icon

Chodil niekto z vás na psychoterapiu?

24. jan 2023

Ahojte, chodil niekto z vás na psychoterapiu? Nechcem sa pýtať žiadne podrobnosti ohľadom Vášho duševného stavu, skôr mi ide o "formálne náležitosti" a o to ako majú sedenia s psychológom vyzerať. Nie som si istá, či som si vybrala toho správneho, bola som uňho 3x, z toho 2x som išla odtiaľ vyslovene rozhodená a nahnevaná.

autor
24. jan 2023

@evkamotka ja som presvedcena, ze ona ma bude neustale kontaktovat, podla mna si to s nou musim povedat z oci do oci, inak bude volat, ked si dohadujeme terminy, tak stale tlaci, aby som si dohadovala dalsie. Ja ale neviem, ci to ma byt viac pre jej osobny prospech alebo pre môj. Ona vravela, ze psychoterapia musi byt kazdy tyzden, hlavne na zaciatku, aby sme nestratili nit. Aj ked ja mam pocit, ze tam ziadna nie je :D

mamalucy
24. jan 2023

Je ok priznať, že ste si nesadli.
Niektorí chcú ukončiť osobne terapeutický vzťah preto, lebo chcú inštruovat klienta...nikdy nevie ani ten terapeut,čo ten klient zamýšľa,prečo chce ukončiť terapiu...netreba za tým zbytočne hladat príliš veľa manipulácie.
Hľadaj KBT terapeuta/-ku

evkamotka
24. jan 2023

Vsak si ju bloknes

juliet86
24. jan 2023

pocuj toto co opisujes nie je ani nahodou normalne. ja som pochodila vela.psychologov aj 10. a teda ani jeden nebol ani na 10 percent takyto hrozny. ak chces dobreho tak hladaj v institut virginie satirovej. good luck

autor
24. jan 2023

@mamalucy U mna sa toho vôbec nemusi bat a, podla mna, to vie. Ale pravda je, ze svoje problemy riesit musim a neviem, ci mi vyhovuje prave ten pristup, ktory ona ponuka. Potrebovala by som mozno viac vedenia zo strany terapeuta, toto sa mi zda zbytocne chaoticke a niekedy mam pocit, ze to je taky pokec s kamoskou, s ktorou si nie vzdy nazorovo sadneme. Asi sme si prosto nesadli, ja velmi nemam rada direktivny styl komunikacie, vie ma to rozhodit a ona tak komunikuje, "musite terapii vsetko podriadit" "musite chodit kazdy tyzden" "nemozete prist o minutu skôr, zaciname az o celej" ...

dagmarovita
24. jan 2023

@juliet86 ja som mala od Virginie Satirovej a nebol dobrý.

kroska18
24. jan 2023

Ja mám teda iný problém. Nikdy som na terapii nebola aj keď by som možno potrebovala. Rodina ma posielala keď mi zomrela mamička, to som zvládala ozaj ťažko. Ja sa obávam niekomu vyrozprávať, lebo aj terapeut je len človek a darmo má povinnosť mlčanlivosti, dobre vieme ako to býva. Vy takúto prekážku necítite? Že by to rozprávala kade tade, najmä v malom meste...

autor
24. jan 2023

@kroska18 Nie, ja nemám takúto prekážku, mne je to jedno. Síce som z BA, tu je to anonymnejšie, ale ja som nemala ani v malom meste, v ktorom som dlho žila, tento problém, netrápilo ma čo rozprávajú za mojim chrbtom. Veď ten psychológ môže mať tiež za to nejaký postih, keď niečo kade-tade vytára. A keby to povedal aj nejakému svojmu jednému najlepšiemu kamošovi je mi to jedno.
Ja si myslím, že tí psychológovia majú toľko klientov, že si ani nevedia večer spomenúť kto čo hovoril :D

dagmarovita
24. jan 2023

Ja uz na fb nie som, ked tam pozrieš české stránky o psychoterapii, iste to najdeš, v ponukach, založili ju češi, viac ludí má zlé skusenosti s psychoterapeutmi, alebo sa tam niekde spytaj.Ja by som odisla od takej co k nej chodiš, iba na Tebe zarába a Ty z toho nič nemáš. Ani by som jej nedala, za to, ze neprides na dalsie sedenie, aj za to si pytaju, ked sa dopredu neodhlasiš, ze neprides. Takeho čo ma talent, vlohy a naozaj dobré vzdelanie musis hladat, niekedy netreba ani psychoterapeuta, ale dobreho psychologa talentovaneho.

autor
24. jan 2023

@dagmarovita och..ja som v tomto nováčik, aký je rozdiel medzi psychoterapeutom a psychológom?

kroska18
24. jan 2023

Hej, to by nevadilo ani mne keby vykecala svojim známym. Vadilo by mi, keby rozprávala ľuďom, čo ma poznajú.

monuska112
24. jan 2023

@luccija neviem kto to plati, ale tak platim si poistenie ak to poistovna preplaca ma peniaze vdaka mne a stale som klient ved to je jedno....nikto nieje povinny trpiet spravanie ako opisuje autorka a tiez nevidim vyznam v tom ukoncovat to osobne, zvlast ked je to osoba aka je. - podradena, nezvladajuca zobrat kritiku (ukoncenie sedeni je pre nu kritika), nechopna sebaovladania sa

jamimo
24. jan 2023

áno chodila, keď som potrebovala spracovať veľmi ťažký zdravotný stav. To najlepšie čo som mohla pre seba urobiť. ❤️ Psychológa som vyberala podľa recenzií na googli. Moje osobné preferencie boli: mesto kde pôsobí, pohlavie muž, možno aj zmluva so zdravotnou poisťovňou (nie podmienka) Vo výbere ostali dvaja favoriti. Nikto nedvíhal telefón. Ten ktorý mi zavolal prvý späť bol v telefóne veľmi príjemný, mohla som nastúpiť na terapiu o 2 týždne. Mala som šťastie, fakt som nečakala taký spád. Na prvom sedení som vyplnila anamnestický dotazník. (napr. či je v rodine psychiatrické ochorenie, závislosti, sklony k suicidalite, sociálno-patologické javy... ) Samozrejme, že prvé sedenie bolo o vedrách sĺz, ale, šla som odtiaľ o 5 kíl ľahšia. Rozprávala som viac-menej len ja. Psychológ si nič nepísal, nemal žiadnu moju osobnú zložku, ako to vidíme v amerických filmoch 🤭 Terapiu som navštevovala 1x mesačne počas 2 rokov. Krásne obdobie a moja cesta k ľahším krokom týmto svetom. Keď som mala narodeniny, obdaroval ma, ja som doniesla 2 kúsky torty, uvaril kávu. Do dnešných časov si posielame pozdravy na vianoce. Budem mu vďačná do konca môjho života. Napriek tomu, že to bol veľký profesionál s mnohými rokmi praxe, bol veľmi pozorný, pamätal si "storky" z mojich sociálnych vzťahov, situácií a postojov, moje vzorce správania, zároveň spĺňal všetky atribúty svojho odboru= vzdelanie, etický kódex, osobnostné predpoklady, hranice vo vzťahu terapeut vs. klient. My sme si klikli ako dve kocky lega.
No a teraz k tvojej situácií: napriek tomu, že profesionál má byť profesionálom, je možné že pani psychologička má syndróm vyhorenia. Na to slúži supervízia, ktorú by ona mala pravidelne absolvovať, zodpovedne sama voči sebe (aj klientom) a byť vedená supervízorom z jej odboru. K technickým záležitostiam, len toľko... ak dáš vedieť aj len 1 deň vopred via sms, žiadny psychológ nemá problém na tvoj termín doplniť čakateľa, ktorý bude šťastný a vďačný za skorší (tvoj) termín.
Čo sa týka klopania na dvere a tvojho príchodu, nevidím na tom nič zlé. Nemôžeš vedieť čo sa deje za dverami. Vysokoškolsky vzdelaný človek by mal mať predpoklady vedieť zorganizovať diár (nuž ale...) "Môj" psychológ mal medzi klientami časovú medzeru 15 minút. Veľmi dobrý ťah, kvôli zachovaniu súkromia, intimity... Nie každý túži meniť kľučku u psychológa so susedom alebo kolegom.
Ja som raz meškala na terapiu 15 minút, trpezlivo na mňa čakal, písala som mu smsku, odpísal ok. Neriešil prečo, nevyčítal, JA som prišla o 15 min. terapie s ním.
Raz som prišla na terapiu vo vrchole panického ataku (po ceste k nemu som videla škaredú autohaváriu) Pomáhal partnerovi ťahať ma z auta. 🤭. Pohoda, nič nekomentoval, že má so mnou trouble alebo niečo podobné. Možno bolo pre ďaľsiu terapiu fajn že ma zažil v takom stave.
1x sa mi stalo, že som došla na terapiu, zvoním a nikde nikoho... Volám psychológovi, ospravedlnil sa, frčal z prednášky. Do 10 minút tam bol. Sedenie o to predĺžil.
1x stalo, že mal akútneho klienta, volal mi týždeň dopredu, či ma môže presunúť na iný termín. Pohoda.
Nepoznáme ťa, tvoj problém, prežívanie.. .. je možné že "zle" reaguješ, nereflektuješ, možno si mala veľké, alebo "iné" očakávania o priebehu terapie. Napriek tomu, že psychológ má byť profi, možno ste si proste "nesadli". Vzťah psychológ-klient proste musí klapnúť, ináč neprináša žiaden efekt.
PS: a pani na chodbe? Tak na takéto otázky treba mať odpoveď.... Pani, nakoľko je táto informácia dôležitá pre váš ďaľší život? Neverím, že pohotovo nájde argument. Jedine taký v zmysle, že cudzí ľudia vo vchode môžu byť obhliadači zlodeji tak vtedy by som jej venovala moju pozornosť a uistila o tom, že ja do tej kategórie nepatrím.
Prajem šťastie na ďaľšieho možného terapeuta, ktorý ťa povedie k maximálnemu pochopeniu, prijatiu, riešeniu a hlavne pomoci k svojpomoci. Nech vykročíš do lepších zajtraškov a hlavne nezabudni: Život je krásny! 🌅💐

autor
Autor odpoveď zmazal
gertrudaosem
24. jan 2023

Prosím ťa, fakt píšeš zaujímavé veci, mozog sa mi zastavuje... Ako si prišla k takej psychoterapeutke?

autor
24. jan 2023

@jamimo
@monuska112
@dagmarovita Este otazka - co znamena, ze ju nemozem najst v Slovenskej psychoterapeutickej spolocnosti? Tam nemusi byt?

dagmarovita
24. jan 2023

terapeut ma navyse pat rokov štúdia po psychologii, alebo majú pokúpené a porobené kurzy. Tá skola vyjde na minimalne 33 tisic eur, minimum aj to ťazko, dokopy to je 10 rokov študovania, ale teda robia si kurzy. Psycholog ma len 5 rokov, priemerny psycholog dáva rady starej matere, talentovaný/á sa skoro vyrovná terapeutovi.

Qa qean

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
24. jan 2023

@dagmarovita ahaa, vdaka, dobre vediet...

mikadooo
24. jan 2023

@jamimo ahoj, prosím ťa, kde si si hľadala recenzie? Ja keď dám do googlu, tak tam samá reklama typu "ja som ten najlepší" vybehne. Ďakujem vopred za info...

autor
24. jan 2023

@mikadooo Hore na googli ako sa objaví meno konkrétneho psychoterapeuta, sú to google recenzie.

autor
24. jan 2023

@mikadooo ach, sorry, to nebolo pre mňa, ale odpovedala som.

styrizuby
24. jan 2023

Treba od nej odist, dobra psychoterapeuticka ta moze dostat do stavov frustracie, hnevu, ale vedome, tym, ze tie pocity v tebe chce vyvolat, aby to u teba sposobilo pochopenie niecoho v tvojom vnutri. Toto, co opisujes, nie su vedome, vopred pripravene strategie ako s tebou pracovat. Okrem toho, aj ked ti psychoterapia moze privodit aj neprijemne pocity, nemala by to byt osoba psychoterapeuticky. U tej/toho by si mala citit doveru, zaujem ti pomoct, prostredie v ktorom sa mozes uvolnit, slobodu otvorene hovorit o cokolvek a aj ked ti to privodi neprijemny stav, nebudes tento stav pripisovat osobe psychologicky. Vela psychoterapeutov vyzaduje osobne ukoncenie terapie. Viem si predstavit, ze zrealizovat osobne ukoncenie terapie musi byt riadne narocne pre osobu, ktorej terapia nesedi, ale chodi tam napr. s problemom, ze je priliz submisivna a nechava sa manipulovat. A potom si este vypocuje hubovu polievku. Cize najdi si psychoterapeuta, kde najdes to, co som pisala vyssie. Ak ti bude tato nadavat, ze rusis terapiu, povedz jej tak ako tebe ona - nech sa ukludi, ze sa podla teba teraz citi odmietnuta, tak preto tak reaguje.;)

jamimo
24. jan 2023

tak to je veľmi nezdravý (neprofesionálny) vzťah a prístup. Ináč sú top psychológovia, kamošky vychválili, a ich kolegyňa u toho istého absolútna antipatia. Ak má terapeut nejaké výhrady voči tebe, mal by ich vedieť zdravo pomenovať. Napr. (teraz si vymyslím)mám pocit, že často meškáte, neskúsili by ste trošku porozmýšľať nad organizáciou svojho dňa? Možno by vám to pomohlo v "uprataní" iných životných oblastí a dalo viac priestoru na nové, iné...Alebo, väčšina žien má problém so sebahodnotou, sebavedomím, sebaláskou, sú na seba tvrdé, tlačia na výkon perfekcionizmus= psychológ môže otočiť debatu na ženský princíp, materstvo, cit, nehu, podporiť klientku v ženskom princípe. To či si žena zvolí červený lak, nový účes, šaty, masáž, je len jej voľba. Vieš, psychológ vie veľmi dobre čítať klienta aj z iných znakov= mimika, gestika, haptika, proxemika, posturológia.... Napr. mne povedal, že som na seba veľmi tvrdá. Ja som ho presviedčala že nie, nie a nie! A? Mal 100% pravdu, sama som to musela pochopiť, naučiť sa povoliť opraty v živote a rôznych vzťahoch. Veľmi oslobodzujúce 😇Psychológ nehovorí klientom, čo majú robiť, nerozdáva recept na život, krásne reflektuje, nastavuje zrkadlo, hlavne sprevádza SEBAPOZNANÍM. Píšeš, že nedokážeš psychologičke rozprávať (ak nakričala na pani) o svojom detstve. Myslím si, že z tohto vlaku treba vystúpiť. Ja som psychológovi rozprávala všetko, bez akejkoľvej pozlátky, pocitu hanby a odsúdenia.
Ešte sa pýtaš na zápis v komore. Je rozdiel, psychológ a psychoterapeut. Mala by tam byť zapísaná, sú rózne psychoterapeutické smery a orientácie na klienta.

mikadooo
24. jan 2023

Aha, pozriem to, ďakujem. Ja som myslela, že existuje nejaký zoznam, kde si to zoradím od najlepších a vybavené 😄.. Idem pokukať 🙂

jamimo
24. jan 2023

@mikadooo ja som hľadala podľa kľúčových slov: dobrý psychológ v Trenčíne, dobrý psychológ v Žiline. "vyhodilo" mi diskusie, ale aj google recenzie. Potom som si pozrela web stránky mnou vybraných, pozrela vzdelanie, roky praxe a klientelu s akou roky pracoval. U toho "môjho" bol široký záber, takže som mala istotu, že má fakt rôzne skúsenosti s mnohými ťažkými osudmi. Napr. nechcela som ženu a to z dôvodu že ja som si s chlapmi vždy lepšie rozumela, podľa mňa (aj keď profi prístup by mal byť profi) stále si myslím, že žena pri žene zmäkne, a ja. som fakt potrebovala to chlapské racio. Za mňa správny krok.

skakamaratka
24. jan 2023

@dagmarovita psychológ v prvom rade rady ani dávať nemá, na to je poradňa - poradenský psychológ. Psychológ robí hlavne psychodiagnostiku - vyšetrenie osobnosti, intelektu a pod... tým môže odhaliť nejaký diagnózu a poslať vás podľa potreby ku psychiatrovi. Psychoterapeut "lieči" slovom, väčšinou tak, že človeka navedie takým smerom, aby sám pochopil prečo sa cíti tak, ako sa cíti

autor
24. jan 2023

@styrizuby no ved presne toto, keby to bolo cielene, aby som sa vysporiadala so svojimi traumami, tak ano, chapem. Ale, aby sme tam travili 15 minut z 50 tým, ze mi dokazuje, ze ona mala pravdu a ja som nemala klopat na dvere, to mi príde trochu divné. Zvláštne bolo pre mna aj to, ze ked som povedala, ze som to spravila aj kvôli nej, aby ma nehladala na chodbe, tak úplne zmenila tón a povedala, ze "to mení celú situáciu a uz to chápe" . Ja som v ten den uplne nestihala, mam casovy stres, ked mam niekde ist, este muz mi volal, ze ostal visiet v zapche, stalo ma to vela sil a nervov sa tam dostavit podla jej pokynov a nakoniec som este dostala hubovu.
Este aj na mna stale tlaci s terminmi - povedala som, ze mozem len v podvecernych hodinach, lebo nemam, kde dat dieta a ona na mna tlacila uz 2x, aby som si terminy prehodila na doobedne hodiny, aj ked mala uz niekolkokrat vysvetlene, ze nemam kde dat dieta. Ona si predstavuje, ze moj muz si bude brat kazdy tyzden volno v praci kvôli mojej terapii.

autor
24. jan 2023

@jamimo áno, ja mam tiez tieto problemy, take typicky zenske, uzkostne stavy z toho, ze nie som dost dobra atd. atd. vela zien to pozna. Ona vie, co som v detstve zazila, ze som mala autoritativneho otca a napriek tomu ma taketo maniere, mne sa zda byt neprofesionalna a taka neautenticka, v jednu minutu nakrici na babku na schodoch, vycita mi, ze som si nevsimla poschodie v SMSke, dokazuje sebe aj mne, ze ma pravdu a vzapäti si sadne do kresla a zacne na mna rozpravat medovym ukludnujucim hlasom. Skoro som sa rozosmiala.

autor
24. jan 2023

@jamimo ja som ju zadavala aj podla metody a mena a nie je tam.