Čierny kašeľ: Ako dlho trvá kašeľ a PN?
Ahojte. Diagnostikovali mi cierny kasel. Ako dlho ste kaslali pri ciernom kasli. A ako dlho ste boli pn? Uz je to 5ty tyzden a stale mam zachvatove stavy parkrat do dna. Beriem druhé ATB a budem ich brat este tyzden. Plus dolezite info ze som silna alergocka, histaminicka a hlavne astmaticka. Pracujem ako učiteľka v matetskej skole, kde som to pravdepodobne aj chytila. Som dlhsie pn. Necitim sa zatial vobec tak zeby som uz vedela fungovat v praci..velmi ma dusi. Moze mi predlzit pn aj alergolog nejakou správou pre obvodacku? Uprimne, aktualne sa necitim na to behat uz okolo malych deti, kde su caste sopliky a infekty hornych dych.ciest. Bolo mi povedane doktorkou, ze teraz sa mi len vytvara bunkova imunita proti ciernemu kaslu. Chce to cas. Imunitu celkovo mam odpalenu aj antibiotikami. Nasli mi zaroven sucasne s ciernym kaslom aj dvoch bacilov (streptokok a hemofilus)
Samozrejme v práci z toho nie su nadseni ani nebudu ak budem dlhodobejsie pn nakolko sa cerpaju dovolenky. Zdravie je ale iba jedno. Preto sa chcem popytat na vase slusenosti. Vraj mozem kaslat aj 10 tyzdnov :( infekcna uz nie som. Ale je to hrozny kasel. Az ide clovek do kolien, podavi sa...som unavena, vkuse ma taha spat. Je to poriadny hnus
Budem povdacna za vase skusenosti prip.rady
@dobryden prečo dieťa nie je očkované?
@top_manazerka to je asi nepodstatne v tejto diskusii o ck.
ahojte, mate niekto skusenost, ze bez sterov, al. odberov by vam doktorka predpisala ATB na preliecenie a ze mozno aj cierny kasel, ze je toho "vela"? Ide o to, ze syn je po chorobe, na dusicky mal bolesti hrdla, svalov, bez teploty...vylezal .. potom tyzden fungoval normalne aj sportoval v ramci normy... no a minuly vikend ho chytil v noci strasny kasel /maly je aj astmatik, alergik/ ale mal vysadene lieky na alergiu a ani inhalator sme nemali doma. Kasel mal aj v sobotu aj nedelu, dali sme len utlmovacie .. pri kasli ako mu zatekali hlieny ho napinalo obcas, ked sa hlieny nahromadili, ze ich musel dat von. Doktorka v pondelok popocuvala, OK, hrdlo OK .. a crp 23 predpisala ATB ze to bude stupat. Nedalo mi to, lebo okrem kasla ziadne ine priznaky nemal. Dnes sme isli znova ma moje poziadanie na crp a mal 15 cize mu to klesa. A doktorka, ze asi bude mat cierny kasel.. pritom zase ho pocuvala, vsetko OK. Dala mu antibiotika fromidil na 14 dni..niekomu diagnostikovali cierny kasel takto "od stola"? Syn ma 12r a je riadne ockovany.
@jakubrianka dakujem
@jakubrianka len mna iba zarazilo, ze ona len ATB, ziadny odber ani ster..cize ani nebudeme vediet potom, ci to ozaj bol CK.
@jakubrianka vy ste mali prosim ake priznaky? al. kolko trvali?
@nicinka0 ja by som bola rada ak by nam dr predpisal od stola atb, lebo ked to preslo do akutnej fazy tak uz bolo neskoro; ak mate čk a dostal spravne atb tak to je super, lebo ta najhorsia faza prichadza prave 2-4 tyzdne od prvych priznakov; co sa tyka vysledkov tak mne robili potom a na CK sa caka zhruba 2 tyzdne, u mna to bolo 3 kvoli statnym sviatkom no a tak dakujem pekne, kym by clovek cakal na liecbu. Cize mozno aj preto vam uz dala skor, lebo cakat 2 tyzdne by bol risk. Mne sa dcera v noci dusila, prestavala dychat, modrala, zvracala. Ja som sa dusila, zvracala. Hrôza.
@carduelis ja som z toho prave smutna, lebo u nas nic tomu nenasvedcuje, lieky proti kaslu tlmili .. ja som sa prisla v podstate poradit, ze co s kaslom .. a teda ked nepochodila s ATB ze z 23 mu kleslo na 15 crp, co mi tvrdila, ze urcite bude stupat v pondelok ..kasel vtedy neriesila..a ked crp klesalo, tak najprv, ze netreba ATB a za chvilku, ze aky ma kasel, ja ze taky zastrety ako keby a pri namahe sa rozkaslal... a ona hned, ze je vela cierneho kasla, ze ona by preliecila..ako vsetko beriem, ale ani snaha, ze zoberieme krv, spravime ster atd.. ja sa tam uz aj bojim chodit, lebo prva volba vzdy ATB .. a mala tak isto streptokok ..vzdy od stola ..nikdy neposlala na vyter ani nerobila test.. takze "preliecujeme"
Moja dcéra mala v novembri mesiac PN so školy ale ešte stále hrozný kašeľ aj keď je tých záchvatov pomenej stále máme dlhú cestu Red sebou..
Dobrý večer,aké ATB a lieky ste užívala , prosím? Ďakujem pekne
@nicinka0 alw ten kasel by si poznala ,to nie je taky všedný ale špecificky,take az ze vyslovenie kikiríkali a netrva to dlho,len tak do 5’ a potom je ok,potom obcas moze doeta nap it.Ale napriklad jedna dcera mala potvrdený ck a druha zacala kaslat ale nie tak špecificky ale ro sa mohlo este vyvinut ,a tej sme dali atb bez sterov,len obe neockovane xize tak bil dost vysoky predpoklad,my ostatni ockovania me nemali CK ani tretia ockovana dcera.
Hej, aj my sme doma v tom čase mali kašeľ, až sme sa zadušali, normálne som sa pozvracala, muž tak isto, bol to nekonečný príbeh. Ja som z toho vyšla, muž bol aj v Hagoch na vyšetrenie.
Dobrý deň, môžem sa Vás opýtať ako vás to nakoniec dlho držalo? Mne dnes volali z hygieny, že mi vyšla pozitívna vzorka čierneho kašľa. 14 dbí som užívala antb. kašlem stále, už síce menej, ale niekedy sa nejdem ani zastaviť, hlavne v noci. Prvý týždeň bol taký, že som si myslela že mi v hlave praskne cieva. Nemohla som sa chvíľami ani nadýchnuť.

My mame teraz cierny kasel,dieta 5 r -neockovane.Priebeh zatial klop klop dobry,bez teploty kaslal tak 2 x v noci 3’ cez den nie,max 1x .Dostala atb na 6den co uz kasel ustupoval ale kvoli infekcnostti,aby sme nikoho neohrozili,este ma dvojča tak cakam kedy ju chyti cierny kasel.My ostatni sme ockovani a nic nam nieje zatial,snad to tak ostane .