Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
Moje haro po roku od poslednej chemo https://www.modrykonik.sk/blog/emjee/message/ha...
@helga9 mala som aj herceptin. Tamoxifen sa dava, ked je nador hormonalne pozitivny, je to vlastne umela menopauza. Na zaciatku mi dr. tvrdila, ze to mam na ochranu plodnosti. Po case som pochopila, ze nejde o moju plodnost, ale o mna. Teraz mi ina dr. tvrdi, ze 5 rokov sa im zda malo, predlzuju to na 10 (s tym, ze mi po 5. rokoch spravia nejake testy, ci uz nemam prirodzenu menopauzu, a ak ano, daju mi nieco podobne tamoxifenu, co je vhodnejsie po menopauze)
@emjee ja mam tiež horm pozitív mam 100 percent estrogénu a 90 progesteronu takze vysoké hodnoty horm liečbu mi povedal určite ze budem mat takze tamoxifen a injekcie do brucha no ja som na vážkach ci nedať von vaječníky. Ale idem na testy brca tak ak mi vidu co dúfam teda ze nie tak by vaječníky museli ist von aj tak.
@tilly určite budeš v poriadku verím ze sú to nervy. Ja idem v pondelok na kontrolné ctcko a po výsledkoch k chirurgovi dá mi ortieľ ide kúsok bo fik fik cely a je to mi jedno nech je to uz prec ale zmenšil sa fakt dobre hajzel jeden este chemo tato štvrtá zaúčinkuje nech mu dá dobre na pi...a možno tam uz nic nenájde no bodaj by. Jedna Dr z poradne mi vysvetlila ze cela hrča nemusí byt nádor takze ak aj niečo ostane uz to nemusí byt zhubné
@anniera no nás poteší keď nam odpises. Chcem sa ta opytat na rádio ty si ten detský puder s azulenom používala a to by som chcela vedieť ze teda prišla si domov z radia a hneď si sa zasypala a ako často? A aj po ukončení aspoň pár dni potom si ho este používala? Dievčatá tu písali ze im tie problémy nastali az po ukončení radia tak ci ten puder používať aj pár dni potom
@helga9 mamina sa ma celkom fajn. Minuly rok v juli zacala s chemoterapiou, 4 cervene, potom tych 12 po tyzdni. V oktobri dostala aj herceptin na rok kazde 3 tyzdne, vo februari operacia, od aprila do polky maja chodila na radioterapiu. Po skonceni dostala aj nejake tabletky, nech sa jej netvori ziaden estrogen. Ma sice po menopauze - resp. do menopauzy sa dostala po tom co ju pred 8 rokmi nakompletku vykuchali (mnozstvo cyst). Ze tie hormony sa tvoria aj v nadoblickach. Prekvapivo tie zle stavy po chemii nemala ziadne, aj radioterapiu zvladla. A to ma alergiu na vsetko mozne, vratane kalciovej masti. 🤔
@helga9 áno presne tak, pod lineárnym urýchľovačom som ležala už napudrovaná, to mi poradili chlapi čo obsluhovali ten veľký stroj, mali s tým dobrú skúsenosť, tie špeciálne masti na rádioterapiu - tie drahé mi vyslovene povedali aby som nekupovala, že je to len biznis.....ja mám hrozne tenkú pokožku, som taká typická blondína s bielou pleťou a nemala som nič spálené, čo sa až čudovali, lebo väčšia žien bola pripečená ako grilované kurča....ale z tých žien čo tam vtedy so mnou chodili som poslúchla radu obsluhujúceho personálu len ja a fakt to na počudovanie dopadlo dobre
@mata9522 ahoj no ja sa regenerujem po štvrtej chemo teda aspoň sa snažím. No je to zatiaľ lepsie ako po tretej nemám az takú pachuť v ústach jak po tretej ale menej mi chutilo jest no večer som sa uz viac natlacila tak dnes to hádam bude uz lepsie. Aj ja chodím von len po tej 18-stej večer aj mna milujú komáre.

@helga9 rýchlo. Ďakujem. Nejak mi posledné týždne rýchlo ubiehaju, ale sledujem vás