Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@nellynka ahoj, čo tu bolo spomenuté je, že najdôležitejšia je psychická pohoda... Je fakt ze niekedy som na tom lepšie niekedy horšie po psychickej stránke.. Má to určitý vplyv aj na hlavičku.. Ale snažím sa...ja si dávam liposomalne céčko... Ktoré objednávam v CR. Spočíva v tom ze sa rozpúšťa až v črevách a od tial do celého tela, keby si chcela link na stránku napíš. 🙂 a potom si dávam enzýmy, je to ako wobenzim len silnejšie,čiže netreba veľa tabliet, a Pestrec na pečeň.. A ešte psyllium.. Pomáha pri trávení...Papám čo mi chuti, lebo potom by som toho moc nepojedla.. Ale nejesť často najobľúbenejšie jedlo, lebo sa môže zprotivit... Vlásky mi začali padat tak po troch týždňoch... Najskôr pomaličky.. Potom trošku viac..tak som sa dala ostrihať na chlapca.. Ale neskôr sa to pustilo ešte viac tak už sme použili masinku.. Z toho som mala najviac strach..ale už som si zvykla.. Mam krásnu parochňu 🙂
Po 4. chemo som dnes druhý deň..som unavená, žalúdok mám taký na vode...ale vôbec nič strašné.. 🙂 miesto toho aby som chudla tak priberám.. 😅 a to som si vravela ze aspoň trošku schudnem... Uz mám o tri kilá viac... 😀 Lebo mi po týždni hrozne chuti sladké.. Čo pred tým som nejedavala... Ale však hlavne ze chuti..každý vraví 🙂 Piť veľa tekutín, veľa cikat... Držím palce.. Keby čokoľvek potrebuješ, kľudne sa pýtaj 😉
@paj333 odporúčam zaradiť do jedálnička šťavu z červenej repy( najlepšie doma odšťavenú) - nie vela tak deci denne. moja mama ju pije odkedy nastupila na chemo každý den.
@paj333 ahoj, ja som mala ako ty 4x AC a presne si pamatam,ye tretia bola najhorsia, aj som to chcela vzdat, uplne ma to odpalilo. Ale potom bolo zas lepsie. A potom, ked uz budes brat Taxol, to bude v pohode, z toho nebyva zle. Len vacsia unava a take akoby chripkove stavy obcasne, v zmysle unavy a bolavych svalov a tak . Spatne hodnotim ako najdolezitejsie to, ze som super spala pocas celej liecby. Herceptin je tiez v pohode. U mna najhorsie z celeho toho znasam teraz hormonalnu liecbu 😢
@paj333 moja, ja som pribrala počas chemo 14kg, na prášky ale tak radšej ako schudnúť. mňa sa stále pýta lekárka či nechudnem.
ja som športovala počas chemo, bicykel, túry a dobre bolo, chodila som do roboty, o drobca sa starala.
dá sa to, ale tie posledné chemo sú najhoršie, tie ma zložili.
odporucam zaradit ako doplnok kvalitnu reishi, velmi pomaha pri chemoterapiach, celkovo pri onko ochoreniach...treba si zohnat ale kvalitnu a brat ju vo zvysenych mnozstvach.
@silvijak ja beriem.od 1/2016..tamoxifen plus zoladex inj...tie injekcie mi teraz vysadili lebo mi robili sialene stavy. Depresia,uzkost, busenie srdca,nespavost,unavu , bolesti kosti, tazkosti s dychanim, navaly denne,nocne potenie, zavraty ..no fakt horsie nez chemo. Su dni ked nevladzem aji.po dome chodit.Ten zoladex mi len tento.mesiac vysadili tak uvidim.
dievcata, môzu onko-pacienti pit kavu alebo ju maju od lekarov zakazanu?
@martina1305 Prosím ťa, kde sa kupuje tá ozaj kvalitná reishi? Dnes je toľko ponúk doplnkov výživy na trhu, no prídu mi skôr ako ťaháky na vyťahovanie euráčov a výsledky slabé. Chcem ho kúpiť sestre. Ďakujem.🙂
@zupap mne zoladex ešte nedala, povedala mi, že ak by sa mi vrátil menzes tak mám si ho hneď prísť pichnúť. Menzes mi skončil po druhej chemo a odvtedy nemám. Ten zoladex podľa toho čo píšete je poriadne svinstvo. Ja niekedy mám energiu na rozdávanie a niekedy prelezim celý deň. Do práce ste sa vrátili? Aj ste si vybavovali id? Mne končí rocna PN v marci. Neviem či zvládnem sa vrátiť do práce. Môžme aj SP ak chcete.
@martina1305 ktori onko pacienti? tvoja otazka je ci maju vsetci globalne zakazanu kavu? to sa pytas naozaj? 🙄
S tou reishi sa spytajte lekarov. Niekedy sposobuje to, ze chemoterapia ma slabsie ucinky, a je menej efektivna. Takze sa pri niektorych chemo vyslovene neodporuca.
@martina1305 nie si ty nahodou predajca pyramidovej Organo kavy?
@martina1305 preco by ju mali mat zakazanu? Vsetko co chuti a zaludok prijme je povolene. Nezachadzam v slovicku vsetko do extrémov samozrejme.
@sherinka17 ahoj, ja idem tiež za pár dní do BB a tak sa chcem opýtať, operovali ťa v deň, keď ťa prijali, alebo si musela prísť deň predtým? A ešte anestéza, robili ti vyšetrenie tam, alebo si si toto vyšetrenie robila v mieste bydliska? Mne totiž kázali urobiť si predoperačné vyšetrenia /sono, rentgen plúc, atď./, ale anestézu nespomenuli...
Aj alkohol sa dá pri chemo. Jasne, ze nie prvé dni po dávke a nie vo veľkých množstvách, ale druhý týždeň po dávke pohárik dva vínka sú v pohode, teda tak mne povedal onkolog.
@roxy2 ahoj, operovali v den prijatia.Vecer pred operaciou, este doma som si pichala injekciu na riedenie krvi. rano na druhy den sme vsetky. ktore sme boli v ten den operovane postupne isli k anesteziogo vi na kratky rozhovor, zakreslenie rezu ,ubytovanie. a izbu.Ja som sla tretia v poradi, okolo deviatej ma ubytovali a o dvanastej ma brali na salu.A pustaju treti, stvrty den,podla rozsiahlosti zakroku.
@sherinka17 ďakujem za odpoveď! Držím palce tebe a všetkým statočným bojovníčkam! Ja som ešte len pred operáciou a bojím sa, čo ma ešte všetko čaká... Je to tak ťažké... Ale nemienim sa vzdať!
@roxy2 spravny postoj, vsetko sa da zvladnut, daj vediet po operacii
Ahojte dievčatá, ako sa darí?
Ahoj, tak som podstúpila záchovnú operáciu v BB, bol to invazívny duktálny karcinóm, vybraté štyri uzliny (negatívne), vzorky z okolia negatívne. V pondelok beriem prvú chemoterapiu (celkovo asi 4 cykly), potom ožarovanie a ďalej sa uvidí či ešte chemoterapiu a Herceptín. Načo sa mám pripraviť pri chemoterapii baby?
@paj333 tebe sa ako dari?
@roxy2 4cykly? cize 8 davok? alebo ako to mas? To je dobre, ze vsetko ostatne bolo negat. Nech to mas rychlo za sebou. Priprav sa na vlasy, ale na to sa neda pripravit. Skus pripravky proti vypadavaniu vlasov, navia.sk ma, mozno to aspon trosku oddialis, mne nevypadalo vsetko a uz to rastie ako dive. Zle ti bude, unavena mozno budes, taky tydzen po davke to bude horsie, potom to je uz celkom v pohode...

@tianka ano viem, no ak by mal niekto moznost, naozaj mi to najviac pomohlo.