icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

daniela232
9. aug 2024

@dharmasanata áno vzali mi len časť asi tak o tretinu je menší, ale vieš čo ja som to vôbec neriešila ako to bude vyzerať ja som súhlasila so všetkým čo mi navrhli,ako keď mám podprsenku tak to vidieť ale v podprsenke nikam nechodím, a keď mám tričko tielko tak to nevidieť, neboj nebude to také zlé.
A áno som v menopauza resp.po hysterektomii,ja už mám dosť rokov aj deti, nádor horm.pozitivny neváhala som ani sekundu.Drzim ti palce nech mame dopadne dobre,nič iné sa neukáže, a hlavne liečba nech zaberie♡♡

ppdesign
13. aug 2024

Žienky, super za postrehy k ID. Tiež som si podala žiadosť (moja dr., zase že načo🙈, že až po roku PNky🫤...no mala som info, že onko môžu podať už počas liečby a teraz čakám...uvidím čo a ako. Papiere zo SP majú poslať obvodnej lekárke a keď ich vypíše mám ich odovzdať v podateľni SP. Ako vám, ktoré ste v chemo beží liečba? Zvládate? Myslím na Vás... mňa čaká v pondelok 2.davka.

lulu1217
13. aug 2024

@ppdesign ahoj, ale kdeže, že až po skončení PN. Dobre, že si podala. Síce si dlhšie počkáš na schválenie, ale ID ti vyplatia spätne, od začatia liečby.
Držím palce v liečbe, nech všetko ide hladko🤗

2xmama
Autor odpoveď zmazal
2xmama
13. aug 2024

@lulu1217 ziadost treba cez obvodneho lekara prosim?

katenka2
13. aug 2024

@2xmama ahoj Danka! Ako si zvládla prvú chemo? Myslela som na Teba 😊💪🏻

2xmama
13. aug 2024

@katenka2 Dakujem, prva je za mnou, zatial som v poriadku, len strasna unava.

ppdesign
14. aug 2024

@2xmama ahoj. Ja som zašla rovno na SP. Tam mi celkom milá mladá pani povedala, že jej mám priniesť vysvedčenia, diplom, doklad o vlastníctve účtu a doklad z Úradu práce. Potom všetko vypísala a ona odoslala ďalšie veci k obvodnej lekárke. Ja sa tam mám zastaviť, keď to bude mať lekárka vypísané (dohodla som sa s ňou, že mi sestrička zavolá), vezmem tie papiere a odovzdám ich v podateľni SP. Potom už iba budem čakať. Toť súčasný postup🙂

2xmama
14. aug 2024

@ppdesign Ďakujem.

daniela232
14. aug 2024

@2xmama ahoj Dáni, no tesim že už si začala konečne liečbu, zvládneš neboj,určite takto o rok budeš už dovolenku užívať ❤️ a spomínať na to len ako na zlé obdobie ❤️✌️

lulu1217
14. aug 2024

@2xmama choď na sociálnu poisťovňu, všetko potrebné ti dá vypísať, povie ti, aké dokumenty treba priniesť a keď to budú mať komplet, podá sa žiadosť

lubicakalnicka
17. aug 2024

Ahojte už som tu dlho nebola už som v remisii chodím na kontrolu každé 3mesiace všetko OK chvalabohu,lenteraz asi 3tyždne ma začala pobolieva ruka kde mi zobrali uzliny ale tak že ani mobil dlho nemôžem mať v ruke.Je to normálne?

daniela232
17. aug 2024

@lubicakalnicka cvičíš pravidelne? Lebo ja keď to odflaknem na par dni ,tak ruka hneď cítim ze ma boli,ťahá, problém dvihnut

lubicakalnicka
17. aug 2024

@daniela232 Vôbec necvičim ani som necvičila iba ručnú lymfomasaž nikdy som nemala problém

daniela232
17. aug 2024

@lubicakalnicka to fakt? J som po operácii cvičila.poctivo,potom som prestala a onkologičke sa pochválila že už necvicim ,a ona na mňa oči vyvalila že vy do konca života musíte cvičiť, aby problémy ruka nerobila. Vlastne je to prevencia aby ta lymfa pracovala,lebo ten lymfatický systém je narušený, a kedykoľvek môže robiť problémy.Samozrejme ruku šetriť, nenamahat,nenoste ťažké veci,nararamky obtiahnuté,hodiny...a pod.

lubicakalnicka
17. aug 2024

@daniela232 No presne a ja to cítim ako som okná umyvala no musíme zase lymfovať

lulu1217
18. aug 2024

@lubicakalnicka ahoj Lubka, ako ti dievčatá píšu, cvičiť musíš celý život. Aj keď nie každý deň úplne poctivo cviky, každý deň aspoň ponaťahovať pár minút.
Možno si mala väčšiu záťaž, vtedy sa ruka veru ozve.

lubicakalnicka
18. aug 2024

@lulu1217 Ďakujem za odpoveď veru dlho som mala pokoj

lulu1217
18. aug 2024

@lubicakalnicka tak to je jasné potom. Pocvič si každý deň aj viackrát. Mne pomáhajú aj naťahovačky - hore do výšky, mame doma hrazdu, aj na nej sa naťahujem, pri zárubni. Aj hneď po zobudení v posteli sa povystieraj. Však tak, ako po operácii😊držím palce!

heryteri
19. aug 2024

@dharmasanata mne tiez nezobrali cely a prsnik vyzera krajsie nez ten neoperovany. Mne nador vyberal chirurg kt.je zaroven aj plasticky chirurg a v papieroch z operacie som nasla ze spravil aj rekonstrukciu prsnika, takze mi to takto pekne "upravil". A to mam male prsia takze som cakala ze to bude vidiet a bola som milo prekvapena.

dharmasanata
19. aug 2024

@heryteri jej tak to si mala šťastie, že ti to rovno pekne urobili a už si to nemusíš riešiť . No už by som mala rada za tým, ale ešte len čakám na liečbu.

heryteri
19. aug 2024

@dharmasanata Tiez som absolvovala najprv chemo az potom operaciu. Chapem ze chces mat uz za tym, ale ono to ubehne neskutocne rychlo vsetko a to myslim vazne, aj ked sa Ti to teraz tak nezda.
Aj ja som v menopauze, Dr.povedala ze min.3roky musim...tiez strasne tuzim este po dietatku, aj ked jedno uz mam. Mam 37...

dharmasanata
19. aug 2024

@heryteri tiež máš her2 pozitiv? Ako zvládaš menopauzu? Dala si si tiež mraziť vajíčka? Mne to robili dnes, zajtra keď sa budem cítiť lepšie, tak sa pôjdem spýtať kedy na tú chemo. Tebe od prvej chemo už nedošiel menzes?

heryteri
19. aug 2024

@dharmasanata ano, presne ten mam. Chcela som si dat zmrazit, aj som bola v reprodukcnom centre, ale zhodli sme sa s Dr.ze mam radsej cim skor zacat s chemo. Mne zacali pichat Zoladex az po 9tej chemo, neviem ci Dr.na to pozabudla alebo co🤷‍♀️, cize dovtedy som mala normalne menzes aj popri chemo. No navaly su dost brutal, hlavne v noci aj 3 pyzama vystriedam, ale na vsetko sa da zvyknut.

katka14
20. aug 2024

dievčence mám otazočku pre tie čo maju vybavený invalidný dôchodok. ja mam pozvanku na zajtra na posudkovu komisiu. boli ste už niekto? ako to dopadlo? lebo ja sa momentálne neliečim na nič, len na kontroly na onkologiu chodim polročne. myslite že mi vezmu už ten ID?

maria579
20. aug 2024

@katka14 Čo poznám prípady, tak zvykli ponechať 50%. ak más aj nejakú inú chorobu, tak dajú ešte plus 10 %.

dharmasanata
20. aug 2024

@heryteri to je škoda že ste sa do toho nepustili, mne to akurát dobre vyšlo, že keď som sa dozvedela výsledky z biopsie, hneď na druhý deň ma vzali do reprodukčneho centra, koordinátorka mi volala ešte večer nech prídem na druhý deň aby sme nestrácali čas, akurát som mala druhý deň menzes takže aj to vyšlo a mohla som hneď začať pichať injekcie takže to všetko trvalo 12 dní. Mne na Tom záležalo dosť a bez toho som liečbu ani nechcela začať. Povedali že už po prvej chemo by som nemala mať menzes, že počkáme ešte teraz kým dostanem a nabuduci týždeň mi dajú prvú dávku.
Uf no tie návaly si neviem predstaviť 😅 tak nemám rada horúčavu a bez tak sa v noci budím že som komplet mokrá

heryteri
20. aug 2024

@dharmasanata to je asi individualne, ja som aj pocas chemo mavala normalne, az kym mi nezacali pichat ten Zoladex, vraj 3roky mi ho musia pichat a potom sa mi cyklus obnovi a mozem zacat skusat otehotniet..aj ked to uz budem mat 40r...takze ktovie🤷‍♀️. No kedze nemas dietatko tak chapem tvoje rozhodnutie nezacat liecbu. Ja som to citila rovnako aj ked jedno mam...ale tlak mojej polovicky a rodiny aby som cim skor zacala liecbu bol silnejsi a Dr.detto....

dharmasanata
20. aug 2024

@heryteri a prosím ťa ako dlho tečie chemo? A čo je fajn jesť v deň chema? Povedali nech ráno nejem a nech si vezmem ľahké raňajky so sebou, že nieje dobre na lačno. Ja som práveže čítala, že je dobre v deň chema mať pôst a nejesť nič.

l1plienka
20. aug 2024

@heryteri s tým zoladexom ma to zaujima-onkolog Ti povedal,že tri roky a ked nastúpi menzes je to ok? Lebo mne pichali zoladex tri roky aj pár mesiac,následne cca 4 mesiace nastúpila menstruacia a moj onkolog povedal,že musíme v zoladexe pokračovať opäť,keďže menstruacia je nežiadúca až riziková 🤷‍♀️