icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

mazi1
13. okt 2023

@helga9 Aj mne robili ešte v BB biopsiu pred operáciou aj z druhého prsníka, lebo tam som mala tiež hrčku, ale nezhubný nádor, ale že mi vyberú naraz aj ten keď mi budú robiť mastektómiu druhého prsníka, a prišiel jeden doktor, ktorý vysvetloval tam mladej medičke, ako berú tú vzorku, prvá otázka ako sa na mňa pozrel: a to odkedy máte takú zdeformovanú bradavku????

lulu1217
13. okt 2023

@nelaja rozmýšľam, či to mohli prehliadnuť alebo to tam zázrakom nemáš. Čo neviem, či je reálne.
Mastektómiu som mala v januári, ešte v júli všetko ok, to som bola na ultrazvuku a mamografii a teraz toto. Vraj tam vidno sýtenie. Ukľudňujem sa tým, že asi teda nebolo vidno hrču. O 3 týždne idem na biopsiu.
Akurát som ukončila po roku biologickú liečbu. Mala by som už teda chodiť len na kontroly. A vraj je nejaký nový liek, pre nas HER2+, tak o ten budeme žiadať v poisťovni.

helga9
13. okt 2023

@lulu1217 ano Enhertu by mala byť

katenka2
13. okt 2023

@helga9 no boha! Kukla som pribalovy letak...tak neviem, co cloveka skor zlikviduje. Ci mts, alebo liek 😖

helga9
13. okt 2023

@katenka2 noooo tak dobrý postreh 🥴

ankov
13. okt 2023

@katka14 super dakujem za info. Aj ja chcem ist k nemu. Mam len 1 prsnik a BRCA negativne tak uvidim. Kolko si cakala na konzultaciu a ako dlho trvalo kym si mala termin na operaciu ?

ira25
13. okt 2023

@katenka2 strácam sa o aký liek píšeš Katka

nelaja
13. okt 2023

@lulu1217 Neverím, že to tam nie je, jednoducho to nenašli

nelaja
13. okt 2023

@lulu1217 Tak to je s vysledkom minimálne mesiac, držím palce, nech to prezijes v co najvacsom moznom pokoji

lulu1217
13. okt 2023

@nelaja však toto… vydržím, musím. Už som sa asi vyrevala, vykričala a budem čakať. Ďakujem❤️

lulu1217
13. okt 2023

@helga9 Heli, Nerlynx mi vravela.

lulu1217
13. okt 2023

@ira25 sú nové lieky ako zaisťovacia liečba pre pacientky s HER 2+ nádorom. Doteraz brali lieky pacientky s hormonálnym alebo zápalovým typom nádoru

lulu1217
13. okt 2023

@nelaja mne vraveli v NOÚ, že nie je sono, ako sono. Neviem, či môže byť aj prístrojom, ale skôr si myslím, že záleží na spôsobe vyšetrenia. Sama som videla, že niektorý lekár to len tak prebehne, iný ide pomaličky a dôkladnejšie pozerá

helga9
13. okt 2023

@lulu1217 aha tak toto som nepočula ale to Enhertu by malo byt

michaelanova
14. okt 2023

@helga9 ahoj,helka,ty si taky znalec,ake doplnly by som si mohla kupit?som 4 mesiace po chemo,kqzdy druhy tyzden ma boli v hrdle,robia sa mi hrcky na podnebi,robim v skole,tak asi chytam jedna radost,uzivm 500 lipozomalne cecko a mala som 3 balenia 500 betaglukan,ale zrejme bez efektu.ktore becka nesmieme?lebo vo vsetkych tych stavach je minimalne b2 a b9.chcela som si kupit tieto vitaminy,ale tam rakytnik tiez obsahuje nejake becka,som z toho uplne pako,dakujem ti moc🙏❤️

helga9
14. okt 2023

@michaelanova ahoj no hlavne nesmieme b12. Hlavne užívaj D+k1 to je na imunitu to naj. Ja si dávam vápnik, horčík a omega 3 mastné kyseliny. Sem tam céčko. No hej po cheme ešte tá imunita pokulháva a teraz je chorých straaasne veľa takze ľahko sa chytí daky vírus. Skus skôr dačo prírodne ako rakytnikovu šťavu ja tú zvyknem kvôli céčku. A veľa zeleného čaju pijem vraj je dobrý ale ja aj som veľmi čajová.

michaelanova
14. okt 2023

@helga9 hali a ked mam decka dost nevadi ho uzivat?a ten rakytnik som citala,ze ma tiez b2 a b9,no som zufala,bola som v bio obchode a tam vsetky tie stavy obsahuju nejake to becko,takze ten rakytnik mozem?dakujeeem😘

katenka2
14. okt 2023

@michaelanova počuj Miška okrem B12 môžeš všetky B. A ak máš dosť C, ako píšeš, tak zbytočne neužívaj ďalší.

katenka2
14. okt 2023

@michaelanova a ako Helga vraví určite di kup D. Najlepšie v kombinacii s K1 a K2, keď budem mať viac času, pošlem foto

helga9
14. okt 2023

@michaelanova déčko si dávaj bez problémov ja kupujem z gym beam buď d+k1 alebo d+k1+k2 čo majú to zoberiem. Aj rakytnik pijem šťavu.

l1plienka
14. okt 2023

@michaelanova mne onkoš dal inomed, a ked je takéto uchrchlane obdobie vrátane dietata,tak to preventívne užívam

michaelanova
14. okt 2023

@helga9 heli,nasla som,ze rakytnik obsahuje b9 a to som nasla,ze nie je vhodne pre onko pacientov,potom som tiez pozerala tu cagu,ta tiez obsahuje b komplex,uz fakt neviem,co vybrat

michaelanova
14. okt 2023

@katenka2 kati,nasla som,ze sa nesmie ani b9,tak vobec neviem,co si kupit

helga9
14. okt 2023

@michaelanova Miška - my nesmieme cielené vitamínové doplnky, ale v strave a v pití máš tak isto

helga9
14. okt 2023

@michaelanova ja kupujem bio šťavu od pani čo doma súkromne pestuje rakytnik a ten užívam už roky. A ja som nenašla b9 v rakytniku

katenka2
14. okt 2023

@michaelanova Miška, podľa všetkých takýchto rád a informácií by si nesmela ani dýchať. Vieš, aké je to nebezpečne? 🤦🏻‍♀️
Pozri, mne lekárka povedala, že s rozumom všetko. Bola to primárka, čo celý život robila ma onkologii a čo ja viem, pacientky ju iba chválili. Keď som sa pytala na B12 , ktorú teda takmer všetci nedoporučujú, povedala, ak bude vášmu telu chýbať a bude to robiť problémy, normálne vám ju predpišem. Ak sa nejedna o dlhodobé niekoľkomesačné, či ročné užívanie, zak istotne neublíži. To ten jej nedostatok poškodí viac.
Koľko ľudí, toľko názorov, ale tych doporučení a zákazov je už toľko, že mi fakt idú na nervy. Ako ten "zdravý" životný štýl. Čo mnohým ľuďom chýba, to je zdravý rozum. A nech má každý ukameňuje! 🤨

katenka2
14. okt 2023

@michaelanova jo, a prosím ťa, pošli mi link na stránku, kde sa B9, teda kyselina listová , nedoporučuje. Nech si prešmirim pôvodcu/autora

michaelanova
14. okt 2023

@helga9 helka,ja som nasla toto,chcela som si ist zajtra co to pokupit,ale teda neviem,ci mozem ten rakytnik,pacili sa mi tie vitaminy rakytnik,caga a reishi,len neviem,co zasa obsahuju tie huby😂

katenka2
14. okt 2023

@michaelanova tak moja rada je mastný chlieb s cibuľou a topeničky s cesnakom... To snáď nič zakázané neobsahuje. A nech mi nikto nesiaha na poctivú domácu masť! 😂