icon

Chvenie na hrudi - príčiny a skúsenosti

alan1979
23. júl 2025

Zdravím vás. Chcem sa spýtať v noci alebo skoro ráno sa niekedy prebudim na jemny tras, chvenie v oblasti hrude.

Zmeral som si aj tlak mám zvýšení 135/82 keď sa mi to deje a aj pulz je okolo 80 ale nezdá sa mi žeby ten tras/vibrovanie na hrudi spôsobil ten pulz, žeby to je taka odozva od srdca.
Ma niekto skúsenosti čo to môže byť? Keď sa zobudím trvá to pár minút niekedy 5-7-10 a prejde to potom.

Môže to byť psychika/stres počas dňa? Alebo búšenie srdca? Alebo od chrbtice? Pľúca? Preťaženie organizmu?
Ďakujem

mirokub
Odpoveď bola odstránená
slniecko39
24. júl 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub tie Vaše rady ohľadom zdravia sú jedna perla za druhou v každej diskusii...

@autor, fibrilácia predsiení sa neprejavuje chvením hrudnía, ide o chvenie srdca, resp. jeho časti tak, že je práca srdca neefektívna. Prejavilo by sa to skôr nepravidelným alebo výrazne zrýchleným pulzom, čo by ste cítili skôr ako palpitácie (že si cítite pulz) alebo nepríjemné, bolestivé vnemy na hrudi, slabosť či dušnosť, ktoré v príspevku nespomínte. Aj keď fibriláciu môže vylúčiť len lekár po vyhodnotení ekg, resp. holtera, podľa popisu je veľmi nepravdepodobná.

Ten tlak je za mňa v pohode, keď si Vás predstavím, že sa zobudíte na nepríjemné pocity a neviete z čoho, kým vstanete a idete si po tlakomer a odmeriate, môže to byť skôr zo stresu a najmä ten fakt, že to trvá krátko tých pár minút...

Skôr sa prikláňam k chrbtici, ak je problém s nejakým zaseknutým nervom, môže to spôsobovať rôzne pocity a poruchy citlivosti ako sú brnenie, mravčenie a pod. Skúste porozmýšľať, či nemáte nevhodný vankúš alebo niečo také, kde si zaležíte krčnú chrbticu.

Vysoko pravdepodobné sú aj psychické faktory, hlavne ak predtým zažívate stres, únavu alebo máte nedostatok spánku. Keď sa najbližšie zobudíte na tento pocit, prečítajte si najskôr nejaký krátky text, pokojne chvíľu scrolujte sociálne siete, stačí minútku/dve a až tak si odmerajte tlak.

Z ďalších príčin by to ešte teoreticky mohla byť nízka hladina cukru ale to by sa tiež pridala slabosť, hlad, nemotornosť a neprešlo by to len tak samé do 10min. Ak by ste mali podozrenie na hypoglykémiu, môžete si ku posteli nachystať sladkú vodu.

Odporúčala by som posledovať, prípadne si aj zapísať kedy sa to deje - či každú noc alebo len po nejakom jedle alebo po nejakej udalosti v práci a také faktory. Ak bude problém pretrvávať alebo sa nedaj Bože zhoršovať, obvodná dr. by Vás mala vedieť nasmerovať.

Prajem pokojný spánok a pekný deň

andrea2323
24. júl 2025

@alan1979 stres. V noci a nadránom to vnímate intenzívnejšie, lebo sa sústredíte v tom tichu, tme iba na to

balerina2025
24. júl 2025

@alan1979 extrasystoly? ja toto obcas mam..myslim ze to je srdce..ale ja to nemam casto, to zas nie. urcite by som to prebrala s lekarkou.

anonym_4fdf8c
24. júl 2025

@alan1979 ja mavam take chvenie na hrudi od chrbtice. Vacsinou ked je riadne zablokovana

mirokub
Odpoveď bola odstránená
slniecko39
24. júl 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub akožee ja rozumiem, že chcete upozorniť na riziko toho, že by to bola fibrilácia, avšak Vaše tvrdenia opakujem a dopĺňam, lebo môžu znieť zavádzajúco a autora len viac vystresovať. Na srdce a chrbticu sa napokon pýta už sám v otázke... ale odpovedať mu o pol druhej v noci, že môže ísť o fibriláciu, pričom chýbajú jej typické znaky považujem za nezodpovedné, navyše ak sú podľa charakteru príspevku aj iné, pravdepodobnejšie vysvetlenia... Nechcem tu robiť online diagnostiku ani sa hádať, len som mala potrebu upraviť fakty na správnu mieru, aby boli objektívnejšie a zároveň nespôsobili autorovi ešte vyšší tlak 🙂

mirokub
Odpoveď bola odstránená