icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

maria123
3. aug 2023

@evitaa83 magneticka rezonancia,.. Biopsia práveže by mala byť spoľahliva

evitaa83
Autor odpoveď zmazal
evitaa83
4. aug 2023

@maria123 ďakujem 😀

sabova3
4. aug 2023

@evitaa83 Ahoj.U mňa bola biopsia ôk. Ale o týždeň ma objednali na operáciu aby to vybrali. A počas operácie zistili zhubný nádor.

katenka2
4. aug 2023

@sabova3 ahoj spolubojovnička 😊. Dlho som ťa tu nevidela. Ako sa dari?

evitaa83
4. aug 2023

@sabova3 ahoj, to mi je ľúto 😔😔 ale nechápem ako je možné že sa pri biopsii pomylia,
No aj ja si myslím že to bude môj prípad mám taký ciťak

lubicakalnicka
4. aug 2023

@evitaa83 Ahoj nemaj ciťaky buď pozitívna

sabova3
5. aug 2023

@katenka2 Ahoj Katka. Tak ja sa mám vcelku dobre. Zatiaľ je všetko v poriadku. Verím, že to tak aj bude. Píšem sem už málo,lebo ono je to tak.Ked je všetko dobre,tak ani nemám čo písať. Ale čítam všetky vaše príspevky. A najradšej som, keď sú pozitívne.

heryteri
5. aug 2023

Dievcata, tie ktore ste boli operovane az po chemo, kedy vas operovali, myslim kolko tyzdnov po poslednej chemo vam vyberali hrcku/odstranili prsnik? A po akom case ste si potom mohli dat vlozit implantaty?

katenka2
5. aug 2023

@sabova3 👍🏻💪🏻🙋

ivana1000
5. aug 2023

@heryteri ahoj ja. Chemo som začala 16.12.2022 a končila 30.5.2023. Operáciu som mala 3.7.2023 (odstránili mi celý prsník a 7 uzlín). A mne vraveli, že implantáty ak budem chcieť, rok treba čakať. Operovali ma v BB.

heryteri
5. aug 2023

@ivana1000 ja chodim do Mamacentra. Tiez mi idu aj uzliny aj prsnik brat. Akurat mi par zien co tam chodi odporucilo ze implantaty si mam dat spravit v nemocnici nie v Mamacentre, lebo tu sa za to nieco doplaca a v nemocnici nie. Tak neviem.

ivana1000
5. aug 2023

@heryteri aj ja som bola v mamacentre. Fú ale toto neviem či sa dopláca, ja som ešte v tom, že nič také nechcem😁 a veľký odborník je tam Dr. Csaba Tóth na implantáty💪

heryteri
5. aug 2023

@ivana1000 popravde ani ja nie som este stotoznena so silikonmi, ale mam len 36 a este by som chcela zazit xy letnych dovoleniek🙂 a neviem ako by som sa citila v plavkach bez prsnika, asi by to mojej psychike neurobilo dobre🤷‍♀️ za to moja polovicka uz riesi ci si dam 3ky alebo 4ky 🤣🤣🤣

ankov
5. aug 2023

Dievčatá koho by ste odporučili na implantaty? Ja som z BA. Operáciu som mala v septembri 2022 a s chemo a ožarovanim som skončila v maji 2023. Momentálne ešte užívam Zitazonium. Kedy vlastne môžem začať s realizáciou? Budem musieť mat expander keďže mi zobrali celý prsník.

lubicakalnicka
5. aug 2023

@ankov Ahoj ja som 9mes.po mastektomii prsnika ale hneď mi dali implantat aby to vyzeralo rekonštrukciu prsnika sa odporúča robiť po roku aj ja sa chystám ak si z BA určite dr.Bohac ma peknú robotu ja som z MT čiastočnú rekonštrukcia mi robil.prim.Homola ale idem na konzultáciu k Bohacovi viac hláv viac viac nazorov

ankov
5. aug 2023

@lubicakalnicka dakujem za info. Ten rok sa rata po ukonceni liecby (chemo a ozarovanie) alebo rok od operacie?

snowwhite81
6. aug 2023

@ankov rok od ozarovania, aby bola pokozka zahojena. Od operacie mozes aj za 2-3 mesiace, rovnako aj po chemo.

helga9
6. aug 2023

@lubicakalnicka neodporúčam Boháča skôr Pálenčára

lubicakalnicka
6. aug 2023

@helga9 Mne povedali že rok od operácie aby sa dobre zapojili vnútorné cievy,a všetko vo vnútri jednej kamoške to robili v BB a zle a tiež musela rok čakať na reoperaciu

lubicakalnicka
6. aug 2023

@lubicakalnicka A mojej kamošky dcéra robí inštrumentálne pri Palenčarovi a povedala,že krajšie prsia nevidela ale ano je to individuálny názor

lubicakalnicka
6. aug 2023

@lubicakalnicka Šory pri Bohačovi

heryteri
6. aug 2023

@lubicakalnicka To ti hned po odrezani prsnika dali implantat? Ale potom si uz nemala oziare, ci sa s tym moze aj na oziare ci ako? 🤔

lubicakalnicka
6. aug 2023

@heryteri Ahojky,áno zobrali mi.prsnu žľazu aj bradavku ,potom mi pasticky chirurg vložil implantát prvý deň to bolo také nepríjemné ale potom dalo sa.Mne nechali kožu a tam mi to vložili takže v epitezovej podprsenke to dobre vyzerá. Teraz čakám rok aby sa to vo vnútri všetko zapojilo a dorobiť mi rekonštrukciu z môjho tkaniva a môj mi zmenšia a prispôsobia k implantatovemu.Tak ešte troška bolesti a dobre bude hlavne že sa prijal a je ok

lubicakalnicka
6. aug 2023

@lubicakalnicka A ozaj ožiare som ja nemala iba chemo a to v pohode a teraz bio a to tiež ale žienky čo tiež majú implantat tak brali aj oziare a normálne

ankov
7. aug 2023

@snowwhite81 dakujem za info

lubicakalnicka
7. aug 2023

@evitaa83 V pohode ak Ťa ešte niečo zaujíma ahoj a chceš vedieť napiš

heryteri
11. aug 2023

Ahojte zienky, prosim Vas ake mate skusenosti s injekciami na zastavenie cinnost vajecnikov -Zoladex? Mam za sebou deviatu chemo, 7 pred sebou a dnes mi to pichli prvykrat, vlastne ani neviem preco taketo nacasovanie🤷‍♀️ked doteraz stacila chemo +biologicka liecba. Mali ste nejake vedlajsie ucinky, obnovil sa vam potom cyklus?

ariad
11. aug 2023

Dievčatá ahojte!
Dlho som tu nebola,dúfam že sa všetky máte dobre,v rámci možností.

Mám otázku: riešili ste niektorá problémy so srdcom, vzniknuté po chemo?
Ja mám ťažké arytmie a postihnutie chlopne.
Echo pred chemo som mala ok,teraz pol roka po liečbe ma pre zhoršujúce sa problémy (búšenie, vysoký tlak,dýchavičnosť, únava) poslala onkologicka na kontrolné echo a EKG. A takto som dopadla.

Mám toho dosť bobky. Už mi fakt dochádza optimizmus a sila "bojovať" ,ako všetci hovoria onko pacientom.
Akože rakoviny sa zbavím a drbne ma zo srdca?!?! 😢

mykeila
11. aug 2023

Je tu žena co užíva dlhodobo anastrozole?