a objavili sa ti aj účinky chemického prechodu návaly alebo iné?

michaelanova
22. apr 2023

Baby, nemali ste pri paklitaxeli bolest brucha?ja som vzdy do 2 dni bolava, nafuknuta a boli ma pravy bok. V januari den pred chemo som mala sono brucha, kedze ma vredy tiez dlhodobo brucho bolelo, to bolo ok. Onko vravi, ze zrejme pecen je zatazena z chemosky uz. Samozrejme, ze mam obavy, ale onko tvrdi, ze tam nic nebude. Nemali ste to tiez niektora, popr. co pomohlo? Ja som skusala pancreolan a espumisan, ale nic, hlavne ten bok ma trapi, picha, stipe. Dakujem pekne❤️

aurelia2000
22. apr 2023

@michaelanova No a berieš na tú pečeň Lagosu? Ja som to brala pri chemo 3 tbl denne, mám inú dg.

michaelanova
22. apr 2023

@aurelia2000 neberiem nic, pecenove testy mam praveze v poriadku. Neviem, ci to teda pobolieva pecen, mozno je to z chrbtice, ladviny? Netusim, mna aj strasne nafukuje, tal neviem, ci mi creva netlacia

mazi1
22. apr 2023

@mirkab79 Áno, návaly boli dosť nepríjemné. Ale po pol roku už neboli také extrémne, a teraz po roku už je to stále menej....

lulu1217
27. apr 2023

Dobré ránko, dievčatá. Prosím vás, vypadávali niektorej z vás mihalnice po ožarovaní? Ja som mesiac po ukončení a začali mi dosť padať.

tdaniela
27. apr 2023

@lulu1217 dobré ránko 🙂 áno aj mne presne po ukončení 🙂... Vypadli mi mesiac po ukončení chemoterapie na Vianoce akurát ... A mesiac po ukončení oziarov na veľkú noc som bola tiež bez mihalníc 🤦😁 ale už dorastli 🙏

lulu1217
27. apr 2023

@tdaniela bože, ďakujem Dani. Však ma až pot oblial, ráno som sa zobudila s mihalnicami v očiach, oko opelichané, až mi zle ostalo.

tdaniela
28. apr 2023

@lulu1217 oni do 2 týždňov nárastu 🙂🙂