Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@sherinka17 Dcera bola spokojna so starostlivostou. Vcera sme uz boli aj na vyberanie stichou. Boli uz aj vysledky histologie - nastastie vsetko boli fibromy. Velmi mi odlahlo. Kontrola o pol roka. Drzim palce
@asad3 no to je super,krasna sprava 👍
@asad3 perfektné
@sherinka17 6 cyklov alebo celkovo 6 chemosiek? 6 nie je veľa, to sa dá zvládnuť. Drz sa
@tilly 6 chemosiek .DAKUJEM
@sherinka17 ahoj ,z ruky.nestresuj a.nesil.ju. to.polavi pomaly. Mne to.trvalo.hrozne.dlho. S placom som odchadzala z.nemocnice, sestricky nervne ,ze ruku neviem upazit. Potom mi.na.rehabke.povedali ,e to.je.individualne a uz niekoho to.ide pomalsie..netreba sa.stresovat z veci.,.z.ktorych netreba. Stresov je.dost aj bez.toho 🙂. 6 chemo.je.pohoda,ja som.mala 4+12 ks. To ti.ujde ani nebudes.vediet ako ;) Da sa.to zvladnut s.prehladom. Mne pomahalo.okrem.ineho to ,ze som si hovorila ,ze cim.viac mi.je.zle,tym.to lepsie ucinkuje a pozabija to.co ma 🙂 pa
dakujem, hlavne ze viem, ze ta ruka povoli
@sherinka17 to dáš 😘 veľa pi, spi, oddychuj a nepoddavaj sa tomu.
@tilly viem ze to dam, urobim pre to vsetko .A Ty ako ?
@sherinka17 ahojky, ako to ide???
@sherinka17 ja zatiaľ nič neviem. Budem čakať a po prázdninách zavolám lekárovi. Nechce sa mi tým zaoberať pred lyžovačkou
Dievčatá, keď to tu tak čítam normálne mám strach, mám ísť na sono, minulý rok pravé prso plné cýst, tak snáď to osalo na tejto úrovni a teraz aj to ľavé robí šarapatu.
Známa mi odporučila lekárku, ktorý si tým prešla http://www.kelova.sk/component/content/?view=fe... , ak to niekomu pomôže je vraj veľmi milá a ochotná pomôcť.
@paj333 Ahoj, zatial supet, po prvej sa citim dobre.Zatial aj vlasy drzia, enerhie mam dost.A ty ?
@tilly Tak daj vediet, verim ze to bude dobre .A hlavne si uzi prazdniny
@sherinka17 ďakujem a drz sa
@daduska3 netreba sa bat, vzdy lepsie ak aj nieco najdu, tak cim skor, ako neskoro...Cysty este nic neznamenaju, a treba ich sledovat.Netreba sa bat 😉
@sherinka17 no som rada ze to dobre znášaš... Ja akurát čakám u doktorky na 4tu dávku... No ten tretí krát som mala celkom problémy.. Asi dva týždne v posteli... Ale tak prežila som... 🙂 Tak teraz sa obávam ako bude.. Kedy máš ďalšiu?
Ahojte, @paj333, @sherinka17 . Strasne Vam drzim palce!!!!! Verim, ze sa Vam podari nad chorobou zvitazit !!!!!
Ale ako som sa sem dostala.....
Mojej mamke minuly tyzden diagnostikovali rakovinu prsnika. Bol to pre mna velky sok a iste teda aj pre nu. Na zaciatku Vam vselico prebleskne hlavou. A kedze nase skusenosti s touto pliagou su nulove, hladala som informacie, ako by sme jej my, ako jej deti mohli byt prinosom, ako jej pomoct a hlavne zvitazit!!!
Dakujem Vam za kazdy jeden riadok, ktory tu pisete, lebo ani si neviete predstavit ako tym pomahate!!!! Nikde som sa nedocitala nejake skusenosti, priamo z prvej ruky. A vy tuto sluzbu vsetkym zmatenym ludom robite.
Este raz velmi velmi dakujem.
Napadlo ma, ci pouzivate aj nejake alternativne babske recepty alebo nemate nejake tipy, ako prekonat liebcu vo lepsej kondicii.
Kedze vraj pri liecbe je velmi vhodne odkyslovat organizmus, tak som pocula, ze je vhodne pit sodu bicarbonu jedenkrát denne. Kamaratka mi odporucila aj bylinne caje, teda skor taku koru, Vilcacora a este jeden caj (vraj nici rakovinove bunky a podporuje imunitu, hlavne mi ide o to stimulovanie imunity pri chemoterapii), jest zvysene davky vitaminu C. Chcela som sa opytat, ci s takýmito radami nemate skusenosti.
Mamke uz naplanovali operaciu o mesiac. Ona ma nador na prsniku 1,4 cm a ma chytene aj uzliny. Musi este absolvovat este CT hrudnika, brucha a panvy, samozrejme este predoperacne a este aj nejaky USG s nejakym drôtikom (vôbec netusim, co to je).
cela tato problematika je pre nas nova, tak tápame ..... hladame info.
Kocky drzte sa a vela siiiiillllll!!!!!!!!
@nellynka ahoj, ja som v podtate tiez novacik, som mesiac po operacii, a mam len jednu chemo za sebou.Myslim ze najdilezitejsie je byt v psychickej pohode, co nakmenej zatazovat hlavku myslienkou na chorobu a ribit to co najviac bavi, z coho na clovek najvacsiu radost.Caje, a vlastne hlavne co najviac pit, to urcite pomaha a doporucuju to aj onkologovia.C vitamin, tiez a v podstate kazdy organizmus inak reaguje na vsetko.Neda sa jednoznacne povedat co je dobre a co zle.Mne ceky resonal nemocnice v BB doporucuje, pit, jest co mi chuti, a vela odpocivat, nestresovat.Drzim palce.
@bluff dakujem velmi pekne!!!! ako cistiaci prostriedok to veru sem tam pouzijem 🙂
@sherinka17 Psychicky si myslim, ze je na tom v pohode. Prvy tyzden ked uz tusila, bol pre nu zly, ale uz ten prvy sok ma za sebou. Vies, ja len ako jej dieta, jej chcem nejako pomoct. Informacii mame malo a tym, ze sme sa s rakovinou este nestretli, tak zhaname info.
A ako prebiehala prva chemo? Bolo ti nejako zle? A ako vlasky? Pokial su moje otazky nevhodne, tak ich ignoruj.
Kocky, fakt velmi dakujem za kazdy vas príspevok a dufam, ze sa mate vramci moznosti dobre a tak to aj ostane!!!
@nellynka drzim maminke palce, nech to ma za sebou cim skor! ja suhlasim so @sherinka17. Netreba ziadnu specialnu"podporu" k liecbe. Chemoterapia je sama o sebe silna liecba, zatazovat mamu s tym co teraz musi pit a jest, urcite neodporucam. Mamka bude rada, ked jej nebude po chemo spatne od zaludka, nieto jej este davat pit nejake vyvary z kory a sodu bikarbonu... Radsej jej uvar na co ma chut, mne islo na chut pikantne, lebo chutove bunky boli uplne otupene. Zober ju sa prejst, niekam co ju bavi, nech sa trochu od liecby odosobni.
Vlasy mi vypadali po druhej davke.
@nellynka prvu som zvladla uplne v pohode, nebolo mi ani zle, treti a stvrty den trosku unava, ale fakt len trosicku.Fungovala som uplne normalne, mam 2 rocneho vnuka, a ten mije teda po fyzickej stranke da pekne zabrat, a to sme zvlafli tiez hrali sme sa ako obvykle.Vlasy zatial mam, je to jedenast dni od chemo, maki zacat padat 2-3 tyzdne po prvej, tak uvidime, potom dam vediet.Zatial mam svoje, dlhe po pas .a sodubikarbonu mi onkologicka tiez odporucila len ako vyplachnutie ust, ak by sa mi zacal robit nejaky povlak, inak nie..Maminke najlepsie pomozes, ak bude vidiet zepri nej stojis. neplaces a budete sa naozaj venovat len a len spolocnym prijemnym aktivitam .Hlavne psychicku pohodu
Pozor s vysokymi davkami vitaminu C. Moze mat praveze negativne ucinky. Ak nekonzumuje dostatocne mnoztvo v strave, tak nech si nasadi normalnu davku podla odporucania lekara. Vit. C je dobry pri kazdej chorobe, hlavne cez chripkove obdobie. V USA sa odporuca brat vitamin D ako prevenciu. Studie naznacuju moznu korelaciu medzi vit. D a rakovinou, Vitamin D pravdepodobne spomaluje jej vznik a sirenie.
Ja som mala na predpis marihuanovu tinkturu. Velmi to pomohlo, ked mi bolo zle od zaludka a teda mne bolo po chemo strasne zle.

@tilly ahoj, zatial v pohode, az na tu prekliatu ruku, nie a nie ju poriadne vystriet .Cvicim a cakam kym polavi.V pondelok prva chemo zo 6 tich,tak uvidime ako si snou poradim.dva dni po prvej som objednana na CT, tak dufam ze to zvladnem.A Ty ako?