Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
Dievčatá, užíval niekto na pečeň kvapky Energy regalen, alebo pestrec? Ďakujem za skúsenosti.
@tanicka2311 zatial som uplne v pohode po gynekologickej stránke (ťukám,nech nezakriknem) a to ho beriem tri a pol roka, ved zrejme ako aj Ty, my sme v rovnakom case operované, ja mam zas mega nízky fosfor
Ahojte dievcata. Som po prvej bielej chemo tzv docetaxol. 4 cervene mam za sebou a este 3 biele pred sebou. Myslela som si ze tie biele budu lepsie, ale nie je to tak. Posobi to negativne na ine organy a tiez to nie je prijemne. Mala som bolesti kosti, pichali ma, teraz uz kosti sa upokojili, ale nechty ma bolia ani chytit nic neviem poriadne, jazyk ma boli, zenske veci, konecnik uplne zle. Mali ste to aj vy tak? Ako neviem si predstavit ze o 2 tyzdne do mna naleju zase ten docetaxol-riadna svinucha.
@avakvetinkova ahoj ja som to mala rovnako, 4 červene v pohode a tieto biele chemo mi robili ovela viac zle, jazyk oliaty, nič som nemohla jest, blbo mi bolo. pomohol mi riadny pitný režim, šalviovy a matový čaj, vela oddychovať a čerstvý vzduch ked sa dalo. držím palec nech máš čím skôr po ... drž sa
@avakvetinkova ahoj, mne počas chemoterapie (ja som mala 4 červené a 12 bielych) veľmi pomáhali kvapky CBD a CBG, nežiadúce vedľajší e účinky boli oveľa miernejšie, ako mala väčšina dievčat. Samozrejme odkonzultované s onkologičkou, ktorá ich schválila. Začala som ich brať týždeň pred chemo a užívala ich cely čas. A veľmi sa mi uľavovalo reflexnou terapiou chodidiel, tu si môžeš urobiť aj sama (jednoducho si masíruj chodidlo a venuj sa miestam, ktoré pod prstami cítiš ako bolesť), alebo požiadať muža. Inak veľa čaju - žihľava, šalvia, medovka, mäta.
Dievčatá ako často chodíte na denzitometriu, tie čo užívate iba tamoxifen? Ďakujem
Ahojte. Na sone mi zistili viacero lézií, útvarov, ktoré sa ale zdajú byť v poriadku. Až na jednu. Bola som aj na mamografii a následne biopsii. Kde vyšiel nejednoznačný výsledok. S odporučením to vybrať. V pondelok som objednáva na konzultáciu do OUSA. Vôbec neviem čo ma čaká,na čo sa mám pripraviť. Ako taká prvá konzultácia prebieha, čo si zistiť o chorobách v rodine. Ako to je potom po operácií, ja by som chcela aby mi môj prsník nechali a vybrali len ten podozrivy útvar. Má cca 13mm je to potom na tom prsníku vidno?
A ešte aj niektorá chodíte do OUSA ako ste tam spokojné. Ďakujem
Ahojte mal niekto z Vás po chemo alebo bio pusinky na jazyku ako keď Vás niekto ohovára?
@lubicakalnicka ahoj,ja,aj plne usta a nos aftov a chrast
ja tiez. Beriem stale chemo a tak isto, ako Miška pise. Inak, pozdravujem dievcence 😉
Mne to len teraz 2dni a chemo už neberiem dávno a bio ešte 2x a až teraz toto také pupiaky neprijemne
@helga9 ahoj.
Chcem sa opýtať, mama bola v Trnave na nejakom vyšetrení, mala z ct výsledky ze niečo na kostiach.
V Trnave sa potvrdilo avšak onkológicks do telef nič nepovedala len ze poisťovňa jej ma schváliť nejaký liek, a medzitým ma ísť zubárovi pre potvrdenie v akom stave má zuby.
Nevieš mi opísať co to je za liečba a prečo?
@katenka2 aj teba si dovolím označiť
@mk22 vies, vsetka ta onko liecba hupluje telo a aj zuby. Helga ti o tom bude urcite vediet viac napisat. Ale ja som pred liecbou bisfosfonátmi /ktore blokuju rakovinu, ale sposobuju zapal celusti a spôsobuju problemy s nou/ musela ist k zubarovi, porobit pripadne pokazene zuby. Lebo potom by to bolo riziko. Takze, ak ma /alebo si da/ chrup v poriadku, je to dobra liecba. Aspon teda mne fungovala velmi dobre. A spevnuje ostatne kosti, myslim. To uz lovim hlboko v pamati 😀...
@mk22 nechcem do toho vstupovat, ale preco ste sa nespytali priamo onko? My tu nemozeme povedat, ma mety, nema mety, kde, kolko a ako. Dr ma spravu, predpisali liecbu, ktora zodpoveda aktualnemu stavu choroby. Vsetky tieto otazky musite riesit s onko, my tu vestecku gulu nemame a hadat tu nikto nebude
Ahojte chcem sa opýtať ci mam nárok na liečenie po operacii, užívam teraz hormonálnu liecbu.
Mna by to nenapadlo len svokra ma neustále posiela oddýchnuť si.
Neviem nájsť fórum rakovina maternice co je môj prípad preto píšem sem, nehnevajte sa.
Ďakujem
@mykeila samozrejme že máš nárok,a ja môžem odporučiť Lúčky,mne sa tam páčilo
Ahojte. Chcem sa spýtať ohľadom genetiky. Dávali ste testovať svoje dospelé dcéry na brca1, 2. Ja som úplne prvá z rodiny, ktorá mala karcinom prsnika v 40 rokoch. Ja som nebola na testoch, keďže to z rodiny nikto nemal. Keby som teraz sla na testy a brca by bolo negatívne, tým pádom by dcéra nemusela ísť? Viete mi to niekto vysvetliť?
@biankaaa12 urcite by si sa testovat mala dat. Ak nebudes mat pozitovnu genetiku (skumaju viac genov, nielen BRCA1,2), Tvoje deti (tyka sa to aj chlapcov) sa tesovat nebudu.
@biankaaa12 ahoj pýtaj sa na genetiku máš nato nárok keďže si mladá a potom podľa výsledku uvidis deti
Ahojte zeny. Som po druhom docetaxole mam ich este dva a dost ma tlaci pecen. Aj sa mi z toho tazko dycha. Lekarka mi dala lieky na baze ostropestra, ale to podla mna zaberie az po case. Myslite, ze ta bolest ustupi za niekolko dni? Mali ste take problemi s pecenou pocas docetaxole?

@l1plienka a tamoxifen ti nerobí žiadne problémy? Hlavne gynekologické.