Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@katenka2 co som hladala na nete,tak v norme som mala to ALP, fosfor a celkovy vapnik,to bolo oki,ionizovamy vapnik bola norma do 1,3 a to som mala 1,32,ale onko povedala,ze je to ok,takze pevne verim,ze by to malo byt v poriadku🙏
@michaelanova ty si celá oki 😂, len ťa telo bolí
@katenka2 😘
@michaelanova určite nemáš mts,ale úplne ťa chápem,lebo ja pri všetkom tiež myslím na mts....no hlava je previt ide si svoje.
@ira25 ved toto,uz premyslam,kedy som bola na akom vysetreni,ci by tam nieco bolo,nebolo,googliˇ,uplna pakaren,zacala som chodit do prace,aby mi uˇz toho nepreplo,ale tak ma boli ten chrbat,ze som rda,ked doleziem domov…je to narocnejsie ako pocas liecby,niekedy mam taky pocit
@michaelanova nechaj tomu čas,kým sa zdravé bunky zostavia...chemo dá zabrať a kým sa to svinstvo z tela vyplaví trvá aj rok.
Mňa tak lupka,puka celá chrbtica a jasne hlava už myslí na mts,zrejme už bude v hlave svietiť kontrolka , že či....
@ira25 vies,ja sa len bojim,ze preco ma boli len to 1 bedro,v amazonkach som citala u 1 baby,ze ju bolela noha ako pricviknuty nerv a ze mala met,mna boli cela prava zadku a zadne stehno, do toho tie krcne stavce,no,bojim sa,ci to moze byt este z chemo alebo z tamoxifenu,ked ma nebolia oba klby
@michaelanova jednoznačne je to po chemo ,trochu aj po Tamoxifenu.
Vyhoď to z hlavy❤️🍀
@michaelanova a bola si na scintigrafiu skeletu kosti pred liečbou? Neviem teda ako často sa to môže robiť ale keby sa skusiš na to spýtať,takto ti to bude stále vŕtať v hlave
@daniela232 nebola som prave,idem na bud tyzden
@michaelanova tak super budeš mať istotu,hlava si oddýchne 😁neboj dobré to bude,a ako ťa dlho bolí ten kĺb? Nemôžeš to mať zápal? Lebo aj to som mala nedavno,potom pár injekcií a behala som jak srnka
@daniela232 mna praveze boli tak cudne,ako spodok panvy a vystreluje mi to do zadku a do nohy a chrbtica ma boli poslednych par dni,ni nervy som,dufala som,ze to mam za sebou
@michaelanova veď ano, mňa tiež boleli všetky kosti čo som mala🤦 vstávala som jak keby mám 80 rokov,a potom došla bolesť toho kĺbu a presne ako opisuješ, vystrelovala bolesť do celej nohy, do križov,každopádne daj vedieť potom ako dopadol skelet,ja teda verím že to bude dobré
@daniela232 ano,aj ty si tak mala?mna boli normalne ta cast zadku, a hrudnikove stavce,aj ja pevne verim,ze je to po chemo,urcite napisem❤️
Dievčatá je tu niekto kto užíva tamoxifen 2x za deň...ráno 10mg a večer 10mg ? Čo vám najviac pomáha na návaly, potenie a nespavosť? Ďakujem vám.
@ada2007 ahoj,ja mam len rano,ale mavaly strasne,onko mi povedala,ze musim vydrzat…
@michaelanova prene aj mne to povedal dr treba vydržať,ale koľko😁..,tiež beriem iba ráno 20mg,ale dal,aby som vyskúšala brať tabletky rozdelene ráno a večer,tak či to tak niekto nemá a zmiernili sa mu návaly.
@ada2007 tak mne taku moznost ani nedala,ja mam pri navaloch az taku slabost a zavrate…
@michaelanova presne ja tak isto,až studený pot ma oblieva a je mi na odpadnutie, že .môžem skúsiť niečo čo je dostupné v lekárni na menopauzu a nájsť to vhodné čo mi sadne mi ešte povedal dr 🙈
@ada2007 len toto tazko asi najst,ja som mala hormo nador a na to zasa niektore bylinky nesmu,a inak ako zvladas tamoxifen?mna bolia moc chofidla,chrbat a panva,dufam teda,ze je to z toho alebo z chemo
@michaelanova s tými bylinkami je fakt ťažké väčšinou obsahujú estrogén a ten my nemôžeme a na návaly v prechode ich berú.
Dnes som bola na rengen pre ten kašeľ a je tam nález a tak idem na CT....povedala som si,že nebudem stresovať,lebo stejne to neovplyvním.
@michaelanova presne nemôžeme hocičo kvôli tým hormónom, ja som mala len ožiare a už druhý rok užívam tamoxifen, gynekológ mi robil aj hormonálny profil, tak už je tu menopauza pomaličky, áno mňa tiež strašne bolia chodidlá, úplne drevené nohy mám,všetky kostičky ma bolia, hlavne keď dlhšie sedím a mám sa rozhýbať, keď vystupujem z auta tak to trvá chvíľu kým sa rozhybem, keď už chodím a som v pohybe tak to až tak necítim, aj chrbtica ma bolí, ráno vstávam ako kebyže ma niekto búchal po chrbáte, určite to ten tamoxifen a ty keď si mala aj chemo tak o to viac
@ira25 to ano,mas pravdu,ale mala si covid,ci?to bude isto z toho,ja mam zajtra sono komplet vsetko a mamo a 19. Tie kosti,to sa mega bojim,lebo tak ma boli prava panva,az dole do nohy,plakat malo,silno ti drzim prsty,nech je to dobre
@ada2007 len mna ta panva,resp ta noha boli cely den,chodidla tiez rozhybem,rozchodim,ale toto je taka cudna bolest,aj ked onko tvrdila,ze ved som pred opkou nic nemala a mala som agresivnu liecbu,ze to by bolo moc skoro,tak dufam
@katenka2 nikdy som nepovedala ze je to prechádzka ružovým sadom. Mate pravdu ze každé telo vníma inak. Mam viacero pridružených a dosť vážnych diagnóz ale i napriek tomu žijem hoc ma uz v mojom živote par krát chceli pochovať. Prvú som aj ja zle znášala a druh rakoviny mam tiež zial taky ze sa rad vracia no i na priek tomu budem trvať na tom co som napísala. Je to len nevedomosť a strach zohráva veľkú rolu .
Dievcata kam by ste odporucili ist na liecebny pobyt po onko liecbe prsnika ? Viem ze sa chodi do obce Lúčky ale chcela by som vediet Vas nazor alebo odporucenie aj na pripadne ine zariadenie.
Čaká ma plasticka operácia po mastektomii ľavého prsnika. Budú mi na začiatok vkladať expander. Je to náročná operácia? A koľko dní ste boli v nemocnici?
@biankaaa12 ahoj, ja mám zatiaľ len konzultáciu naplánovanú, tiež ma to pravdepodobne čaká. Sestričky na oddelení vraveli, že to je veľmi bolestivé, aj teda baby, ktoré boli so mnou a podstupovali tento zákrok, hovorili, že veľmi bolelo. Neskoršia výmena za implantát je už vraj pohodička.
U teba to bola jasná voľba, expandér? Nezvažoval chirurg iný spôsob? Môžem sa spýtať, ide ti niečo robiť aj druhým prsníkom?
Ďakujem🙂

@michaelanova kostne markety sú hodne spoľahlivé. Takže ak boli ok, tak to si "len" ubolená. Miška, nielen zo svojej skúsenosti, ale aj z konzultácie so psychiatrom, aj obvodnou ti môžem potvrdiť, že strach znásobuje bolesť. A to aj 2-nasobne, aj viac