icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

lulu1217
12. máj 2023

@helga9 tak treba 💪 Už som ti vravela, že v tomto si mojím vzorom 🙂

katarina_kacenec
Autor odpoveď zmazal
ankov
18. máj 2023

Dievčatá ktoré ste mali ožarovanie ako dlho ste mali červenú pokožku po poslednom ožarovaní? Ja som skončila v utorok 16.5. natieram si to podľa pokynov lekárky kalciovou masťou a mám si tam ešte prikladať obklad z repíka. Ale stále to mam citlivé a červené, a mám pocit, ze mi to moc nepomáha 😞

tdaniela
18. máj 2023

@ankov ja asi týždeň - dva... Ale ja som mala až mokvajucu ranu škaredú 😳

ira25
18. máj 2023

@ankov ja som tu bola asi výnimka,lebo viac ako rok červený prsník som mala,teraz po troch rokov je ako mierne opálený

ankov
18. máj 2023

@tdaniela ja to mam cervene a na jednom mieste tak trocha spalene. Mierne to svrbi a pali. Tak dufam ze coskoro to prejde

ankov
18. máj 2023

@ira25 ja prsnik nemam. Ma cervenu a na jednom mieste trocha spalenu pokozku. Trocha ma to aj svrbi a pali.

helga9
18. máj 2023

@ankov kúp si krém linola radio derm stojí asi 10 eur a minimum 2 týždne natieraj

ankov
19. máj 2023

@helga9 dakujem pozriem

ankov
19. máj 2023

@helga9 to je nieco podobne ako radiocare krem ?

helga9
19. máj 2023

@ankov linola je krém po rafioterapii

ankov
20. máj 2023

@helga9 aha. Oki dakujem

mirkab79
22. máj 2023

ahojte, tie čo ste boli po rádioterapii pri mori na dovolenke riešili ste nejaké plavky s UV filtrom alebo napr. tričko či ste mali iba normálne plavky a snažili sa nevystavovať priamemu slnku? ja budem 3,5 mesiaca po skončení radio ale neboli sme sto rokov na dovolenke tak konečne tento rok nám to vyšlo. Ďakujem za všetky odporúčania.

ada2007
22. máj 2023

Ahojte,je tu niekto čo užíva iba tamoxifen? Ako máte menzes? Ja som deväť mesiacov nemala a teraz mi prišlo špinenie, slabé krvácanie, tak som sa zľakla... Gynekológ mi už robil aj hormonálny profil dva mesiace dozadu,že vaječníky už neplnia svoju úlohu, len toto ma tak zaskočilo teraz po takom dlhom čase to špinenie. Ďakujem vám.

ada2007
22. máj 2023

@mirkab79 ja som mala normálne plavky,bez kostic musim mať, aby ma pod prsom netlačili, natierala som sa 50 a to mám tmavú pokožku, opaľovanie tak s mierou,prajem krásnu dovolenku.

helga9
22. máj 2023

@mirkab79 nič nerieš dobre sa natieraj 50-tkou a moc neopaluj vrch tela ja keď som išla na slnko cez obed tak krátke biele tričko som odstrihla pod kozami aby hrudník bol zakrytý a ostatne som normálne opaľovala a večer natri aj tie miesta po opaľovaní krémom

helga9
22. máj 2023

@ada2007 môže to byť ak neprestane abo sa bude opakovať chod na gyndu tiež som to raz mala ale viac sa mi to neobjavilo.

ada2007
22. máj 2023

@helga9 zatiaľ to mám len také slabé, takže nemusím hned zajtra ísť k lekárovi? Normálne sa bojím...Stačí až keď mi to skončí? Ako dlho si nemala menzes a potom ti to prišlo? Odvtedy si to nemala už vôbec? Máš ešte všetko aj vaječníky aj maternicu? Beriem atb na priedušky a dutiny tak či to nemám aj kvôli tomu....

helga9
22. máj 2023

@ada2007 fuuu to si už nepamätám a nemám menzes od začiatku jak mi dali chemo akurát raz to spinenie prišlo. Nemám vaječníky 3 roky tomu budú v júli

ada2007
22. máj 2023

@helga9 tak ja som chemo nemala,iba ožiare a tamoxifen, vtedy si išla aj gynekológovi keď si špinila? Alebo až keď ti skončilo to špinenie? Už som si viac krát s tebou písala za tie vaječníky ale vždy zabudnem, kvôli čomu ti ich dali von😊

helga9
22. máj 2023

@ada2007 ja som volala gynekologičke tá mi povedala že je to bežné ak to neprestane alebo sa to vráti mám prísť. Vajka mám vybraté lebo som nechcela pichat reseligo a mám aj pozitívnu genetiku na brca1

mirkab79
22. máj 2023

@ada2007 ďakujem dúfam že dovolenka vyjde dobre, ma zaujíma prečo ti nedali reseligo? Mne to onkologička nanutila že som ešte mlada? 44 rokov a že je tam vyššie riziko návratu pri čiastočnej mastektómiu keď nebudem tie injekcie s tamoxifenom brať, tiež som mala iba 18 oziarov.🤔

ada2007
22. máj 2023

@mirkab79 mne tie injekcie ani nenavrhli,mne prsník nechali,po operácii som mala iba ožiare a tamoxifen, neviem podla čoho a komu dávajú tie injekcie.

mirkab79
22. máj 2023

@ada2007 ja to mám tak isto ako ty, mne povedali že ženám tesne pred prechodom to už nedávajú ale ja mám hormóny v takej hladine že prechod mi nehrozí prirodzene tak preto vraj musia odstaviť vaječníky aby hormóny hlavne estrogén každý mesiac nedrazdili prsia.

ada2007
22. máj 2023

@mirkab79 no mne toto nikto nepovedal ja mám 46 a v auguste budú dva roky od začiatku liečby,kam chodíš k dr.?

mirkab79
22. máj 2023

@ada2007 v Martine onkologicke centrum

ada2007
22. máj 2023

@mirkab79 ja do BA na Heydukovu.

katenka2
22. máj 2023

@ada2007 Adka a mas pozitivny estrogenovy receptor?
Reseligo 3.6 mg je indikovaný ako alternatíva ku chemoterapii pri štandardnej liečbe pre- a perimenopauzálnych žien s počiatočným štádiom rakoviny prsníka pozitívnej na estrogénový receptor (ER).

ada2007
22. máj 2023

@katenka2 no to musím pozrieť v papieroch, nejako si to nepamätám, to bude vo výsledkoch z biopsie,alebo z operacie,histologia? Tak to by mi určite lekár ponúkol ak by som to mala brať,dúfam..

katenka2
22. máj 2023

@ada2007 som presvedčená, že áno. Ja mám s Heydukovou len dobré skúsenosti a to tam chodim už 27 rokov...