icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

michaelanova
20. okt 2023

@ira25 a mas aj osteoporozu?alebo sa to moze preventivne?ja som na denzino dopadlo dobre,ale asi z tamoxifenu ma bolia stavce,panva,bedra a slachy na lytkach,ci by to nepomohlo?ja som si dnes kupila hlivu s laktobacilmi a so sipkami,mam casto zaludok ako na vode,neviem,ci to mama z toho tamoxi alebo z coho

heryteri
20. okt 2023

Dievcata, ako ste na tom s vahou po horm.injekciach ( Zoladex, Roseligo) ?? Isli kg rapidne hore?

ira25
20. okt 2023

@michaelanova áno postcovidovu osteoporóza...beriem aj Proliu vraj má ochráni pred mts v kostiach.
Áno v začiatkoch bráni Tamoxifenu som mala aj ja problém so žalúdkom.
No v poslednej dobe na boli vaječníky možno aj maternica,tak musím na gyndu, že čo tamox spôsobil tam dole.
Podpísal sa na pečeni,tak mám obavu či tam dole narobil.
Hliva je dobrá voľba, neuškodí, skôr pomôže si myslím.

michaelanova
20. okt 2023

@ira25 dakujem pekne,aj mna caka v decembri zenske prvykrat po pol roku uzivania,tiez zvyknem citit taky tlak dole,je toho…

zuzap33
20. okt 2023

@heryteri zoladex beriem od 2/2020. Kg mi stoja, ale zato ja nie som ziadne tintitko 🤣

l1plienka
21. okt 2023

@heryteri no ja ho mam cez tri roky a teraz vazim ako maly slon a to som na začiatku liečby mala aj zo stresov ledva 50 kg, pritom sa stále hýbem,ale naliata som jak sud od piva

lubicakalnicka
21. okt 2023

No žienky čo Vám povi za chemo a bio 10kg hore nepomáha ani prerušované post a to neviem čo je mastné meso a klobásy ja len sladké vody bez cukru musím piť toho sa neviem zbaviť
Strašneeee hlavne že výsledky sú dobré

lenkapresov1
21. okt 2023

Ahojte, zachytili ste tu informaciu, ze ma byt registrovany novy liek Keytruda pri tripple negativnych karcinomoch. Poculi ste uz o nom?

ira25
21. okt 2023

@lenkapresov1 nie je to nový liek len poisťovňa ho nie každému preplacala a tak si ju hradili samí.... myslím, že od decembra sa rozšíri dostupnosť pre viac diagnóz ako bolo doposiaľ.

lulu1217
21. okt 2023

@lenkapresov1 no hurá, to je výborný liek so skvelými účinkami

heryteri
21. okt 2023

@l1plienka
@zuzap33 Baby a to preco sa berie tak dlho? Ja mam zatial predpisane do aprila. Ja este velmi tuzim po babatku, to je aj moja motivacia vyliecit sa. No ked citam ze sa to berie aj tri roky fuuu :(((

l1plienka
21. okt 2023

@heryteri ja som tiež argumentovala,že by som chcela este babeno,preto som sj nedávala čom vaječníky. Ale ked mi po dva a pol roku nastúpil menzes,onkos argumentoval,že aspon 5 rokov od začiatku liečby musia byt estrogény pod kontrolou

heryteri
21. okt 2023

@l1plienka ja uz mam 36r.a dieta by som chcela max.ako 40r. Uvidime. Mne vysla pozitivita 15%, dr.vravela ze ma aj pacientky s pozit.vyse 90% a chcu deti ale ze to je samovrazda.

zuzap33
21. okt 2023

@heryteri ja mam metastazy. Je to uz pre mna sucast liecby

zuzap33
21. okt 2023

@l1plienka nic v zlom, ale tehotenstvo v pripade, ak si mala hormonalne pozitivny nador, by som neriskovala. Ano, poznala som pani, ktora po uspesnej liecbe znovu otehotnela. Choroba sa rychlo vratila s nezvycajnou agresivitou

l1plienka
21. okt 2023

@zuzap33 ja som mala her2 negat

zuzap33
21. okt 2023

@lenkapresov1 ano, ale je to tak drahy liek, ze ho urcite nebudu davat hned na zaciatku, ale az metastatickym pacientkam

helga9
21. okt 2023

@lenkapresov1 keytrudu u nás dávajú na tak kože a pľúc. Od 1.1.2024 je konečne kategorizovaná Enhertu to je pre her2.

lussy9
21. okt 2023

@ira25 určite to nie je blbosť.. Teoz som toho názoru. Ze sa to rozmáha kvôli očkovaniam.

lussy9
21. okt 2023

@ira25 b12 sa nesmie určite.

lenkapresov1
21. okt 2023

@helga9 ale ja som tripple

zuzap33
21. okt 2023

@helga9 ano ? Konecne Enhertu. Myslim, ze to je skvela sprava pre vela zien

zuzap33
21. okt 2023

@lenkapresov1 Keytruda bude tak pre metastatickych. 4 tis liek nebude kvapkat kazdej tripple, nic v zlom. V lieceni su totiz urcite postupy. Najprv ide klasicka chemo

lussy9
22. okt 2023

Dievčatá natrafili ste niektora na tento článok? https://domacaliecba.sk/kombinacia-dvoch-beznyc...
Je to čosi podobné ako kombinácia Letrozolu a

eva147
22. okt 2023

Ahojte,som tu nová,som po operacii,a vo stvrtok ide prvykrat k onkologicke
Vasu diskusiu som precitala od leta 2x,aby som nabrala nejake info,co ma čaká a neminie 🙂

lubicakalnicka
22. okt 2023

@eva147 Ahoj Evi po akej si operácii?

eva147
22. okt 2023

Zobrali mi iba cast prsnika,operovali mna v NOU
Pred operaciou som nemala ziadnu liecbu

ira25
22. okt 2023

@lussy9 Letrozolu a ????

lulu1217
22. okt 2023

@eva147 ahoj Evka, držíme palce, daj nám potom vedieť, ako ste sa dohodli ďalej😊možno máš už najhoršie za sebou a vyviazneš bez chemoterapie, záleží, aký si mala typ nádoru.

eva147
23. okt 2023

Nádor som mala luminal B,hormonalne pozit,HER2 neg,G2