Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
Ahojte, chcem sa spytat brali ste aj vy pred chemo liek akynzeo? Proti zvracaniu. Ja premyslam, ze si ho nedam lebo minule co mi bolo tak zle po tretej chemo tak som sa chcela vyvracat a neslo mi to kvoli tomu lieku. Mam pocit, ze ked sa vyvraciam sa mi uvolni a aj mi sposobuje zapchu ten liek....Ci je to blbost? mam si ho radsej dat? budem vracat uz v nemocnici ked mi bude chemo stekat?
@avakvetinkova ahoj ja som mala granegis ten sa dáva po chemo večer aspoň ja som mala tak povedané dať si večer po chemo a potom ešte 3-4 dni ale dávala som si preventívne len v deň chema a myslím že by mi ani to nebolo treba nebývalo mi vôbec zle. Ja som dosť vtedy keď som sa liečila čítala všetko možné ohľadom liečby chema atď a dosť bolo odporúčané nejesť v deň chema a bolo to odôvodnené aby chemo si robilo svoju robotu a nezaťažovalo sa inými procesmi tela. Ja som v deň chema jedla akurát tyčinky teplý čaj a colu- to kvôli tráveniu. A keď ešte vývar. Nebývalo mi zle, ale to čo platilo u mna nemusí pomôcť inému ale skúsiť môžeš.
@helga9 Ahoj, ja beriem na tu osteoporozu ibandronat v tbl. raz za mesiac. V januári budem mať po pol roku užívania kontrolu, či zaberá (budú mi brať z krvi markery osteoporózy). A samozrejme aj caltrate každý deň. Chcela som ta poprosiť o info, ktorý konkrétny kolagén uzívaš, ja sa totiž nikde na e-shopoch neviem dočítať, ktorý typ kolagénu je v tých doplnkoch obsiahnutý.
@avakvetinkova alebo aj emegar, bolo mi lekárom povedané, že treba brať dopredu, lebo ze keď je už zle na vracanie... tak je neskoro, mne bolo aj tak vždy zle
@helga9 dakujem. Skusim to 🙂
Čaute baby vydýchla som si kostičky sú OK.
Dobrý deň užívate niekto vitamín C 500-1000mg a D vitamín 1000IU po chemoterapii a po ožarovaní ? Pretože niekde píšu že sa môžu užívať inde zase že nie alebo aspoň menej mg.Doktorka pri kontrole povedala že za môžu užívať vitamíny tak neviem poraďte. 🤔
@bony22 ja uzivam, ale nie kazdy den lebo zabudam. Chodim na chemo. Podla mna je to uplne v pohode si dat vitaminy. Vitamin C ked zoberies viac tak telo vycika.
@avakvetinkova a uzivas aj nieco ine okrem toho? Ja som tiez v liecbe, caka ma 4 chemo s stale po chemo na cca 10 den som chora, pokaslievam, mam hlieny. Uz sa az bojim ci sa nieco nedeje s plucami. Som aj astmaticka.
@lenkapresov1 mna caka tiez teraz 4 chemo. Ja uzivam huby, reishi, corolius daju sa objednat aj od mycomedica. Ale den pred a nejake dni po chemo to neuzivam az ked mi zacina byt lepsie tak si nasadim na imunitu tie huby.
Dievcata ahojte. Zacalo ma pichat v tom prsniku, kde bol nador. Som v liecbe, caka ma 4. chemo. Moze to nieco znamenat? Mam volat onkologicke alebo do mamrneho centra, kde ma operovali? Mam strach.
@lenkapresov1 Neboj sa Lenočka, každá pooperačná rana zvykne bolieť, pri zmene počasia ešte aj po rokoch. Si v liečbe, je skoro nemožné, aby sa ti niečo zlé objavilo. Povedz to dr, keď pôjdeš na to štvrté chemo. Držím palce .
Ženy, pri covide brali ste niektorá isoprinosine a pomohol?
Ahojte žienky. Ani neuverite čo sa mi stalo, 27.11.ma brala sanitka mala som 3x epileptické záchvaty, už som aj po operácii operovali ma v nových zamkoch mala som v hlave metastázy 2x2 to mi vybrali a ešte 1cm budem mat oziare, teraz musím brať lieky na epilepsiu, nemôžem ani šoférovať, pritom Dr. mi hovorila ze výsledky prsnika ohľadom sú OK. Trošku to asi zanedbala. Ťažšie sa mi aj rozpráva.
Ahojte dievčatá ma niekto skúsenosti s CT pľúc mam tam nález že veľmi ojedinele pĺ.mikronoduly bilat. A tenkostenna cysta v dolnom pĺu. laloku.Vie mi niekto poradiť či je to zle?
@lubicakalnicka Toto som našla:
Dobrý deň,
takýto nešpecifický nález má mnoho pacientov,
Takéto noduly sa sledujú, pacienti chodia pravidelne na CT vyšetrenia. Ak sú tieto noduly stále rovnaké a nezväčšujú sa, tak sa to iba sleduje.
Pekný zvyšok dňa želám.
MUDr. Milada Madleňáková
A cysta nie je rakovina. Asi ťa budú viac sledovať.
@lubicakalnicka má to veľa ľudí jeden mám aj ja nič zle tam nemáš
@helga9 Ani nevieš ako sa mi uľavilo že si mi odpísala jednu čistú mam1mm a druhu 2mm
A to všetko že som bola stále chorá sa mi zle dýchalo rengen Nič a CT toto
Ďakujem

@katenka2 áno ďakujem.
Vyšetrenia budú s Kontr látkou.. Mama nevedela nazov vyšetrenia.. Dr bola stručná len oznámila ze už poslala do ba o žiadosť o vyšetrenie a ze ma čakať na telefonát