Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@romiada moze ist na kupko dobre natreta a v tieni. Ja som sa uz na toto vypytovala viacerych Dr proste medzi 11-15 hodinou co najmenej ako prejsť sa po slnku keď niekde ideš to je normalka len sa nesmieme vystaviť slnku ze sa proste budeš opaľovať tak to je tabu popri cheme úplne a aj počas radiacie. Odporúčali mi este dva mesiace po liečbe sa stránit slnka co najviac. Potom uz môžme ale s rozumom tak ako normálnym ľuďom neodporúčajú medzi tou 11-15 hodinou tak pre nás to platí dupľom ale budúci rok na dovcu možme ist bez problémov. Slnko nezhoršuje ani nepodporuje metastázy to sú bludy / samozrejme okrem rakoviny koze co maju/. Takze budúci rok môžme ist ale správať sa rozumne. Ak budem mat postup taký ako si myslim ze po opke bude radiacia leto vôbec neriešim niekde vybehnete s deťmi no to budem riešiť za jazdy. Zhruba začiatok júla by mala byt opka potom asi mesiac je pauza a potom rádio mi vychádza od polovici augusta do polovici septembra všetko záleží v prvom rade od histológie koľko budem mat pauzy a koľko týždňov radia mi dajú ak este mi nedajú niečo iné v co dúfam ze nie ale je to vo hviezdach. Jedna Dr sa vyjadrila ze je mozne ze ani rádio mi nemusí vyjsť ak bude dobrá histológie a dajú mi hormonálnu liečbu iba. S dvomi amazonkami co si píšem tak tie rádio uz nedostali jedna dostala rovno horm liečbu a druha uz vôbec lebo ona je triple negatív a neni brca. Takze u kazdeho to vypáli inak.
@helga9 ako zariadis detom leto...alebo vylety ze ako to mate cez prazdniny vymyslene. Ze ked budes Ty na opke a po, tak deti asi len doma resp.s manzelom? Ci niekde do tabora sa nechystas ich dat? Viem ze si vravela ze budes to riesit "za jazdy" .... ja sa len tak zamyslam. Ja napr.som s mamou a otcom (tym ze som na RD so synom) minule a predminule leto mala na krku aj 4 deti (brachove 2, lebo oni pracuju) tak sa deti aspon spolu prehrali....ale toto leto vobec netusim co nas caka. A pravdupovediac sa uz aj bojim lebo nas 2.5 rocny je uz ine tornado oproti min.roku a brachova 4 r.sa nam skoro min.rok utopila v bazene v Rakusku.
@romiada menšia ma 3 tábory každý po týždni mimo toho ide ku kamoske hneď v prvý tyzden a možno na tyzden pojde ku svokre a veľká chce ist na brigádu. A mi sme taký ze dnes zabookujem a zajtra ideme kvôli robote ja neviem plánovať veľmi dopredu lebo neviem ako nam vidu termíny montáži. A keď pôjdem na opku oni to zvládnu samé cez den ak teda vôbec budu doma veľká ma 16 takze jedlo si pripravia aj samé. Uvidím ako budem po opke ze vtedy by sme niekde išli lebo august ak budem mat rádio to je každý den takze len vikend voľný a bohvie jak to budem zvládať. @anniera písala ze dobre pudrovat a často takze ak zbadáte pudrovy oblak tak to som ja. A kedže neviem co vlastne ma čaká nemám teda naplánované vôbec nic. Zajtra idem k Dr po papiere a idem k chirurgovi tak som zvedava co mi povie.
@helga9 hehe, tak to mas už kočky doma ....a minimalne tu jednu treba tušim skôr o antikoncepcii už poučiť 😎😀
napiš hned potom že čo dalej - ake info od chirurga...som zvedava ako rychlo Ti daju termin 😉
s tym pudrom si pamatam tu radu od bab. Ja mam po malom neminuty aviril puder, takze ten putuje hned k mame. Som jej uz pretlmočila rady bab odtialto, ze ten je najlepsi.
@romiada ten si pamätám este pri mojich deťoch som používala aviril tak na starobu sa k nemu asi na chvíľu vratim. Tak na termin som zvedava aj ja leboze najlepsi cas je mesiac po poslednej chemo a som dva týždne. Dúfam ze mi povie zajtra ze mastektómia a zložím sa tam. Ako som nato pripravena no keď to povie Dr tak neviem co to so mnou urobí.
@helga9 drzim Ti palce aby to mastektomia nebola. Aj moju mamu tym strasili lebo to mala velke. Nakoniec jej vyoperovali len nalez a uzliny. Ako rychlo beru po chemo , neviem,skusenosti nemam, lebo mamina to mala opačne. Ale zasa od diagnozy čakala na opku mesiac a pol. Takze sa strachovala dlho lebo isla 1x v zivote na operaciu.
Baby neznam jak je to mozne ale rastu mi vlasy. Asi tri dni ma neskutočne svrbela hlava a dnes kukam a kukam a maju take 2-3 milimetre a aj take čierne bodky uz vykukaju.
@helga9 čauko.no o týždeň kontrola.a myslím,že sa to robí tak, že mi povedia prísť o tri mesiace, počas ktorých budem musieť pobehat nejaké vyšetrenia a potom s tým všetkým pridem o tri mesiace,kde sa nato pozrie a keď bude dobre,tak sa budem pýtať,že kedy mám vybrať tie vaječníky.
Uff baby sedím pred chirurgickou ambulanciou držte mi palce
@romiada ahoj no mam verdikt uplna mastektómia komplet všetko. Uff tažké je to stroviť. Co uz. Ze to bude lepsie aj z hľadiska recidivy. Aj som sa opýtala na rekonštrukciu ze rok po opke. Predbežne mam termin az na 23.7. Lebo Dr ide akurat na dovcu. Onkolog ze este skúsi potlačiť skorší termin tak uvidime.
A neboj sa toho, ano, cloveka to zasiahne, ale ty nie si tvoje telo, nic sa nezmeni. V dnesnej dobe su uz take skvele epitezy, ze okolie si nic nevsimne.

@helga9 najprv skusim ci jej ta stava z aronie bude chutit. Ja som to videla v tych potravinach Stary otec. Ale tam 3eura pol litra 🙄 - tak skusim taku vzorku len. Potom by som to objednala zo zamio.
S tym cvicenim by som fakt asi mohla jogu alebo pilates ju nahovorit a pridam sa k nej. Lebo pred chorobou chodila cvicit s trenerkou - viacere zeny v posilke, taky kruhovy trening. Este ma volala ci nejdem, len ja cim som starsia tym menej mam rada zavrete priestory a telocvicne kde su ludia. Ja chodim behat a plavat. Ale tak kvoli mame aby jej bolo lepsie by som sa prekonala😉
Inak si myslim ze Ty to dobre zvladas👍...si akcna este aj cvicis. Ale to sa vzdy vravi ze neopustat sa a ked sa to da tak robit vsio na co mas chut.
My sme vcera riesili otazku ze co leto?! A mama ze ona bude chodit s nami a lahne do tiena pod strom na deku. A ze okupat sa pojde s klobukom na hlave. Asi pojdem s nou za lekarkou fakt sa opytat ci moze byt v tieni.