Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
Ahojte dievcata pozdravujem vsetky bojovnicky. Moja maminka je 5 rokov od diagnostiky zhubnych nadorov v lavom prsniku.. zacala ju boliet lopatka vystreluje jej to do ruky.. nezabera ibalgin.. ma to aj v noci hlavne ked si lahne na to miesto.. mam obavy ze sa tam nieco deje. Dnes bola na krvi tak cakame na vysledky a dufam ze ju poslu na ct. Mavate taketo bolesti a nemusi to byt hned to najhorsie? Chcem sa trochu uppkojit a aj ju ale velmi sa bojim ze sa to vratilo..
@masha123 pekny neskory vecer ti zelam. Len sa chcem spytat na maminu. Ako dopadla, co zistili lekari? 🙏
Dievčatá, otázka k REKONŠTRUKCII.
Som po mastektómii v 2022. Doteraz som to neriešila, lebo som mala kardio a gastro problémy. Teraz som stabilizovaná a onko teda povedala, že by som mohla ísť na rekonštrukciu.
Ako celá tá príprava predtým prebieha? Myslím objednanie, termín, konzultácie...
Ja mám ešte aj taký neštandardný nápad. Plochu stranu chcem nechať a môj druhý prsník chcem zmenšiť na minimum. 😬
Ahojte,chcem sa spýtať ako ste na tom s migrenami? Zhoršili sa Vám po hormonálnej liečbe? Som uz 5 rokov na hormonoch anastrozol a 5 rokov mi pichali zoladex,teraz som si dala odstranit vajecniky a mam to este horšie..a mav migreny s aurou.Je to otras.Ja uz neviem co na to..ako si pomôcť.
@gerinka ahoj. Ja som mala od mojej puberty migrénu s aurou. Záchvaty boli často v obdobi menštruácie, spolu s PMS
Po mastektómii som mala chvíľu Tamoxifen, potom mi vzali vaječníky a som na Exemestane.
Charakter mojich migrén sa v tom období zmenil, mala som časté aury (skotómy, výpadky v zornom poli), ale neprešlo do do klasickej migrény. Aury boli ale veľmi časté. Išla som s tým k neurológovi, spravili mi MR. Lekár vravel, že býva takáto zmena migrén po menopauze. Ja som teraz lepšie, po stabilizácii na tom Exemestane.
Existuje určite nejaká vhodná liečba pre Teba. Mne lekár navrhol ergotamínové čipky (nemôžem užívať kvôli srdcu a IBD klasické analgetiká), ale tie som zatiaľ odmietka, keďže sú návykové a môžu paradoxne spôsobovať horšie migrény.
Prípadne existuje biologická liečba migrén (ak sú záchvaty viac ako 15 dní v mesiaci)
@gerinka ahoj. Ja som mala od mojej puberty migrénu s aurou. Záchvaty boli často v obdobi menštruácie, spolu s PMS
Po mastektómii som mala chvíľu Tamoxifen, potom mi vzali vaječníky a som na Exemestane.
Charakter mojich migrén sa v tom období zmenil, mala som časté aury (skotómy, výpadky v zornom poli), ale neprešlo do do klasickej migrény. Aury boli ale veľmi časté. Išla som s tým k neurológovi, spravili mi MR. Lekár vravel, že býva takáto zmena migrén po menopauze. Ja som teraz lepšie, po stabilizácii na tom Exemestane.
Existuje určite nejaká vhodná liečba pre Teba. Mne lekár navrhol ergotamínové čipky (nemôžem užívať kvôli srdcu a IBD klasické analgetiká), ale tie som zatiaľ odmietka, keďže sú návykové a môžu paradoxne spôsobovať horšie migrény.
Prípadne existuje biologická liečba migrén (ak sú záchvaty viac ako 15 dní v mesiaci)
@ariad ďakujem pekne
@masha123 pekny neskory vecer ti zelam. Len sa chcem spytat na maminu. Ako dopadla, co zistili lekari? 🙏
@katenka2 dakujem za opytanie Katuska, zatial ma len vysledky z krvi a onkomarkery a napisala jej doktorka spravu ze je to vsetko ok.. ale co to znamena nevieme..bud tyzden ma sono. A na kontrole jej snad daju listok aj na ct
@katenka2 dakujem za opytanie Katuska, zatial ma len vysledky z krvi a onkomarkery a napisala jej doktorka spravu ze je to vsetko ok.. ale co to znamena nevieme..bud tyzden ma sono. A na kontrole jej snad daju listok aj na ct
@masha123 ani neviem preco, ale mam pocit, ze to vsetko bude v poriadku. A moje pocity obycajne vychadzaju 🙂. Tak verim, ze aj tento krat 😉
@masha123 ani neviem preco, ale mam pocit, ze to vsetko bude v poriadku. A moje pocity obycajne vychadzaju 🙂. Tak verim, ze aj tento krat 😉
@katenka2 moc dakujem Katuska za vas zaujem vazim si to🫶🏻 modlim sa aby bolo vsetko v poriadku. V piatok sme pochovali moju babicku ktora mi bola ako moja mama.tak snad bude uz lepsie obdobie.. a vam sa ako dari? Ako sa citite?
@katenka2 moc dakujem Katuska za vas zaujem vazim si to🫶🏻 modlim sa aby bolo vsetko v poriadku. V piatok sme pochovali moju babicku ktora mi bola ako moja mama.tak snad bude uz lepsie obdobie.. a vam sa ako dari? Ako sa citite?
@masha123 och, to s babickou ma mrzi. Je tazke stratit blizkeho, ktoreho sme lubili 😢. A ako sa mam? Nuz, ani ti neviem. Pol dna celkom fajn, aj vladzem co-to porobit, o par hodin preklinam cely svet a citim sa k smrti unavena. Chvilu boli vselico, chvilu som uplne v pohode. Sama som z toho zmatena a tak sa ucim brat vsetko, ako to prichadza. A stale skladam akusi mozajku zivota, pocitov, tuzob, snah pomoct inym, aj sebe.... Ale to prichadza asi s rokmi. Vsimam si, ze je medzi ludmi akosi vela zialu, chorob, strachu, neistoty. No, mozno to bolo i predtym, len som si to tak neuvedomovala. A hlavne to nebolo v takom mnozstve. Mamine uprimne drzim palce a tebe este viac, bo vidim, ze mas o maminu skutocny strach. Snad bude dobre 🙏

Ahojte,chcem sa spýtať ako ste na tom s migrenami? Zhoršili sa Vám po hormonálnej liečbe? Som uz 5 rokov na hormonoch anastrozol a 5 rokov mi pichali zoladex,teraz som si dala odstranit vajecniky a mam to este horšie..a mav migreny s aurou.Je to otras.Ja uz neviem co na to..ako si pomôcť.