Cítite svoje srdce v pokoji alebo pri športe?
Ahojte, tak včera som sa dozvedela, že vraj nie je normálne cítiť svoje srdce v pokoji. Ja ho necítim stále, ale mávam extrasystoly (srdce vyšetrené a vraj je to v poriadku) a každú jednu cítim ako kopanie na hrudi. Väčšinou sa neľakám lebo som na ne zvyknutá, keď sú také intenzívnejšie tak to niekedy až tak zabolí a vtedy sa trošku zľaknem ale rýchlo sa upokojím (fuuu, žijem, ideme ďalej) :D
Keď športujem a srdce mi ide nad 130, tak cítim každý jeden úder, a aj tie extrasystoly omnoho intenzívnejšie ale tiež to neriešim.
Včera som sa rozprávala s jedným trénerom a zrovna mi hodinky vypovedali službu. On že mi požičia svoje a ja že nevadí, netreba, veď cítim ako rýchlo mi bije srdce, teraz má tak 140. Tak sa vydesil že to nie je normálne, že to mám riešiť, že on cíti svoje srdce až pri 180/min (ja chodím tak max do 178) a že mám ísť za psychiatrom pre lieky a také veci mi rozprával. Ja som naňho kukala že nechápem prečo ja, že podľa mňa je normálne cítiť svoje srdce ako bije a že normálny nie je on keď to necíti. Ale od včera mi to vŕta v hlave tak sa pýtam - cítite svoje srdce a nepravidelnosti alebo nie? Aby som teda vedela či je to normálne alebo nie :D
Extrasystoly citim. A tep srdca citim pri sporte, myslim ze takych 150 uderov za minutu asi citi kazdy. Ci? A mimochodom - nerobi ti lekar pri preventivke EKG? Tomu by som viac prikladala dolezitost ako nejakemu blbcovi.
Nie vôbec ho neregistrujem. Naposledy mi bilo ako zvon ked v lese sla okolo mňa líška 😂 inak vôbec
@mirokub waw ďakujem za veľmi detailnú správu. Srdce mám zdravé, tých extrasystol nemám veľa. Niektoré dni vôbec, iné dni tak 5 za hodinu, mám pocit že závisí od dní v mesiaci - hormóny.
Tam v tom rozhovore nešlo o extrasystoly ale šlo skôr o to že tie údery vôbec cítim, vraj toto nie je normálne a mala by som to riešiť. Ja som si myslela že všetci cítia srdce tak ako ja 😄
Pred 1,5 rokom som mala vyšetrenia aj holter kvôli kolapsom ktoré som vtedy mala zrejme z vyhorenia a celkového vyčerpania (mala som veľa stresu a riešila diky si ho obrovskými a častými výkonmi):
1/2 hodinové ekg: SR 50/min.,reg.,PR 188ms, QRS 84ms, QTc 435ms, ST v norme, pokojove PP rozpatie v lahu:47-52/min, v sede ~58/min, bez KES, SVES
24h holter: ciastone ruseny záznam; sinusovy rytmus, f 46/68/133;velmi ojed. SV a komorové extrasystoly; bez komplexnych foriem; nie je porucha AV prevodu; max. RR interval 1300 msek.; nie je signifik. depresia ST seg
Ovocie jem, aj jačmeň a chlorellu, magne B6 a ešte som na bylinnej liečbe boreliózy. Draslík mi nik nepovedal že by som si mala tiež dávať 🤔
@mirokub po tom kolapse ma vystrašilo všetko, ale už som pochopila čo je to disregulovaný nervový systém takže už ma vystraší máločo. Aj toto už "len" cítim, spím normálne, nepanikárim. A áno je to nepríjemné, ale to je aj bolesť kolena a nič s tým nespravím :D Som rada že to tu cítia viacerí a že to nie je niečo čo by bolo treba riešiť. Ešte raz ďakujem.
@anonym_autor tak ja extrasystoly citim v poslednej dobe je to masaker strasne vela ich mam asi posledne 4 dni, dufam ze sa to vrati do normalu... pri sporte ich vobec nemavam ale samozrejme ze ked mam vyssi tep tak citim tep srdca

nie, mavala som to napriklad pri uzkosti, ale teraz necitim, nepocujem, iba pri zatazi