Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@matazmena Ahoj, mozem napisat spravu. Mam taku istu dg
Ahojte dievčatá môže mi niekto poradiť som 8mes. Po OP prnika zobrali mi prsnú žľazu aj bradavku 3mes. Som brala šetriaci chemo a super nebolo mi vôbec zle nevypadá mi vlasy keby som nechodila na chemo neviem že mi niečo je začala som.s bio liečbou ešte mam.do marca 1x za 3tyždne teraz sa mi zle dýcha, zobudím sa na bolesť hlavy,za re. Oči a spim neviem markízy krv. Obraz všetko ôk,mamo ,sono čisté bojím sa či sa niečo netvorí ale to by mi adi aj v krvi vyšlo či?Som vďačná za každú radu
ĎAKUJEM
@lubicakalnicka ahoj vôbec to nemusí súvisieť s chorobou ale počasím. Viacej dievčat sme sa teraz zhodli v tej bolesti hlavy, točenie atd proste nepohoda a myslím že to z počasia
@lubicakalnicka a ja pridavam k Helginej sprave, ze aj ta biologicka liecba vie poriadne potrapit...
Ďakujem dievčence viem ta bio je tiež riadne svinstvo ale toto som nečakala a to že človek potom omysla či sa niečo v tej hlave nedeje
Tak dúfam,že máte pravdu a je to z počasia
@lubicakalnicka ahoj,pridavam sa k dievcatam,od vcera zavrate ako opita,tlak,dokonca ma az oko boli,citila som tu uz v noci,ked zacala burka,predsa len sa ochladilo o 20stupnov,to je strasna zmena a tiez som na taleto ženy nikdy netrpela a teraz 2 dni som rda,ked si lahnem,som 2 a pol mesiaca po chemo
@michaelanova presne to iste mám aj ja až ma pichá v hlave som veľmi meteosenzitivna keď je zmena počasia a teraz 20 stupňov dole Sodoma Gomora 🥴
No ja po čistej chemo 3.5mesiaca a bio beriem 6mesiac
@helga9 veru,ja to mam teraz z chemo,taka hakliva som ostala,som uplne ko,cele oko ma boli, ako keby som prievan mala,ktory nemam,co uz narobime,asi len vydrzat
Áno veď ja vydržím to je najmenej len tie myšlienky či niečo v tej hlave nerastie .V noci spíš a zobudíš sa na to že Ťa bolí hlava inak so spánkom problém nemám, alebo niečo robím v pohode zoznam sa a dýcham ako keby som 20schodov spravila strasneee

@michaelanova hej len vydržať
@helga9 Ďakujem
@lubicakalnicka najhoršie sú zlé myšlienky! Upraví sa to časom treba trpezlivosť a hlavne byť v pohode v hlave po psychickej stránke to je najdôležitejšie môj dr. mi povedal- nerieš problém v hlave ktorý nemáš!
tak, ako helga hovori, ja som vzdy uplne ina ako ostatne pacientky 😂. Sice nohy krvave od chemo a prsty citlive aj hroza, ale citim sa inak v pohode, ziadne bolesti hlavy, ziadne zavraty, ziadne zmeny v spravani tela kvoli pocasiu.... No, zabite ma! 😇
Dúfam že je to len pochemovy stav inak ja v pohode ale keď to neostáva ten červík je tam
Ďakujem Vám dievčatá hneď mi je lepšie
Čaute baby. Ako ste spali? Bol spln. Ja vôbec 😂
@helga9 hrozneeee a dnes mi dosli vysledky z denzinometrie a trochu ma rozhodili,celkovy vapnik mam v norme,ale ten ionizovany je norma do 1,30 a ja ma mam 1,32,samozrejme na nete,ze to su kostne metastazy, ale min tyzden mi robila vapnik aj onko a ten bol este nizsi nez na denzino,tak neviem,ALP maˇ v norme,tak sa hadam nic nedeje,nemas v tomto,heli,znalosti?ostepeniu nemam,dakujeeem😘
@michaelanova len tak okrajovo - vôbec to nemusí súvisieť s onko dg- môžeš mat cystu hocijakú, niečo so štítnou žľazou proste neni to parameter len onko. Uvidis čo ti onko povie, možno zopakuje odber ale keď vápnik z krvi máš ok moc by som sa nestresovalla, mne už vyšli aj markery raz nad normu a skoro som sa zbláznila aj keď ma onko upozornil že to krvi sa môže hocičo v labaku stať atď odvtedy bolo aj 10 odberov na markery a boli ok.
@michaelanova a vo výsledku čo máš napísané?
@helga9 nic praveze,ze bez osteopenie a osteoporozy,ze mam v norme a kontrola o 2 roky na vyziadanie,ten vapnik tam vobec nespomenullen ma asi 2 tyzden taha jedno bedro,tak som v strese a to som si v pondelok volala na onko,tam maˇ vsetky vysledky uplne v norme,aj ten celkovy vapnik,dokonca ho mam este nizsi nez pred 2 tyzdnami v nurchu,tak hadam by mi nebol klesol,keby som tam nieco mala
@helga9 ja som si aj vravela,lebo na nete som nasla,ze sa musi krv hned spracovat a sestricka nas tam zeny brala postupne,nezanasala nasu krv hned do labaku,na nete sim nasla,ze patologicke je to od 1,4,tal dufam,ze je to ok
@michaelanova takze buď kľudná najdôležitejšie je vyšetrenie nie krv. Mna po zvýšených markeroch poslal hneď na CT. Zobrazovacia metóda je dôležitá. Takže buď v klude keby sa dr niečo nezdalo tak napíše kontrolu o 3 mesiace a nie 2 roky. Moja pri tejto dg ta môže ťahať všetko možné 😁
@helga9 uvidime,co povie onko v utorok na to,cakaju ma teraz sono,mamo a kosti,idem od aprila druhykrat,tak som celkom v strese,aj ked ma tie markery potesili,v podstate som komplet obraz mala ukazkovy a teraz mi toto doslo z nurchu,tak ma to lehce rozhodilo,co ti poviem,ale zasa si poviem,tak hlavne ze ten vapnik ani to alp nestupa
@michaelanova no vždy vyšetrenia sú stresujúce ja keď som išla po výsledky ct tak ma vždy oblial pot a triasli sa mi ruky len som zhrabla papier z okienka a išla som si sadnúť a až keď som sedela tak som pozrela na výsledok 🥴.
@helga9 presne,je to strasne,snazim sa teraz drzat sa,vravim si,vsak som po chemo len 3 mesiace a v oktobri pred opkou bola panva bez mts,ale hlava je sibnuta,teda aspon moja
@michaelanova no nielen tvoja stačí že ma pichne v riti a už hlava si ide svoje myslím že tak to máme väčšina
@michaelanova nie len tvoja aj moja...kašľala som ako tuberak a už určite mám mts

@zuzanababalu Vďaka za odpoveď. Je mi ľúto, že sa ti to všetko takto skomplikovalo. Držím palce!