Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
Mozem sa opytat, ked vam zistili rakovinu prsnika, za aku dobu ste mali operaciu - vybratie nadoru ? ano viem, vsetko zavisi od konkretnych vysledkov … ale tak informativne. Pohybuje sa to v mesiacoch ? dakujem
Ja za dva mesiace od výsledkov biopsie.
Mozem sa opytat, ked vam zistili rakovinu prsnika, za aku dobu ste mali operaciu - vybratie nadoru ? ano viem, vsetko zavisi od konkretnych vysledkov … ale tak informativne. Pohybuje sa to v mesiacoch ? dakujem
@lucka6041 cca 8 mesiacov, až po liečbe
@lucka6041 mna 12.10 diagnostikovali a 23.11. Operovali, v januari som nastupula na chemo, oziare som nemala, mam hormo liecbu
@lucka6041 mne robili 1.7.biopsiu, 17.som mala vysledky a 2.9.ma operovali...koncom oktobra som zacala s oziarmi...od septembra som na hormonalnej liecbe.
@lucka6041 tak, ako vidíš, u každej úplne inak. Ozaj to závisí prípad od pripadu a od množstva pacientok...
Ahojte. Dostala niektorá z vás injekciu Phesgo? Ak áno, mali ste nežiaduce účinky? Aké? Ďakujem za odpovede.
Ahojte, baby, vo febr som mala mesiac vysadeny tamoxifen kvoli kyretazi, v marci som znova nasadila a posledne 3 tyzdne ma stale bolieva hlava, niekedy boli, inokedy tlaci alebo mam pocit, ze som po opici, v marci bola onko kontrola v poriadku, ale teda hlavu mi nikto nekontroluje. Moze to byt zasa tym, ze sa mi tak menia hormo hodnoty? Alebo tym divnym pocasim? Dakujem pekne
Dodatok k onkopilatesu - sama som po chemo, mastektómii aj ožarovaní, vyoperované všetky uzliny, neustály boj s lymfedémom, aby som ho mala pod kontrolou, a s množstvom skúseností s rehabilitaciou na NOU…takže chápem všetky komplikácie po liečbe a podľa toho aj precvičujem, všetko odžité na vlastnej koži
@algida ahoj, prosím niečo podobné v Trnave nie je? Mám preč 17 uzlín (iba 2 boli pozitívne) a cítim to...už bude cca rok po operacii...rada by som cvičila správne...
@algida ahoj, prosím niečo podobné v Trnave nie je? Mám preč 17 uzlín (iba 2 boli pozitívne) a cítim to...už bude cca rok po operacii...rada by som cvičila správne...
@ppdesign Ahoj Majka,ja som chodievala cvičiť Pilates do Pohody(Rybníková 15),bývalo to v sobotu.teraz sa cvičí v stredu o 18 hod.precvičuje onkopacientka Tánička.
Ahojte, baby, vo febr som mala mesiac vysadeny tamoxifen kvoli kyretazi, v marci som znova nasadila a posledne 3 tyzdne ma stale bolieva hlava, niekedy boli, inokedy tlaci alebo mam pocit, ze som po opici, v marci bola onko kontrola v poriadku, ale teda hlavu mi nikto nekontroluje. Moze to byt zasa tym, ze sa mi tak menia hormo hodnoty? Alebo tym divnym pocasim? Dakujem pekne
@michaelanova ahoj,ja užívam Tamoxifen skoro rok.nastupila som do prace 7 mesiacov po operácii,robím upratovačku.prvé 4 mesiace som sa cítila super.posledné mesiace sa cítim ako starena.všetko ma bolí,cítim sa unavená.ráno ledva vstanem z postele.idem teraz vo štvrtok na kontrolu onkologičke,musím jej to povedať.celkovo sa cítim zle,riešim aj problémy u gynekológa.mám akoby menštruačné bolesti,no miestami mam pocit že ma bolí mechúr alebo už ani sama neviem čo.
@michaelanova ahoj,ja užívam Tamoxifen skoro rok.nastupila som do prace 7 mesiacov po operácii,robím upratovačku.prvé 4 mesiace som sa cítila super.posledné mesiace sa cítim ako starena.všetko ma bolí,cítim sa unavená.ráno ledva vstanem z postele.idem teraz vo štvrtok na kontrolu onkologičke,musím jej to povedať.celkovo sa cítim zle,riešim aj problémy u gynekológa.mám akoby menštruačné bolesti,no miestami mam pocit že ma bolí mechúr alebo už ani sama neviem čo.
@mavema mna po roku a pol museli cistit, mala som aj myom na krcku z tamoxifenu, drzim palce🙏
@mavema mna po roku a pol museli cistit, mala som aj myom na krcku z tamoxifenu, drzim palce🙏
@michaelanova ďakujem,pozeral mi aj výstelku maternice,tá je ok.neviem,ako bude riešiť tie cesty,dúfam,že bude stačiť nejaká injekcia na vysušenie.
@michaelanova a berieš aj reseligo injekcie? Mne kôli týmto presne problémom doktorka vysadila tamoxifen stále som mala vyššiu sliznicu aj po kirete a teraz mám anastrozol, ten nemá vplyv na sliznicu maternice ale zas má iné lahôdky ako bolesť kostí kĺbov, môže spôsobiť osteoporózu, tiež má občas chytajú migrény, horšie sa sústreďujem, veľká únava niekedy, úzkosti zlý spánok, zvýšené pečeňové hodnoty ale tak dá sa to zvládnuť keď človek pracuje s tými vedľajšími účinkami.
@michaelanova a berieš aj reseligo injekcie? Mne kôli týmto presne problémom doktorka vysadila tamoxifen stále som mala vyššiu sliznicu aj po kirete a teraz mám anastrozol, ten nemá vplyv na sliznicu maternice ale zas má iné lahôdky ako bolesť kostí kĺbov, môže spôsobiť osteoporózu, tiež má občas chytajú migrény, horšie sa sústreďujem, veľká únava niekedy, úzkosti zlý spánok, zvýšené pečeňové hodnoty ale tak dá sa to zvládnuť keď človek pracuje s tými vedľajšími účinkami.
@mirkab79 nechala mi ho, tiez mam take uzkostne stavy, hlavne ked zaspavam a vstavam, teraz posledny mesiac mam take zavrate, tlaky, som unavena, neviem, ci preto, ze som na mesiac vysadila a znova zacala, mam len tamoxifen
@mirkab79 nechala mi ho, tiez mam take uzkostne stavy, hlavne ked zaspavam a vstavam, teraz posledny mesiac mam take zavrate, tlaky, som unavena, neviem, ci preto, ze som na mesiac vysadila a znova zacala, mam len tamoxifen
@michaelanova takže menzes máš normálne ďalej?
@michaelanova takže menzes máš normálne ďalej?
@mirkab79 nemam, mne sa zastavil hned po prvej chemo
@mirkab79 nemam, mne sa zastavil hned po prvej chemo
@michaelanova ok, chápem
@ppdesign ahoj, pokiaľ viem, onkopilates je len v Bratislave, ale ak si nájdeš dobrú instruktorku pilatesu v Trnave, vieš si dobre ponaťahovať a spevniť konkrétne svaly. Čo sa týka rehabilitačných cvikov, tie žiaľ nájdeš okrem onkopilates iba na rehabilitácii. Alebo skusit online programy, napr. V Čechách na stránkach Bellisiek majú onkojogu. Pri problémoch (bolestiach, stuhnutiach) odporúčam onkofyzioterapeutku, a jednu výbornú v Trnave poznám.
Ahojte dievcata 🩷. Az teraz som nasla tuto diskusiu, tak sa k Vam pridavam uz ako zdrava zena 😊. Min.rok v juli mi diagnostikovali rakovinu prsnika - HER2+. Po chemoterapiach, naslednom CT a operacii, kde vsetko, aj najblizsie uzliny, vyslo negativne, mam aktualne oziare. Tento tyzden vsak uz koncim, tak sa velmi tesim. Aktualne som na hormonalnej a biologickej liecbe. Vsetko som zvladala viac-menej dobre, ci uz psychicky, tak aj fyzicky ale teda ako tak citam vase skusenosti, tak ta hormonalna liecba si asi vyberie svoju dan 😏. Ale zatial a napodiv, nikdy som sa necitila lepsie. Klud, pohoda a venovanie sa samej sebe. Tato diagnoza mi v mnohom otvorila oci. Hlavne, co sa tyka pristupu k zivotu a toho, co si do neho pustam. Kazdy den sa zobudzam s uplne inym "nadychom" a som vdacna, ze tu som a chystam sa umriet az na starobu 😁...tak ako kazda z nas, ze ano? 🩷. Drzte sa dievcata 🍀
Ahojte dievcata 🩷. Az teraz som nasla tuto diskusiu, tak sa k Vam pridavam uz ako zdrava zena 😊. Min.rok v juli mi diagnostikovali rakovinu prsnika - HER2+. Po chemoterapiach, naslednom CT a operacii, kde vsetko, aj najblizsie uzliny, vyslo negativne, mam aktualne oziare. Tento tyzden vsak uz koncim, tak sa velmi tesim. Aktualne som na hormonalnej a biologickej liecbe. Vsetko som zvladala viac-menej dobre, ci uz psychicky, tak aj fyzicky ale teda ako tak citam vase skusenosti, tak ta hormonalna liecba si asi vyberie svoju dan 😏. Ale zatial a napodiv, nikdy som sa necitila lepsie. Klud, pohoda a venovanie sa samej sebe. Tato diagnoza mi v mnohom otvorila oci. Hlavne, co sa tyka pristupu k zivotu a toho, co si do neho pustam. Kazdy den sa zobudzam s uplne inym "nadychom" a som vdacna, ze tu som a chystam sa umriet az na starobu 😁...tak ako kazda z nas, ze ano? 🩷. Drzte sa dievcata 🍀
@hope87 ver, že ani tá staroba nie je bohviečo 🫤. Aspoň, že sú tie vnúčatá.... A drž sa aj ty, aspoň tak dobre, ako doposiaľ 😉
Ahojte dievčatá, prosím vás tie čo užívate tamoxifen a boli ste na hysteroskopiii ,čistení maternice ,kvôli zhrubnutej výstelke, alebo vám museli pri tom už aj odstrániť vaječníky, poprípade aj všetko. Ako ste sa cítili po zákroku? Koľko trvá taký zákrok? Užívali ste tamoxifen aj po zákroku? Nespôsobuje väčšie krvácanie? Boli ste niektorá v Koch BA ? Skúsenosti, ďakujem 😊
@hope87 ver, že ani tá staroba nie je bohviečo 🫤. Aspoň, že sú tie vnúčatá.... A drž sa aj ty, aspoň tak dobre, ako doposiaľ 😉
@katenka2 dakujem 😉. A co sa tej staroby tyka...ked vidim mojho vitalneho ocina a svokru, tak sa nezamyslam nad tym, ake na figu to moze byt. Jedine, co viem tu a teraz je to, ze teraz chcem zit a umriet az ako stara baba 😁
@hope87 a ako dlho beries hormonalnu liecbu...mas tamoxifen?

@katenka2 Podobne aj tebe prajem Veselú veľkú noc.