icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

mk22
8. dec 2023

@katenka2 áno ďakujem.
Vyšetrenia budú s Kontr látkou.. Mama nevedela nazov vyšetrenia.. Dr bola stručná len oznámila ze už poslala do ba o žiadosť o vyšetrenie a ze ma čakať na telefonát

helga9
8. dec 2023

@mk22 zrejme scintigrafiu bude mat tam presne určia čo to je

mk22
8. dec 2023

@helga9 nemusí byť hneď zlý výsledok, že?
Môže to byť niečo nezhubne?

nori21
8. dec 2023

@helga9 ja som bola na denzi v auguste,mierne odchýlky osteopénia,mám brať ďalej caltrate 600 mg, a také výsledky som mala pred 2 rokmi,nie je to horšie

helga9
8. dec 2023

@nori21 tiež dúfam že to bude ok. Beriem déčko aj vápnik snažím sa cvičiť aj stravu pestrú tak snáď letrozol sa mi aj napriek tomu nesere do kostí. Osteopeniu má dnes snáď každý dospelý človek

helga9
8. dec 2023

@mk22 môže treba vyšetriť keď dr nevedia podľa jedného vyšetrenia treba druhé

avakvetinkova
10. dec 2023

Ahojte, chcem sa spytat brali ste aj vy pred chemo liek akynzeo? Proti zvracaniu. Ja premyslam, ze si ho nedam lebo minule co mi bolo tak zle po tretej chemo tak som sa chcela vyvracat a neslo mi to kvoli tomu lieku. Mam pocit, ze ked sa vyvraciam sa mi uvolni a aj mi sposobuje zapchu ten liek....Ci je to blbost? mam si ho radsej dat? budem vracat uz v nemocnici ked mi bude chemo stekat?

helga9
10. dec 2023

@avakvetinkova ahoj ja som mala granegis ten sa dáva po chemo večer aspoň ja som mala tak povedané dať si večer po chemo a potom ešte 3-4 dni ale dávala som si preventívne len v deň chema a myslím že by mi ani to nebolo treba nebývalo mi vôbec zle. Ja som dosť vtedy keď som sa liečila čítala všetko možné ohľadom liečby chema atď a dosť bolo odporúčané nejesť v deň chema a bolo to odôvodnené aby chemo si robilo svoju robotu a nezaťažovalo sa inými procesmi tela. Ja som v deň chema jedla akurát tyčinky teplý čaj a colu- to kvôli tráveniu. A keď ešte vývar. Nebývalo mi zle, ale to čo platilo u mna nemusí pomôcť inému ale skúsiť môžeš.

nelaja
10. dec 2023

@helga9 Ahoj, ja beriem na tu osteoporozu ibandronat v tbl. raz za mesiac. V januári budem mať po pol roku užívania kontrolu, či zaberá (budú mi brať z krvi markery osteoporózy). A samozrejme aj caltrate každý deň. Chcela som ta poprosiť o info, ktorý konkrétny kolagén uzívaš, ja sa totiž nikde na e-shopoch neviem dočítať, ktorý typ kolagénu je v tých doplnkoch obsiahnutý.

maria123
10. dec 2023

@avakvetinkova alebo aj emegar, bolo mi lekárom povedané, že treba brať dopredu, lebo ze keď je už zle na vracanie... tak je neskoro, mne bolo aj tak vždy zle

helga9
10. dec 2023

@nelaja ahoj ja mám český rybí kolagén od Vild Nord. Mám dva jeden s proteínom a druhý s C vitamínom a striedam ich.

helga9
10. dec 2023

@nelaja caltrate dávajú dr veľmi často ale podľa mna to nestačí na dobré vstrebavanie vápnika treba K2 vitamin a horčík. Bez toho sa tie vitamíny akurát vycikajú. Ja si ráno dávam omega, na obed Déčko s K2 a vápnik, na večer magnézium.

avakvetinkova
11. dec 2023

@helga9 dakujem. Skusim to 🙂

helga9
11. dec 2023

Čaute baby vydýchla som si kostičky sú OK.

bony22
11. dec 2023

Dobrý deň užívate niekto vitamín C 500-1000mg a D vitamín 1000IU po chemoterapii a po ožarovaní ? Pretože niekde píšu že sa môžu užívať inde zase že nie alebo aspoň menej mg.Doktorka pri kontrole povedala že za môžu užívať vitamíny tak neviem poraďte. 🤔

ada2007
11. dec 2023

@helga9 super správa 🎉👏😀

avakvetinkova
12. dec 2023

@bony22 ja uzivam, ale nie kazdy den lebo zabudam. Chodim na chemo. Podla mna je to uplne v pohode si dat vitaminy. Vitamin C ked zoberies viac tak telo vycika.

lenkapresov1
12. dec 2023

@avakvetinkova a uzivas aj nieco ine okrem toho? Ja som tiez v liecbe, caka ma 4 chemo s stale po chemo na cca 10 den som chora, pokaslievam, mam hlieny. Uz sa az bojim ci sa nieco nedeje s plucami. Som aj astmaticka.

avakvetinkova
13. dec 2023

@lenkapresov1 mna caka tiez teraz 4 chemo. Ja uzivam huby, reishi, corolius daju sa objednat aj od mycomedica. Ale den pred a nejake dni po chemo to neuzivam az ked mi zacina byt lepsie tak si nasadim na imunitu tie huby.

lenkapresov1
14. dec 2023

Dievcata ahojte. Zacalo ma pichat v tom prsniku, kde bol nador. Som v liecbe, caka ma 4. chemo. Moze to nieco znamenat? Mam volat onkologicke alebo do mamrneho centra, kde ma operovali? Mam strach.

maria579
15. dec 2023

@lenkapresov1 Neboj sa Lenočka, každá pooperačná rana zvykne bolieť, pri zmene počasia ešte aj po rokoch. Si v liečbe, je skoro nemožné, aby sa ti niečo zlé objavilo. Povedz to dr, keď pôjdeš na to štvrté chemo. Držím palce .

maria123
15. dec 2023

Ženy, pri covide brali ste niektorá isoprinosine a pomohol?

ivana1000
16. dec 2023

Ahojte žienky. Ani neuverite čo sa mi stalo, 27.11.ma brala sanitka mala som 3x epileptické záchvaty, už som aj po operácii operovali ma v nových zamkoch mala som v hlave metastázy 2x2 to mi vybrali a ešte 1cm budem mat oziare, teraz musím brať lieky na epilepsiu, nemôžem ani šoférovať, pritom Dr. mi hovorila ze výsledky prsnika ohľadom sú OK. Trošku to asi zanedbala. Ťažšie sa mi aj rozpráva.

lulu1217
17. dec 2023

@ivana1000 😱moja zlatá. Tak to nevymyslíš. Mala si bolesti hlavy? Či vôbec ste hlavu neriešili s onkologičkou?

ivana1000
17. dec 2023

@lulu1217 hlava ma vôbec nebolela, aj onkologicka len prsník riešila, ten deň som bola na CT ale tiež riešila len prsník, mám pocit že tomuto už nikdy nebude koniec

lubicakalnicka
17. dec 2023

Ahojte dievčatá ma niekto skúsenosti s CT pľúc mam tam nález že veľmi ojedinele pĺ.mikronoduly bilat. A tenkostenna cysta v dolnom pĺu. laloku.Vie mi niekto poradiť či je to zle?

maria579
17. dec 2023

@lubicakalnicka Toto som našla:

Dobrý deň,

takýto nešpecifický nález má mnoho pacientov,

Takéto noduly sa sledujú, pacienti chodia pravidelne na CT vyšetrenia. Ak sú tieto noduly stále rovnaké a nezväčšujú sa, tak sa to iba sleduje.

Pekný zvyšok dňa želám.
MUDr. Milada Madleňáková

A cysta nie je rakovina. Asi ťa budú viac sledovať.

helga9
17. dec 2023

@lubicakalnicka má to veľa ľudí jeden mám aj ja nič zle tam nemáš

helga9
17. dec 2023

@ivana1000 u nás sa hlava sleduje až keď k tomu niečo naznačuje dr sa zameriavajú na pľúca pečeň a kosti

lubicakalnicka
17. dec 2023

@helga9 Ani nevieš ako sa mi uľavilo že si mi odpísala jednu čistú mam1mm a druhu 2mm
A to všetko že som bola stále chorá sa mi zle dýchalo rengen Nič a CT toto
Ďakujem