Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@roxy2 ahoj, bola si u ktorej lekárky v BB?
dala ti 4 chemo, to sú 4 cykly, dostaneš chemo a vieš akú? fec alebo taxotere? máš to napísané v karte? každá inak účinkuje, fec je červená je na žalúdok a taxotere je na kosti, najhoršie sú posledné, tie prvé ako tak.
ožiare máš isté?
herceptín je pohoda to je 18 injekcí do stehna, ale to nerobí šarapatu.
a o vlasy sa nestrachuj, ak vypadajú vypadajú ale narastú super vlasy.
@sherinka17 ožiare budeš mať až po chemo. ja idem do BB 21.03., škoda by sme sa stretli.
na kašeľ zázvorový čaj, med a citrón. a to prejde to som mala aj ja.
atb len po konzultácii s lekárkou.
@lalinko2010 bola som u dr. Pritzovej a nemám v správe napísanú akú chemo, iba indikovaná na CHt, Rt a trastumazub?
@lalinko2010 praveze mi povedala, ze mozno po 3 chemo dame 25 iziarov, a potom dalsie tri chemo, alebo vsetky chemo naraz, a potom oziate.Stale to nie je uzavrete. uvidim, ani sama neviem co by bolo lepsie.
@lalinko2010 no, to je fakt smola, ze sa minieme o jeden den ,rada by som si pokecala na zivo🙂
@roxy2 ja chodím k dr Mišurovej a tá do karty napíše všetko, rozpis celej liečby.
každá inak robí, ale @sherinka17 chodí k Pritzovej.
@sherinka17 aha takto to rozdelila ale asi preto aby si organizmus oddýchol od chemo.
dobre by bolo stretnúť sa osobne. škoda ten jeden deň.
@roxy2 mne sa Pritzova celkom paci, neviem posudit Misurovu, ale setricky na chemo vravia, ze maju priblizne rovnake sjusenosti, obe su vraj dobre.Pre mna je dokezite, aby lekar komunikoval, vysvetlil ato nastastie v mammacentre splnaju vsetci, aj sestricky 🙂 A kedy ides na prvu?
@sherinka17 zdá sa mi fajn. V pondelok mám prísť ráno na odbery, potom pôjdem na prvé poschodie... Koľko trvá, kým mi to stečie?
@roxy2 zalezi od mnozstva chemo, ja mam najskor 100 ml fyziologickeho roztoku, potom 250 ml ,250 ml cervenej, a 500 ml zase bielej a trva to 2 hodiny.Zalezi aj ako rychlo steka, ja som to znadala dobre, tak kvapkala o sto sest, ale ak zacne busit srdce, alebo sa zle dycha...tak sestricky spomalia infuziu.Je to individualne
@roxy2 Po odberovh hodinku cakas kym pridu vysledky a potom ides na prve poschodie, sestricka ta ram zevedie, vyberies sinim volne kreslo .Su pohodlne, na ovladanie, tak si sama urcis polohu a zmenis podla potreby.TV byva pustena, alebo poprosis sestricku aby ju pustila.Neboj, ujde to rychlo, hlavne ak su pacientky pristupne konverzacii.Pokecate, alebo si vezmo knihu, mobil....Vezmi si nieco na pitie.A sestricky su super, tiez pokecaju, stale sa pytaju ci nc nepotrebujeme, otvoria okno, zatvoria , su mile, trpezlive, nemusis sa bat ich oslovit .
@sherinka17
@roxy2 kočky teraz som ja blbá ale píšete že pôjdete na prvé poschodie na chcemo, šak aj krv sa berie na prvom poschodí, kde je lekárka so sestričkou, alebo je nejaká zmena?
lebo na to ďalšom poschodí je sono, operačka a potom je ešte jedno poschodie.
možno sa od októbra niečo zmenilo.
mne krv brala sestrička v tej prvej miestnosti ako je lekárka a potom som šla k lekárke.
pred tým mi brala krv tam kde sa podáva chemo.
@sherinka17 ďakujem, nech aspoň viem, čo ma čaká. A vracala si potom? A čo vlasy, už išli dole? Mám zmiešané pocity z tohto všetkého....
@lalinko2010
Na treťom poschodí má ambulanciu dr. Pritzová
@roxy2 aha, tak potom preto. lebo ja chodím tam kde je ambulancia na chemo.
@roxy2 ja som zatial ani raz nevracala, lieky proti vracaniu ,nevolnosti mi dala lekarka, ale zatial som ich nemusela uzit.Ale vsetko je to o psychike, hlavne nechod hned so strachom,neries popredu ako Ti bude, nemysli na to ze si chora, odputavaj sa hocicim, co ,ta bavi a robi radost.Ano, vlady zacali padat na 17 ty den po prvej chemo, to bol pre mna zlom, asi az vtedy mi doslo ,ze som naozaj chora.Ale neboj, zvyknes si, ved to je mala dan za vyliecenie, tak si to musis vraviet.Hlavne pozitivne mysli, ber to ako by si sa liecila z hociakeho ineho ochorenia, vyliecis sa a bude vsetko OK.Ine myslienky si ani nepripustaj.
@tilly a Ty ako? uzili ste si lyzovacku?
@lalinko2010 presne ako roxy vravi, na tretom poschodi je Pritzova, tak preto my chodime na tretie, a potom do aplikacnej miestnosti .Pre teba sa nic nemeni, mas to vsetko poruke 🙂
@sherinka17
@tilly no ja som kocky po 5tej...mala som v stredu...ale už docetaxel... No doktorka povedala se by to malo byť miernejšie...ale cítim sa naozaj mizerne...silná depka má chytá...A nechuť papať... Dúfam že čoskoro to prejde...štvrtú som dala celkom fajn...ale teraz zatiaľ najhoršie.. Uz mi podali aj s Herceptinom.. Ešte ma čakajú 3 a potom 25 ozarov, a rok herceptin... Potom nasleduje hormonálna liečba doktorka povedala ze to môže byť aj 10 rokov.. Ale mala by to vedieť skresat pri silných davkach aj na dva roky.... No je to ešte na dlhé lakte... Genetické testy vychádzajú zatiaľ negatívne..ale skúmajú ešte nejaké gény..lebo vraj to ma veľký nábeh byť genetické.. Tak uvidíme... S detičkami musím ešte počkať nejaký čas... Minimálne 7 mesiacov od dobratia herceptinu... Po prerušení hormonálnej....to už po dohode...no... Tak trošku mi to ovplyvnilo plány...ale viem ze bude dobre... Nesmiem sa na to pozerať až tak dopredu... Mihalnicky už mám úplne kratucke...ale tak kreslím linky...niesom aspoň úplne ako kura vypelichane 🙂 aaa tak... Uz nech je aspoň to slniečko...nech ma má čo nabíjať... Poriadne 🌞 držte sa... ❤
@sherinka17 presne mas pravdu, je to o psychike. Po prvej a druhej som sa zgrcala, po tretej mi bolo zle skoro dva tyzdne, ale uz sme fungovali v skolskom rezime, tak som proste fungovala a ked som vedela, ze stvrta je ta posledna, tak to mi tusim ani zle nebolo 😀
Dakujem, lyzovacka bola skvela. Uzasne pocasie, dobra partia, vyborne svahy, uzili sme si.
Ďakujem baby, áno veď tá psychika! Najhoršie mi bolo, keď som sa to dozvedela. To bol šok! Vyplakala som sa, pozbierala a riešila veci ohľadom operácie. Po operácii sa mi trochu uľavilo, no teraz prišla kríza, musela som sa vyplakať. Zvyknem si aj na chemo, len je to ťažké veď viete. Rodina ma podporuje, manžel je úžasný, stojí pri mne. A ako hovoríte, treba na to nemyslieť. Nejako to zvládnem!
@paj333 teba obdivujem, si mladučká a koľko sily je v tebe! Veľmi ti prajem, aby ti plány s detičkami vyšli!!
@roxy2 neboj, zvladnes, kludne napis. aj spravu, vyrozpravaj sa...Kedykolvek napis
@paj333 Ahoj, ziedna depka, hlavu hore a usmev, aj jed je to tazke, ja viem.Zamestnaj mysel niecim peknym, krajsie slnecnejsie dni pomozu.
@sherinka17 @roxy2 @tilly ďakujem za pekne slová. Hneď ako sa budem môcť pohnúť von..tak to urobím a pôjdem sa posilniť lesnou prechádzkou...lebo doma je to ťažšie.. Nemyslieť.. Niekedy musím vypustiť paru a potom je zase lepšie... Sme silné...A dáme to ľavou zadnou...to som si istá ❤
@paj333 jasne ze dame,zvladneme viac ako si myslime.Ja som robila kraslice so spagatom, par mi aj baby kupili, a poupratovala som dom, povyhadzovala zbytocnosti a uz jed bude oekne, dam si zahradu do poriadku, hlavne sa zanestnat, nemat cas na hlupe myslienky.Najdi nieco co ta bavi
Kocky držím vám palce! Vidím,ze to zvládate super,teda vramci normy!!!! Posielam vela siiilllll, všetko bude fajn!!!!!
U nás je veľa nového. Mamka má pravdepodobne zápalový karcinóm teda s mastitidou. Takže ju nebudú môcť operovať, ale všetko sa dozvieme vo štvrtok. Nepoznáte niekoho kto to mal také? Je to veľmi ojedinele,tak sa dosť bojím. Vraj budú musieť asi začať s chemo, má predpísané predbežné 4 červené.

@paj333 Ahoj, tak po druhej ,ako po prvej, v pohode, Iba kasel ma trapi, nie a nie sa ma pustit.A Ty ako?, bolo po stvrtej lepsie ako po tretej?Ja idem 20.3. na tretiu, a uvidim, ci dalsie tri az po oziaroch, alebo v kuse.