icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

tilly
12. jún 2019

@helga9 rýchlo. Ďakujem. Nejak mi posledné týždne rýchlo ubiehaju, ale sledujem vás

helga9
12. jún 2019

@mery34 len nech uz rýchlo rastu aby som zahodila parochňu. Mamka sa ma ako? Koľko uz je po liečbe a ako často chodí na kontrolu? Ma aj teraz nejakú liečbu napr. Hormonálnu?

helga9
12. jún 2019

@tilly áno cas rýchlo beží ja uz mam chemo za sebou. Hlavne nech si zdrava

emjee
12. jún 2019

@helga9 rastli mi huste, tmave kucery asi tak pol roka, potom boli kucery uz len na koncekoch, teraz mam svoje povodne uplne rovne

helga9
12. jún 2019

@emjee ty mas stále este tamoxifen ze? Ako dlho ho uz berieš? Co si pamätám tak zoladex si vysadila

emjee
12. jún 2019

@helga9 ano. Zoladex som brala 2,5 roka, vysadila kvoli rekonstrukcnej operacii z brusneho laloku. Tamoxifen beriem teraz 4. rok

emjee
12. jún 2019

Moje haro po roku od poslednej chemo https://www.modrykonik.sk/blog/emjee/message/ha...

helga9
12. jún 2019

@emjee a Dr ti povedala niečo ohľadom ďalšej liečby? Ze tamoxifen dávaju na 5 rokov teraz ze uz aj na 10 sa uvažuje spomenula co bude ďalej? A ty si mala aj biologickú liečbu mas her2 pozitív? Ci to je kvôli inflamatornemu nádoru?

emjee
12. jún 2019

@helga9 mala som aj herceptin. Tamoxifen sa dava, ked je nador hormonalne pozitivny, je to vlastne umela menopauza. Na zaciatku mi dr. tvrdila, ze to mam na ochranu plodnosti. Po case som pochopila, ze nejde o moju plodnost, ale o mna. Teraz mi ina dr. tvrdi, ze 5 rokov sa im zda malo, predlzuju to na 10 (s tym, ze mi po 5. rokoch spravia nejake testy, ci uz nemam prirodzenu menopauzu, a ak ano, daju mi nieco podobne tamoxifenu, co je vhodnejsie po menopauze)

helga9
12. jún 2019

@emjee ja mam tiež horm pozitív mam 100 percent estrogénu a 90 progesteronu takze vysoké hodnoty horm liečbu mi povedal určite ze budem mat takze tamoxifen a injekcie do brucha no ja som na vážkach ci nedať von vaječníky. Ale idem na testy brca tak ak mi vidu co dúfam teda ze nie tak by vaječníky museli ist von aj tak.

emjee
12. jún 2019

@helga9 ja som brca negativ, ale kvoli tamoxifenu chodim pravidelne gynekologovi na meranie vysky endometria. Mam jeden myom a kvoli tomu by ma najradsej kompletne vykuchali. Zatial som nedovolila.

helga9
12. jún 2019

@emjee pevne verím ze brca negatív budem aj ja takto je uz toho dosť viac netreba

tilly
12. jún 2019

@helga9 ďakujem. Posledný júnový týždeň mám kontrolu, tak už začínam byť nervózna

anniera
12. jún 2019

@helga9 ďakujem za opýtanie, mám sa v rámci možností dobre... denne vás čítam ale nezapájam sa už veľmi do diskusie.... Držím vám palce!

helga9
12. jún 2019

@tilly určite budeš v poriadku verím ze sú to nervy. Ja idem v pondelok na kontrolné ctcko a po výsledkoch k chirurgovi dá mi ortieľ ide kúsok bo fik fik cely a je to mi jedno nech je to uz prec ale zmenšil sa fakt dobre hajzel jeden este chemo tato štvrtá zaúčinkuje nech mu dá dobre na pi...a možno tam uz nic nenájde no bodaj by. Jedna Dr z poradne mi vysvetlila ze cela hrča nemusí byt nádor takze ak aj niečo ostane uz to nemusí byt zhubné

helga9
12. jún 2019

@anniera no nás poteší keď nam odpises. Chcem sa ta opytat na rádio ty si ten detský puder s azulenom používala a to by som chcela vedieť ze teda prišla si domov z radia a hneď si sa zasypala a ako často? A aj po ukončení aspoň pár dni potom si ho este používala? Dievčatá tu písali ze im tie problémy nastali az po ukončení radia tak ci ten puder používať aj pár dni potom

anniera
12. jún 2019

@helga9 Púder som používala non-stop. Celý prsník aj pod pazuchami, až hore po kľúčnu kosť vždy zasypané nahrubo. Aj počas samotného žiarenia, po ožiari som v kabíne ešte prepudrovala. S pokožkou som nemala najmenší problém, mala som 33 ožiarov.

anniera
12. jún 2019

@helga9 Púder som nosila vždy a všade so sebou v kabelke, aj každé 2 hodiny som pudrovala, vždy keď som mala pocit že sa púder míňa. Po ukončení ožiarov treba používať dlhý čas kalciovú masť, mne tak doporučil pán primár.

helga9
12. jún 2019

@anniera takze si bola napudrovana aj keď ta ožarovanie? Ahaa no dobre. Diky za radu.

mery34
12. jún 2019

@helga9 mamina sa ma celkom fajn. Minuly rok v juli zacala s chemoterapiou, 4 cervene, potom tych 12 po tyzdni. V oktobri dostala aj herceptin na rok kazde 3 tyzdne, vo februari operacia, od aprila do polky maja chodila na radioterapiu. Po skonceni dostala aj nejake tabletky, nech sa jej netvori ziaden estrogen. Ma sice po menopauze - resp. do menopauzy sa dostala po tom co ju pred 8 rokmi nakompletku vykuchali (mnozstvo cyst). Ze tie hormony sa tvoria aj v nadoblickach. Prekvapivo tie zle stavy po chemii nemala ziadne, aj radioterapiu zvladla. A to ma alergiu na vsetko mozne, vratane kalciovej masti. 🤔

helga9
12. jún 2019

@mery34 no to mala riadny odstup od chemo po opku. Ale je hlavne ze sa ma dobre nech jej to veeelmi dlho vydrzi

mery34
12. jún 2019

@helga9 mesiac po skonceni chemoterapie, pol roka do nej liali tu chemiu.

helga9
12. jún 2019

@mery34 tak potom Ok lebo co som ja čítala tak zhruba mesiac od skončenia chemo by mala byt opka.

tilly
12. jún 2019

@helga9 tak to drzim palce, aby to uz bolo cele prec. drz sa

anniera
12. jún 2019

@helga9 áno presne tak, pod lineárnym urýchľovačom som ležala už napudrovaná, to mi poradili chlapi čo obsluhovali ten veľký stroj, mali s tým dobrú skúsenosť, tie špeciálne masti na rádioterapiu - tie drahé mi vyslovene povedali aby som nekupovala, že je to len biznis.....ja mám hrozne tenkú pokožku, som taká typická blondína s bielou pleťou a nemala som nič spálené, čo sa až čudovali, lebo väčšia žien bola pripečená ako grilované kurča....ale z tých žien čo tam vtedy so mnou chodili som poslúchla radu obsluhujúceho personálu len ja a fakt to na počudovanie dopadlo dobre

mata9522
Autor odpoveď zmazal
larike
13. jún 2019

@mata9522 ahoj, aj ty už 4 chemo. A bola si už na nejakom vyšetrení, aby sa zistilo ako chemo zaberá?

helga9
13. jún 2019

@mata9522 ahoj no ja sa regenerujem po štvrtej chemo teda aspoň sa snažím. No je to zatiaľ lepsie ako po tretej nemám az takú pachuť v ústach jak po tretej ale menej mi chutilo jest no večer som sa uz viac natlacila tak dnes to hádam bude uz lepsie. Aj ja chodím von len po tej 18-stej večer aj mna milujú komáre.

mata9522
Autor odpoveď zmazal
helga9
13. jún 2019

@anniera no to fakt je super po 33 oziaroch ze koža bola v poriadku