icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

nelaja
15. apr 2024

@katenka2 Katka dedko musel byt poriadny klasik, sa smejem na tom. Ako sa máš? Ja mam zajtra sono brucha, naposledy som mala pred rokom CT, takze som patrične nervna, este že je to hned rano.

cineva
15. apr 2024

@nelaja dakujem ti velmi pekne 🩷 prave som ti sla
pisat 🙂 CT dopadlo vyborne, mam to “len” v pazuche a v prsniku, ako sa aj v lepsom pripade predpokladalo, takze som velmi dobre nastavena, uz “len” aby to bol taky typ, kt. reaguje na chemku ako ma a dalsie aspekty k tomu, samozrejme…

cineva
15. apr 2024

@nelaja a zvladla som v pohode, cakala som od toho CT nieco akcnejsie 🤭

nelaja
16. apr 2024

@cineva Tak to je velmi dobre. Tesim sa. Ja som dnes mala sono brucha, strasne sa vzdy pred tymito screeningovymi vysetreniami "vybojim", som myslela, že v tej cakarni odkvacnem. Nastastie (klop,klop,klop) tiez vyzera, ze vsetko je v poriadku. CT sa nerobi kazdy rok, ak nie su nejake problemy, je to vela silného ziarenia, onkologovia posielaju dispenzarizovanych pacientov hlavne na sono. Stagingove ct sa robi na zaciatku liecby ako u teba a potom len podla toho, ci je nejaky problem. Ja som napr. mala robene vlani kvoli bolestiam chrbtice - potvrdili sa degenerativne zmeny. Kedy mas tu komisiu?

cineva
16. apr 2024

@nelaja dakujem, ze sa tesis🙂 a gratulujem, ze to u teba dopadlo vyborne🙂 dokonca si ani neodkvacla😃 a este vdaka za dalsie info.
komisiu by som mala mat vo stvrtok o jedenastej, predtym idem po vysledky z histologie.
ako to funguje pred komisiou? a po akom case od stretnutia s nou by ma mohli dat do liecby?
bola som doobedu v centre, kde chodime na superviziu kvoli terapiam so synom, riesit, co dalej, ked pojdem do liecby a pre pripad, ze by som bola vycerpana atd., navrhla som postup a nastastie suhlasili. tak som rada

cineva
17. apr 2024

ahojte zienky 🙂 chcem sa opytat, ci ste vylucovali b12 v strave. dakujem

katenka2
17. apr 2024

@cineva v strave ani nie /vlastne ani neviem, co ho obsahuje 😂/, ale ako doplnok stravy - vitamin urcite ano.

cineva
17. apr 2024

@katenka2 😃 dakujem 🙂 vraj najma v niektorych potravinach zivocisneho povodu ako v hov. pecienke, mlieku, jogurtoch, vajickach, treske a dalsich. to mlieko je pre mna problem. ak uvazujem o eliminacii b12ky na minimum, prekvapivo prave mlieko jej obsahuje dost vela. denne som pijavala kavu s mliekom. a to nie jednu, tak zvazujem vymenit ju za zeleny caj, jupiii 🤭

katenka2
17. apr 2024

@cineva tak to teda ja nie! Vsetko, co si popisala, to jedavam aj kvoli kostiam, aj kvoli zelezu, ktoreho mam prave teraz nedostatok. A, ako som tu uz niekde zoparkrat pisala, moja okolozka povedala, ze ak budem mat nedostatok B12 taky, ze bude robit problemy, aj ona mi ho predpise ako doplnkove uzivanie...

cineva
17. apr 2024

@katenka2 ano, cielene vynechavanie akehokolvek vitaminu moze byt taka dvojsecna zbran

cineva
17. apr 2024

ahojte, mam cast vysledkov z histo a mam typ, ktory nereaguje na estrogeny, progesterony, ani na monoklonalnu liecbu. nador mam velkosti cca 3 cm a zasiahnute mam aj LU v podpazusi vo velkosti cca 3. su tu take zeny, ktore dali podobny typ? viac info nemam a tazko sa dostat k nejakym statistikam, tak len predbezne som chcela

helga9
17. apr 2024

@cineva ahoj si teda triple negatív sú tu také baby. Ja som mala 4 cm a chytené uzliny ale ja som mala hormonálny

lenkapresov1
17. apr 2024

@cineva ja mam triple negativ

nelaja
17. apr 2024

@cineva Ahoj, nic cielene nevynechavam zo stravy, strava ma byt pri tejto diagnoze pestra. jedine na co si davam pozor je soja - kedze som mala hormonalne receptory poz. a soja je zdroj prirodneho estrogenu. Plus nekupujem nic, v com su konzervacne latky, nejem kupovane sladkosti tiez kvoli sojovemu lecitinu, skoro denne varim, vela peciem (kedze potrebujem ku kave sladke). A vynechala som chemicke farby na vlasy. Farbim len prirodnymi (hena v kombinacii s indigom). Citam, ze uz mas histolku, triple negativny by mal dobre reagovat na chemo, som zvedava, ako ti zajtra urcia liecbu, resp. jej poradie. Daj vediet potom a drz sa zajtra, ides sama, ci s muzom? Ja som nebola pred komisiou osobne, komisia zasadla mimo mna a potom ma lekar informoval, o tom, co odporucili. Samozrejme som so vsetkym suhlasila, tuto nema zmysel vymyslat a skusat nieco na vlastnu past.

nelaja
17. apr 2024

@cineva Mam kamosku, co mala triple negativny 4 cm + plus chytene uzliny, najprv mala operaciu, potom chemo, ale co je dolezite je uz 4,5 roka po operacii a zatial bez recidivy.

nelaja
17. apr 2024

@cineva A mala pozitivnu genetiku a zial zdedila gen aj jej dcera.

bony22
18. apr 2024

@cineva mamina tiež triple nagativ - najskôr chemoterapia potom operácia následne ožarovanie

algida
18. apr 2024

@cineva ahoj, aj ja som mala triple negativ a jednu pozitívnu uzlinu (pri operácii mi našli ešte jednu). chemo dobre reagovala, povodne 5 cm tumor sa stiahol na 1,2cm, klasická schéma je 4 červené a 12 bielych chemo, operácia a podľa histológie určia ďalší postup, zvyčajne nasleduje ožarovanie a ja som kvôli vysokej agresivite (90%) užívala ešte rok tabletkovú chemo pre metastatické pacientky. Pochválim sa, že od 9.4. som ukončila liečbu a som pacientkou v remisii. Prvú chemo som mala 1.7.2022.
K vit. B12 - od mojej dr. viem, že jeho hladina súvisí s nádorovým procesom (ja osobne som mala počas liečby vysokú, až dvojnásobok, a to som nič neužívala, teraz som na spodnej hranici), takže vit. doplnky B12 v žiadnom prípade, v strave to nie je problém, pokiaľ sa stravuješ pestro (moja onkologička zdôrazňuje stredomorskú stravu).
A ešte jedno varovanie - keďže mám rada zelený čaj, kupovala som si kvalitné sypané, aj ochutené jasmínom alebo kaktusom, mangom... a mala som skríženú reakciu počas chemo (prejavovala sa záchvatmi kašľa a začínajúcim zápalom pľúc - museli mi prerušiť liečbu, až kým sme neprišli na to, čo to spôsobuje), takže ja som sa do skončenia liečby zelenému čaju vyhýbala, pila som naše bylinné čaje jednozložkové.
Držím ti palce v liečbe. Ak by ti bolo zle, môžeš si pomôcť aj nejakou alternatívou, ale hlavne všetko po konzultácii s onkologičkou. Mne pomáhali preparáty CBD a CBG (je mnoho vedeckých štúdií na vplyv výťažkov konope na vedľajšie účinky chemo), a keď mi bolo zle od žalúdka, alebo ma bolela hlava, veľmi sa mi uľavovalo po reflexnej terapii chodidiel (sama som masérka 20 rokov).

lenkapresov1
18. apr 2024

@algida och s tym zelenym cajom som nevedela. Mne pocas chemo vobec nesiel na chut, teraz mam oziare a chut sa vratila. Myslis, ze aj pocas oziarov by sa nemal? A blahozelam k remisii. Uzivas teraz nejake doplnky?

cineva
18. apr 2024

@helga9 ahoj, dakujem za info, ano presne ten, uz mam komplet vysledky, sedim v cakarni na komisii. duktalny. tak snad to dam

cineva
18. apr 2024

@lenkapresov1 ahoj🙂 a ako si na tom? si v liecbe? ak ano, ako dlho? teda ak mozem vediet

lenkapresov1
18. apr 2024

@cineva ahoj, ja som este v liecbe. Mam za sebou operaciu, chemo (4 cervene, 12 bielych). Teraz chodim na oziare. Dnes 4. Dali mi 30.

cineva
18. apr 2024

@nelaja ahoj. nebudem ani ja nic vynechavat, nebudem vyrazne menit sposob fungovania, zevraj to je najvhodnejsia cesta.
ano, tiez na to tak hladim, ze bude dobre reagovat na liecbu.
a ze urcite pojdem najprv na chemo, hovoril mi ten co mi robil biopsiu.
som prave v cakarni, muz je so mnou, deti s opatrovatelkou a mojou mamou.
jasneeee, ja planujem so svetkym vsetuckym suhlasit 😃 len budem chciet aj vysvetlenia, ak niecomu nebudem rozumiet. vzdy sa vypytujem.
ako sa ti dari?

cineva
18. apr 2024

@nelaja paradicka ☺️ taketo spravy ma velmi tesia. snad aj ja budem mat trochu stastia 🤞🏽

cineva
18. apr 2024

@nelaja chudatko este aj o dceru sa musi bat. ale apson bude v sledovani

cineva
18. apr 2024

@bony22 dakujem🙂, aj ja by som mala mat tak

cineva
18. apr 2024

@algida dakujem krasne, presne taketo info som potrebovala. gratulujem ti, ze sa ti takto zadarilo 🙂 pridam nieco zo stredomorskej stravy, posledny pol rok a viac som sa stravovala otrasne. zeleny caj si dam len vynimocne, prejdem na tie bylinne jednozlozkove, ako pises. vies mi odporucit konkretne CBD a CBG? pozriem aj tu reflexnu. keby ti este nieco napadlo, napis mi, prosim. este raz dakujem a tesim sa s tebou, ze si to tak pekne dala (samozrejme vacsia nadej aj pre mna😃)!

cineva
18. apr 2024

@lenkapresov1 tak drz sa aj nadalej. ta radio je vraj tiez na nic. je to tak?
a teraz pride plytka otazka, vlasy ti uz rastu? 😁

algida
18. apr 2024

@lenkapresov1 ahoj lenka, dakujem. no teoreticky by si ten zelený čaj mohla piť - predpokladám, že od skončenia chemo máš cca dva mesiace, ale na druhej strane treba počítam s tým, že chemo má ešte nejaký "dojazd" a organizmus sa ho postupne zbavuje. Druhá vec je, že každý organizmus je individuálny a nemusí reagovať rovnako, takže moja rada znie - vyskúšaj a pozoruj, či je to ok 😉
Ja sa dosť pestro stravujem a som taký ten šibnutý človek, ktorému chutí zdravá strava (pohánka, bulgur, pšeno, strukoviny a absolútne všetka zelenina), takže nejako nič nemením, a dopĺňam len C-vit., občas si dám sulforafan, betaglukan, reishi, ale nie pravidelne, iba keď si spomeniem...🙂

heryteri
18. apr 2024

@cineva Ahoj, ja som stravila x hodin studovanim recenzii ohladom CBD a ako najkvalitnejsie sa ukazali len CBD z 2 stranok...a to Horvathcannabis, alebo cbdium.sk. Lebo fakt je neskutocne vela stranok, no ucinky nic moc. Ja osobne objednavam z Cbdium, ale co viem tak ten Horvath dava onko pacientom aj zlavy.