Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@ppdesign ahoj, ano, ja som tak mala a stale este mam, som 4 mesiace po liecbe. Beriem ostropestrec, ale dreveny. Myslim, ze caj je slaby.
@nellyza27 ahoj. Áno chodím. Dostala som 3x3 cykly. 3 x EC a 3 Docetaxel. V druhej časti však prišli problémy, menila som lieky aj lekára. Teraz dostávam Paklitaxel v týždennom cykle. Čaká ma posledná dávka a potom oziare. Brat a sestra mi po celý cas veľmi pomáhajú! Mám aj priateľov a tak v tomto náročnom čase vďaka mojim blízkym žijem pomerne normálnym životom. Cez liečbu sú dobré a ťažšie dni. Je fajn, že v tých dobrých sa dá priestor naplniť rôznymi aktivitami a v tých ťažších je tu niekto o koho sa dá oprieť, kto povzbudí, podrží za ruku (doslova). U mňa tých dobrých dní je viac ako tých ťažších aj keď niektoré dávky boli fakt brutál (mala som zlú reakciu na Docetaxel a spočiatku aj na Paklitaxel). Dôležité je netratiť nádej! Rakovina je iba choroba. Dá sa ju liečiť. Na tomto fóre je veľa ľudí čo sú toho dôkazom, čo žijú krásne svieže životy aj napriek tejto dg. Nebojte sa!
@lenkapresov1 vďaka. Pozriem si drvený! Čajík ma prekvapil príjemnou chuťou;)
@jaandorka mne lekárka povedala že tá červená chemo spôsobuje padanie vlasov.
Ahojte kočky! V ďalšom kole má čaká rádioterapia. Kúpila som si krémy: radiocare a linola. Prosím Vás, kedy mám začať používať radiocare? Mám začať napr.uz cca týždeň pred zameriavacim CTckom? Či až ked mi začne samotná liečba? Písané je že 2x denne...ako ste ho používali vy? Čo sa týka krému linola, ten by sa mal používať po terapii... chystám sa dávať si ho počas víkendu, keď nebudem mať oziare. Inak (cez týždeň) chcem používať detský puder. Pekný deň všetkým a opäť vďaka za vaše rady!
@ppdesign radiocare používaj už aj dva týždne pred ožiarmi ak si dobre pamätám píšu asi mesiac nie som si celkom istá v návode to bolo. Na oziar keď pôjdeš aby bola pokožka čistá - radiocare používať aspoň 4-5 hodín pred oziarom. Po oziari som hneď v kabínke dala puder a ten až do večera viacejkrat aplikovala aby bolo furt zasypané. Večer sprcha a krém. Linolu som dávala cez víkend ráno a večer keď neboli oziate a potom po úplnom ukončení oziarov som asi 2 týždne natierala toľko že som minula ten krém.
Dievačatá ahojte, idem si po radu pre moju kamosku. Ja som mala "len" hormonálne receptory pozitívne v nadore a bola som 1. štádium, tak jej neviem zodpovedať na otázky. Má nádor niečo cez 2 cm, HER2+. Predbežne jej hovoria , že najprv chemo + biologická liečba na cca pol roka, predtým klip k nadoru do prsnika, a až po chemo a bilog. operácia. Je to takto štandardné, pretože nador 2,2 cm sa mne nejaví až taký veľký, aby najprv neooperovali. Ale naozaj neviem, kedže som si tým neprešla. A potom otázka, že ako ste zvládali biolog. liečbu v kombinacii s chemoterapiou? Hlavne teda čo sa tyka krvného obrazu. Uzívali ste niečo na krvotvorbu?
@nelaja ahoj robí sa to preto tak aby sa nádor zmenšil a aby jej odstránili menšiu časť prsníka, keďže sa berie aj zo zdravého okolitého tkaniva, ja mám postup rovnaký. Mala som 3,5mm a mi povedali, že takto by museli zobrať pol prsníka a tak mi asi zoberú štvrtinu keď sa nádor zmenši.
Operácia je po chemoterapii, biologická liečba trvá rok a začína sa podávať v druhej polovici chemoterapie, teda najprv 4 červené (raz za tri týždne) a potom 4 biele chemo+biologická (jeden cyklus je rozdelený na 3 krát, biologická sa dáva raz za tri týždne)
Ja som dostala teraz len prvú biologickú s chemo takže neviem neviem odpovedať aký je krvný obraz, ale znašam to oveľa lepšie ako červenú.
@nelaja ahoj. Ja som mala nádor cca 2.5cm. Po konzultácii s dr. Mriniakovou mi bol najprv nasadená hormonálna liečba, kt.nador zmenšila. Asi 1,5 mesiaca som užívala Letrozol a išla som na operáciu. Chemo pred operáciou som nemala! Nádor bol nakoniec 2x1cm.Stanovili mi štádium 2A. Robili mi kvandrantektomiu. Následne dr. Mriniakova určila chemoterapiu 3EC a 3 Docetaxel. Bilog.liecbu nemám, nie som HER2+.
Dievčatá dakujem za odpovede
Ahojte, už mám za sebou CHT! Dievčatá, ďakujem Vám všetkým, ktoré ste mi radili a povzbudili ste ma, vypočuli! Veľmi ste mi pomohli v tomto náročnom čase! Ďakujem vám moc!
Dievcata ahojte, nejaky rady na silny zapal mocovych ciest. Mam atb, bolesti krizov. Nikdy som to nemala. Mala ste to niektora. Vdaka
@ppdesign super, uz to mas za sebou. Drzim prsty dalej.
@lenkapresov1 teplo, teplo a teplo. Aj vana s vrelou vodou na chvilu pomozu. A nosit teraz vlozku, nech je aj zospodu teplo. Neboj, atb zaberu a bude potom dobre. A...ak mas moznost caj z petrzlenovej vnate. Mam to odskusane, FAKT pomaha. Aj susena vnat moze byt, aj cerstva. Aspon 3-4x denne.
@katenka2 dakujem za rady. Len ja si uz aj namyslam, ci za tym nemoze byt aj nieco ine.
@lenkapresov1 presne tuto chybu robievam aj ja. Zozieram sa, sledujem, v noci nemozem spat. Potom problem pominie /resp.vytlaci ho iny problem 😂/, uz je dobre a ja si nadavam do hlupych, ze som zas zbytocne panikarila. A stale dokola....
@lenkapresov1 ahoj, ja mávam veľmi často viac krát do roka chytené močové, treba piť veľa ale že veľa urologickeho čaju s brusnicami, mne pomáha aj Canephton tabletky, ale treba užívať dlhšie aj ako prevenciu a ešte Urinal D-manosa sáčky, neboj ak máš atb bude už dobre , je to strašná bolesť a to ucvrkavanie po kvapkách 😃
@katenka2 to panikarenie a namyšlanie a z toho nespavosť veľmi dobre poznám a už dlhšie sa s takými myšlienkami zaoberám.
Už som vybrala tretie ATB na močové cesty ,no a zdá sa, že zase nezabralo...dnes mám také bodave bolesti v podbrušku,tak ak nie mechúr tak opäť Tamoxifen narobil tam dole šarapatu no aj crp je zvýšené....o nohe už radšej ani nehovorím.
@heryteri mozem sa opytat aky typ nadoru mate?Moju maminu caka tiez per.masektomia aspon teda zatial je to tak stanovene (snad ked jej to otvoria nic nenajdu ine).Bojim sa vsak ci to zvladne a ci jej tam nieco neostane, aby sa jej to vratilo.Aj ked pri tejto chorobe to nik nezaruci.
@dharmasanata brali ti len cast prsnika?

@nellyza27 ahoj! Strach a šok je úplne prvá reakcia. Postupne sa to všetko začne rozuzlovat. Veľa veci sa postupne ukáže a vy budete mať priestor a čas na to reagovať. Ak maminka bude musieť ísť cestou chemoterapie (možno bude stačiť iba rádioterapia), bude potrebovať asi viac vašu konkrétnu pomoc, ale sila rodiny je úžasná! Mne pár dní po liečbe vždy pomaha bráško. Je to skvelé, že ho mám pri sebe! Držím palce, aby ste dokázali prijať túto ťažkú skutočnosť a zomkli sa, nielen v strachu, ale aj v spoločnej sile. Láska je najlepší lekár!