icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

romiada
16. jún 2019

@puf83 moja mamina uziva len 2 dni pred chemo a v den chemo lieky proti zvracaniu. Na vracanie jej nebolo. Ale velka bolest noh a najprv zapcha a potom hnacka. Cca 4 dni po chemo zacali take blbe stavy ktore trvali 3-4 dni

puf83
16. jún 2019

@janaooo prosím ta môžem sa spýtať plný ID je viac ako 200e?? Nepíš sumu len ci je to viac, lebo mamina robila opatrovateľku preto ma malú PN-ku, keď to všetko vybavíme a ukončí PN co potom predloží zamestnávateľovi?? Hmmm prepáč že otravujem ale som s toho jeleň 😀

janaooo
16. jún 2019

@puf83 ja mam ID priblizne rovnaku sumu ako PN. To ratali podla prijmov a odrobenych rokov. Tak tazko povedat, ci to bude mat mamina viac ako 200 €

puf83
16. jún 2019

@romiada aha tak to máte asi inú chemo ako my, mama nič nespominala len jej bolo na vracanie a to si môže vziať tbl až večer po chemo pred chemo nič, ktovie podľa čoho to dávajú, každej "uší ju" koktejl na mieru, neboj zvládnu to naše mami sú silné a my tiež

puf83
16. jún 2019

@janaooo aha tak ďakujem a prepáč že otravujem 😉

daniela1616
16. jún 2019

@janaooo a bola si už keď ťa prepustili na ID? Vieš možno to aj mňa čaká, mám zmluvu dokonca augusta a na ID stale čakám, tak neviem čo budem robiť. Vôbec neviem že keď skončí prec.pomer a som na PN či musím ísť sa hlásiť na ÚPSVaR. Dakujem za odpoveď 😉

emjee
16. jún 2019

@janaooo nie je to celkom tak. ID sa priznava podla tabuliek, a nie kazda onkodiagnoza ma narok na plny ID - zalezi od stadia, metastaz a pod.

helga9
16. jún 2019

@puf83 áno granegis mam užívať tri dni po chemo proti nevoľnosti mamina nech si pýta to jej mali dat automaticky

helga9
16. jún 2019

@puf83 aha tbl po chemo ma zle som precitala

janaooo
16. jún 2019

@puf83 v pohode, pokial viem, poradim
@emjee mne bolo tak povedane, ako som napisala. Tak mi to povedala asi len tak vseobecne.

janaooo
16. jún 2019

@daniela1616 bola som uz aj na ID, ked mi koncil pracovny pomer. Na urade prace som sa nehlasila. Pre istotu som sa bola pytat v zdravotnej aj socialnej poistovni. ALe vsade mali vsetko uz nahlasane od zamestnavatela.

daniela1616
16. jún 2019

@janaooo ďakujem za odpoveď, potom tam pre istotu skočím aj ja.

helga9
18. jún 2019

Ahojte dievčatá? Ako sa Vám darí?

anniera
18. jún 2019

@emjee presne ako píšeš, mne tiež priznali len s veľkou biedou 50% aj to len na 2 roky... nedali mi plný ani počas chema a ožiarov...

daniela1616
18. jún 2019

@anniera ahoj. S tym ID je to fakt bieda, aj ja čakám čo bude. Môžem sa spýtať, ty si po mastektomii? Ja automaticky čakám , že keď som po mastektomii plný ID. Ale vidím, že to nebude také ľahké. Dnes som si podala žiadosť na ZŤP

emjee
18. jún 2019
emjee
18. jún 2019

@daniela1616 bohuzial, mastektomia nic neznamena. Treba pozriet v diagnoze v akom stadiu to bolo (pohladaj si TNM skore)

sabova3
18. jún 2019

@helga9 ahoj.ide to pomaly.o dva týždne kontrola,tak uvidím.a ty ako

sabova3
18. jún 2019

@daniela1616 ahoj.ja som s id nemala žiadny problém.ja nemám mastektómiu a dali mi celý.

sabova3
18. jún 2019

@daniela1616 a ztp už mám aj parkovací preukaz.je to super,keď je plné parkovisko a ty máš kde zastaviť.

helga9
18. jún 2019

@sabova3 ahoj vcera som bola na krvi a ct. Krv bola v poriadku. Zajtra budem vedieť výsledky z ctcka. Modlim sa ale myslim ze keď mam chemo nemalo by sa to šíriť pred opkou všetko bolo čiste. Uz tento tyzden fungujem normalne tak dobieham robotu minuly tyzden som sa len tak flákala bola som taká o ničom ani jest mi nechutilo. Najviac mi vadi ze aké je slniecko a ja sa schovavam no co uz veď musim. A žily na rukách mam totálne v prdeli na ľavej mam modrinu jak svet potom co mi praskla žila jak mi minuly tyzden pichla momentálne uz síce ide prec ale je zeleno- žltá. Na druhej ruke ma tiež boli jak mi vcera pichla tak ze au. Nedám si teraz zobrat krv aspoň dva týždne ani za nic nech sa trochu zotavia.

sabova3
18. jún 2019

@helga9 tak to ti verím s tými žilami.ved vieš že posledné štyri chemo som dala pichnúť do nohy a super.cakam,že kedy začnú vlásy konečne rásť.sa neviem dočkať.ale nejak som si už aj zvykla,že ich nemam.ved človek zvykne na všetko sa hovorí,a je to tak.tak zajtra napíš,jak dopadlo CT.

helga9
18. jún 2019

@sabova3 no ja sa tiež teším na vlasy zachvíľku by mali začať rašit som druhý tyzden po cheme. Závidím ze mas po liečbe no prajem ti to odtrpela si si ju.

daniela1616
18. jún 2019

@sabova3 ďakujem za info😉

daniela1616
18. jún 2019

@emjee ďakujem za odpoveď.

helga9
19. jún 2019

@sabova3 ahoj takze ct pečeň pľúca aj malú panvu mam ciste žiadne ložiska nie sú. Nález mam 17x12 výrazný regres z pôvodného 44x20. Možno este pár milimetrikov to pojde dole lebo veď som bola na ct tesne po štvrtej chemo a po druhej keď som bola na sone tak mal 25 mm, po tretej teda 17 tak každá chemo mi to zmenšila o zhruba 9 mm takze ak do opky bude mat 10 mm myslim ze možem byt spokojna. Aj ked to beriem tak s rezervou ze porovnávam ct a sono no základ je zmenšenie.Ze tu jednu uzlinu ukázalo stále ako zväčšenú mala 17 teraz ma 7. Na sone mi ju neukázalo tak neviem co si mam o tom mysliet ale tak ta pojde prec tak ci tak.

mata9522
Autor odpoveď zmazal
helga9
19. jún 2019

@mata9522 ahoj v pondelok idem k Dr po papiere a s tým idem k chirurgovi asi mi dá uz termin a povie co a ako. Teším sa ze liečba zaberá. No žily fakt hruza aj u mna a čakajú ma predoperacne neviem co všetko vyšetrujú. Takze mas pred sebou 4 chema a potom ideš na opku este áno? A ty jeden prsník nemáš a zoberú ti druhý? Mam uz trochu chaos kto je v akom štádiu liečby.

mata9522
Autor odpoveď zmazal
helga9
19. jún 2019

@mata9522 no na genetiku idem aj ja no ale to dúfam mi nevide takze moja liečba po opke je este otázna a aj genetika