icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

alena1953
Autor odpoveď zmazal
mk22
10. nov 2023

@alena1953 ahoj, ty si opísala presne moju maminu.
Je ročník 1951, ak je v nicku tvoj rok, tak vekovo podobná.
Ma neskutočne bolesti chrbtice, hlavy, tlak na hrudi.. Do toho jej volali ze krv z pond kontroly nie je dobrá, už je objednaná na ČT, dnes ráno ide.
Ma za sebou oper a 25 oziarov
Držím ti palce 🍀

helga9
10. nov 2023

@alena1953 čo sa so mnou liečila jedna tak u nej sa stalo take že robili jej biopsiu sentinelovej uzliny ta bola negatívna. Ale ona mala mastektomiu kvôli viacpocetnym nálezom. A pri mastektomii berú aj priľahlé uzliny a to bol šok pri histologii že boli neviem 3 či 4 pozitívne keby brali len kvadrant tak by zrejme nato neprišli. A tiež bola pred tým na vyšetreniach a uzliny sa nezobrazili. Takze niečo podobne sa mohlo stať aj u teba. Respektíve od operácie sa mohlo čokoľvek udiať.

alena1953
Autor odpoveď zmazal
alena1953
Autor odpoveď zmazal
alena1953
10. nov 2023

@mk22 to mi je ľúto, že ma také ťažkosti. Musí to mat veľmi ťažké a aj vam držím prsty.

helga9
10. nov 2023

@alena1953 a ešte nevieš čo navrhli? Či biopsiu alebo niečo iné?

alena1953
10. nov 2023

@helga9 ešte neviem. Idem až vo štvrtok.

alena1953
Autor odpoveď zmazal
tdaniela
11. nov 2023

Ahojte dlhšie som nič nepísala 🙂 a dnes si idem po radu ... Tento tyzdne som zistila že mám BRCA 1 pozitívne ... Tak riešim masektomiu a Rekonštrukciu... Bola niektorá z vás v Martine ? Alebo poznáte niekoho kto bol v Martine si to dávať robiť ?

helga9
12. nov 2023

@tdaniela ahoj v Martine neviem ale skus Bansku Bystricu tam sú dobré recenzie. Aj ja mám brca1 a mne dali ako prioritu riešiť vaječníky pred prsiami

arcenciell
12. nov 2023

Ahojte dievčatá. Pridala som sa k vám, pretože by som sa chcela spátať na radu, alebo poprosiť o názor. Od 18 rokov som sledovaná na prsníky, pretože mám veľa "hrčiek" avšak vždy sú po sone našťastie nezhubné - cysty a tukové hrčky. Tento rok som však priznám sa zanedbala ( veľa zdrav. problémov so synom + nová práca) a objavila sa mi nová hrčka. To by nebolo nič zvláštne ALE! Táto je úplne iná, je to doslova gulička, akoby som hrašok mala v prsníku. Nebolí a zdá sa mi že je pohyblivá, ale nie som si istá. Prosím Vás, zo skúsenosti....ako by ste popísali zhubnú hrčku. Už som samozrejme objednaná na sono, žial až po vianociach.... btw mali ste aj nejaké iné príznaky?? Strašne moc ďakujem za každú odpoveď.

nelaja
12. nov 2023

@arcenciell Hľadaj iné sono, obráť sa na svoju zdravotnú poisťovňu, nech ti nájdu rádiologickú ambulanciu, kde ťa vyšetria skôr, do nového roka je skoro dva mesiace, to je dlhý čas. Nemusí to samozrejme byť nič vážne, ale ak by bolo, po prvé vyšetrenie čakať dva mesiace je dlho. Ja som nemala gulicku, bolo to ako keby ovalne, ale nepravidelne, vedela som si to z kazdej strany akoby chytiť a bolo to na rozdiel od ostatného tkaniva také tuhé - tvrde, skoro ako kamen.

daniela232
13. nov 2023

@arcenciell ja presne ako
@nelaja ,a hlavne nie ako hrášok a veľká hrča,presne pred dvomi rokmi som to riesiai,najprv že nebudem si kaziť vianoce,ale nedalo mi to,a ja som isla ráno na sono bez objednania len s výmenným listkom a sadla do čakárne že keď treba budem čakať aj doobeda. A dobre som urobila,21.12 prvá chemo.
Radšej choď,aj keď zbytočne,ako čakať 2 mesiace.

helga9
13. nov 2023

@arcenciell ahoj choď do súkromnej - mne dali tiež že 3-4 mesiace cakačka na sono išla som do súkromnej za 27 eur a sono za týždeň. A potom tu budú o prevencii niečo rozprávať - ideme do doby keď máš nato bude aj prevencia

arcenciell
13. nov 2023

@daniela232
@helga9
@daniela232 takto, to ze ako hrasok som myslela tak ze je to tvrde, uplne zretelne nahmatatelne. Velkostou by sm povedala ze mozno ako ceresna… dievcata zacinam sa bat… pretoze fakt mam utvary v prsnikoch roky… ale toto je jednoducho uplne ine 😔
Ano uz som roznyslala ze pojdem sukromne… len v TT som nic nenasla…

helga9
13. nov 2023

@arcenciell ju v Trnave Mediklinik nájdi nejaké čísla a obvolaj

arcenciell
13. nov 2023

@helga9 dakujem idem na to

daniela232
13. nov 2023

@arcenciell píšeš že si stale slodovana,teda beviem či chodíš stále tej istej dr.,ja som tak chodila,no a keď som tam prišla povedala aky mám problem , hneď ma zobrala

nelaja
13. nov 2023

@arcenciell ako píše daniela232, tiež som išla tak, že som sa k tej radiologicke, co som tam roky chodila, posadila do cakarne a povedala, ze neodidem, kym ma nevysetria. Zobrali ma poslednu o pol stvrtej poobede, na tri krale som si tu hrcku objavila a 7. januára poobede som už vedela, že je zle, za tri tyzdne som mala po operacii. Netreba cakat, musis sa domáhať vyšetrenia, žiaľ ohľadne prevencie je to na pogrcanie u nas.

arcenciell
13. nov 2023

Dievčata, podarilo sa. V stredu idem na sono. Myslite ze mi tam hned povedia ak tam nahodou nieco je? Lebo ja poznam sono len tak ze toto je v poriadku toto je v poriadku, dakujem dovidenia kontrola o rok 🫣🫣

lubicakalnicka
13. nov 2023

@tdaniela Ahoj ja som bola v MT robili mi prsník brali mi prsnú žľazu,nechali šetriaci kožu a robili hneď vklad silikónu.Neskutocne ľudský doc.dr.Marek Smolar chirurg a plast. primár dr.Igor Homola
Ak si rozhodnutá pre MTnapis čo chceš vedieť

lubicakalnicka
13. nov 2023

@arcenciell určite Ti povedia čo tam je hlavne doktorka na sone

tdaniela
13. nov 2023

@lubicakalnicka píšem ti správu 🙂

arcenciell
13. nov 2023

@lubicakalnicka ďakujem, strch uz nastupuje

arcenciell
13. nov 2023

@arcenciell *strach

nelaja
13. nov 2023

@arcenciell Ak by sa im nieco nezdalo, poslu ta pravdepodobne do mamologickej ambulancie - v Trnave máte na onkol. klinike na prízemí ako sú ambulancie a bude treba biopsiu. Definitivu ti dá až tá. Ono to ale skúsený radiológ odhadne. Mne hneď povedala na sone, že to vyzera nedobre. Ale zase nieco mi videla aj v druhom prsniku, malicke 6 mm a to mi tiež bioptovali a to bol len fibroadenom. Ten termín si dostala vynikajúci, držím palce a ozvi sa po vyšetrení, ako si dopadla.

arcenciell
13. nov 2023

@nelaja ďakujem moc

daniela232
13. nov 2023

@arcenciell mne na sone povedala len toľko že,,to odkedy máte toto?"a surila ma hneď k dr.a na biopsiu( to zas bola v nr.ďalsia kapitola s termínom 🤦)tak ja som hneď vedela že dobré ti nebude
Silno drzim palce nech to je len nejaka cysta✊

arcenciell
13. nov 2023

@daniela232 no, uz to velmi chcem mat za sebou. Uz som z toho maximalne nervozna… taky zly pocit vnutorne. Mozno predtucha? 😔