Čo mi pomôže na energiu?
Pekný večer. Mám muža pracujúceho na 3zmeny, máme 2 deti 2 a 1 rok. Snažím sa byť dobrou mamou a partnerkou, ale nejak na mňa doľahla únava, vyčerpanie a prišli slzy. Staršie dieťa mi už nespava cez deň, nočný spánok nemá celý, budí sa. Mladší potomok je ešte kojený, nedarí sa mi prestať kojiť. Cez deň spí max. hodinu a v noci máva poslednú dobu dlhé bdenia.. Ešte pred mesiacom som všetko krásne stihala, zvládala upratovať, variť, prať starať sa o to aby som tvorila domov...Poslednú dobu ten pocit nemám...Hnevá ma to, už nie som takou skvelou matkou a ženou...Premýšľam, ze začnem užívať niečo na energiu..ale čo???
Stalo sa to už niektorej? Ja neviem čo spraviť aby som to posunula naspäť na tú schopnú ženu/matku...
@viestta tvrdí, že nezvládne ísť s oboma von. Je to náročné, ale tak ani snaha tam asi nie je. Pred pol hodinu mladis plakal chcel kojiť, tak som šla do spálne, mala som tu tmu a ticho a už ich tu mám oboch..keďže nemajú aktívne hranie tak ma išli hľadať
vieš čo, čudujem sa ti, že si mala s takým mužom dve deti tak rýchlo po sebe, lebo sa zrejme netrhal, ani kým bolo jedno, ani kým nebolo žiadne. Hlavne si zabezpeč kvalitnú antikoncepciu, aby si nemala ďalšie. A postupne muža zapriahaj, neexistuje, že nevládze ísť von s obidvomi, ty vládzeš? Keď pôjdeš do práce, tak sa zblázniš.
@elizabet173 pri prvom to bolo fajn... A aj ja som bola výkonnejšie. A nespavame spolu, možno raz za mesiac, takže o ďalšie sa nebojím. Ale antiku pouzivam
Podľa toho co píšeš, ti práveže nijak nepomaha
tak máš potom tri deti už dnes, nespávate spolu, nepomáha ti takmer nijako, ako manžel je nepoužiteľný. Ale je to na tebe, ty musíš doma nastoliť nové podmienky
Verim ti, toto cloveka uplne vysaje...musis upustit nacas z narokov a zacat sa starat aj o seba, kedy sa da. Mna toto dobehlo ked boli deti mensie a ochorela som...netreba mat vsetko tip top, praca pocka, zacni brat kvalitne vitaminy, na energiu skus guaranu..ja som chodila ako zombie, nevyspata, ani som nechapala kolko mi maju vydat v obchode, uplne vypnutá.
Cez den som nedospala co v noci chybalo a o kvalite spanku cez den ani reci, bolo to hrozne obdobie. A to u nas aj manzel nosil dieta v noci v manduce po dome ked nespalo, aspon cez vikendy. Stale som si opakovala ze vsetko prejde, prezili sme a je to lepsie.
Poznam zeny ktorym stale niekto pomaha a aj tak sa stazuju...musis byt trochu zdravo sebecka a zacat si hladiet aj seba.
Drzim palce.
Zdravím, myslím že okrem muža a jeho spania by bolo super poriešiť aj spánok detí, boli by ste obaja viac oddýchnutí a on by sa už nemal na čo vyhovárať. Nie pri všetkých deťoch sa to dá, ale niektorím stačí trošku pomôcť aby spali viac, prípadne aspoň neprerušovane. Na FB je fajn skupina, volá sa "lepší spánok bábätiek" a vedia tam celkom dobre poradiť. Tiež mám dvojročnú dcérku ktorá ešte donedávna pýtala v noci mlieko a keď sa kvôli tomu zobudila, bola niekedy aj hodinu hore. Podľa rád tam som vedela, že je to už skôr len taký zvyk/zlozvyk/ vymýšľanie. Dvojročné deti už nemajú prečo v noci jesť, ak sa normálne navečerajú. A tak som jej raz, keď pýtala, to mlieko zohriať nešla 🤷🏼♀️. Odvtedy spíme v kuse, nikto nie je v noci hladaný a všetci sme oddýchnutí, čo je úžasné, pretože som tehotná a veľmi vďačná že sa pár mesiacov vyspím 😃 taktiež by sa možno dalo niečo ešte spraviť s tým, aby starší/staršia popoludní hodinku pospala, dvojročné deti by si mali ešte po obede oddýchnuť.
Tiež som to tak mala pri 1.dietati, riady v umývadle, ponožky na zemi, jedenie v posteli, spanie do neviem ani ktorej, malá mi nespavala + nočné koliky, ráno ju vždy zobudil lebo sa chce rozlúčiť, on nebude chodiť po špičkách aby ju nezobudil a počúvala som že ty si matka bla bla bla, že jeho mama to zvládala, ja by som to zvládol z jedným prstom v nose.....až jedného dňa som nastúpila do práce a on bol na podpore, 1.den doma neupratane, nepoprane, na obed som dostala klobásu, ešte aj po ten suchý chlieb som si musela ísť sama a ešte mi volal keď som išla z práce či môžem skočiť do obchodu.....tak som ho zdrbala že si už doteraz a to prešli 4 roky + ďalšie dieťa nedovolí niečo povedať typu, že je neupratane alebo že som nestihla navariť, lebo deti sú vždy najedene, čisté, spokojné a teraz ak aj malého 5mesacneho zobudí tak prosím pekne tu ho máš keď si ho zobudil a je mi jedno či je 1 hodina v noci alebo poobede, čiže v tvojom prípade tak ako aj v mojom nechať ho aspoň cez víkend samého z deťmi nech vie čo to je, si skvelá matka, nad tým nemusíš uvažovať tak si s tým nelam hlavu, držím prsty 😉
Mala som podobnú situáciu...3 deti po sebe...až sa mi jedného krásneho dňa stalo že som mala tlak 180/120 a tep okolo 130 a dr. sa na mňa pozrela a pýta sa ma:A vy tým deťom neviete na večer uvariť kašu aby v noci spali?(cítila som sa ako úplný primitiv a to som mala 3. dieťa)Vy si musíte v prvom rade v noci oddýchnuť,aby ste to cez deň zvládali....keď budeš vyspatá tak to budeš ľahšie zvládať aj ty aj manžel...nebudú sa lepiť choroby a aj deti musia spať,aj cez obed...sú potom kludnejsie,zvladnutelnejsie.Takze deti pred spaním vycikať,nakŕmiť aby nemali dôvod vstávať....a stopnúť kojenie ...a nechať dieťa aj poplakat...možno po minúte zaspí ale keď vie že pribehnes zakaždým keď mrnkne tak to zneuziva.Cize nočný spánok a denný režim....možno ti to potrvá aj dlhšie kým to nastavis ale ver tomu jedine toto ti pomôže
Káva, koenzým Q10, Magnézium, B komplex.
No manžel by ti mal začať pomáhať oveľa viac.. my máme 3 deti, najstaršie ZTP, najmladšie takisto kojim. Sú doma všetky, máme domáce vzdelávanie. Môj muž má takisto 3 smenku a neexistuje aby pred poobednou alebo po rannej spal.. po nočnej jasné spí, ale aj to väčšinou nie dlhšie ako do 2. Do obchodu chodí len on, doma pomôže s varením aj upratovaním. Podľa mňa ty stíhaš v rámci možností veci úplne ok a teda on by hádam zas toľko spať ozaj nemusel.. veď hádam po poobednej sa vyspí v noci (môj chodí spať vtedy cca 1:30 a vstáva okolo 8:30) a pred rannou takisto.. to chodí spať cca 22:00 a vstáva 3:50..
Ani sa ti nečudujem, že prepadá melancgolii... Proste si unavená a vyčerpaná. Je to úplne pochopitelne. Súhlasím s tým, že aj keď nebude všetko tip, top, tak si stále dobrou matkou. Deti sú nájdené, pre balené, umyté... A spokojne. Všetko sa zas postupne upraví. Ale nie je zlý nápad brat niečo na energiu. Ja beriem reishi od www.superionherbs.sk a som spokojná. Ale je veľa prírodných "stimulantov". Určite treba v zime a v tomto náročnom období povzbudiť imunitu. Držím palce, určite to bude len lepšie. Keď sa človek v noci je vyspi, je to úplne na nervy.
@nika672 ja mám skôr opačný tlak, niekedy mám pocit, že poletím ku zemi.... no ja mladšieho chcem odnaucit od kojenia, ale nedarí sa mi to. A staršie no neviem, ako by zvládolo keď nedostane mlieko v noci. Koľko krát sa snažím nedať ale strašne plače a budí mladšieho potom.
Už začal muž vymýšľať nech ideme na par dni ku jeho rodičom. Ako ak chce nech ide.... ale pre mňa je pobyt pri svokre psychicky náročný. Keďže má rada komanduje a furt hovorí ako si mam vychovávať svoje deti.
@hsussie88 Ďakujem krásne. Idem si o tom prečítať. Dám vedieť, ako to zafungovalo u mňa
Toto skutočne nechápem, túto našu kultúru. Áno aj ja som sa znažila byť dokonsla mama na materskej, upratane, navarene, upečené, pokojné dieťa ale ako aj mne už z toho začalo preskakovať a citila som sa unavena a nepochopena, povedala som si dosť. Mam manžela, ktory sa absolutne nestara o dieťa, resp. pride po praci unaveny dokonca hladny, odkedy som doma prestal chodit ns obedy v praci, lebo ved nic nerobim cely den....proste vysledok, venujem sa hlavne dieťaťu, koli ktoremu som doma, ostatné keď stihnem stihnem, keď nie tsk nie a je mi to už jedno, dieťa potrebuje hlavne zdravu a nevystresovanu mamu...zlom nastal ked mi manzel zacal volat ked isiel z roboty aby som mu zacala hriat jedlo😂 aby ked pride mal akurat tepke, nervaky boli ked sme boli niekde vonku a pod...ja mam len jedno zdravie a podla toho sa aj spravam, drzim palce!
Môj životabudič je magnezko. Na únavu, na nervy, na stres, na všetko 🙂
Neviem ci pomozem.. Ja mam 1 male dieta, som nan sama, popri nom pracujem z domu (psychicky celkom narocna praca) a nejak po troche stiham SAMA = bez kohokoľvek este aj prerabat 7 izieb (malovat, stierky, podlahy menit, nábytok po bazaroch zhanat a doma ho renovovat..) Robim ked dieta hodinku spí, ked je hore venujem sa jemu, trochu upracem, trochu navarim, trochu oddychujem na prechadzke s dietatom, so psom.. Cerstvy vzduch, pohyb.. Obcas aj ja byvam K.O., no dopujem sa B-forte a marerskou kasickou, som potom vykonnejsia a menej nervozna. Ale je pravda ze keby mam na krku este aj muža, tak to uz neviem ako by som zvladala, keby sa mi tu daky chlap potuloval po dome a zavadzal popod nohy 🙂 inak, mam 43 rokov, cize ziadna naspeedovana 20nicka 🙂
@nitakimuri ja k tomuto len tolko ze mama samozivitelka je neskutocne tazke a mas moj obdiv ale je fakt ze aj ja vsetko stiham ked manzel neni doma, sluzobka a pod...akonahle je dlhsie doma, nebodaj covid lockdown praca doma hotova pohroma😂😂😂😂
Drzim palce 🤞 velmi a aj s muzom potrebuje to debatu urcite kedze ti tahas 24ky 😣,, neviem,, co je narocnejsie 🤔
4 roky taham 24 h a od teraz uz pri dvoch detoch tak tak chapem mne toto pomaha 😉🤗
@evitaa1234 dik za pochvalu 🙂 ja si svojim tempom všetko postiham, ale jedného chlapa by asi porazilo keby ze vidi tu hracky, tam v kybli omietku namiesanu, po zemi dvierka z nabytku co malujem na etapy, tapeta nastrihana, riad neumyty, lebo však to počká.. 🙂 ja pri praci relaxujem myseľ a dobijam si baterky, a mam doma pohodu, dieta s ktorým sa casto smejeme, tak je to aj o prioritach asi.. A pre mna ziaden muz proste nikdy nebol prioritou, som sama lebo mam rada svoj pokoj a slobodu. Aj ked je to obcas ťažké, samozrejme
Myslim ze si TOP. Mas 2 male deti, mensie kojis.ja som kojila do 2r a viem presne ako sa citis nevyspata. Nebudem ti radit ako na muža ale kočky tu maju pravdu ze mal by sa zapojit. Moj vari. Vidi ze sa venujem max malemu a teda hlavne v noci. Takkze uz to varenie bola velka pomoc.. myslim ze sa snazis na maximum ale kazda mame svoje limity..neni si stroj. Nerob zo seba dokonalu, načo, zvykne sj na to okolie a budu to od teba ocakavat stale... bud spokojna ze mas zdrave deti a tie sa budu tesit s usmiatou maminou. Nepodceňuj sa. Zvladas vela👌👌👌
Podľa mňa ti tu píšu koniny 😄 sú proste ľudia ktorí naozaj potrebujú sa vyspať lebo sú inak nepoužiteľní. Nevedia narábať so spankovym deficitom. Sú stále unavení, nevrli a zlí 😄 takže to určite nevyrieši fakt, že bude spať toľko čo ty. Lebo akurát budete dvaja unavení... Napríklad aj môj muž. Robí tiež 3 zmeny a keď príde z rannej tiež spí nejaké dve hodiny. Čo mne ale super pomáha je že varenie a nákupy má na starosti on. Stiha to. Niekedy sa s malou pohrá. Ja keď potrebujem idem spať s malou. Našla som si systém že každý druhý deň napr.domacnost si robím popri nej, s ňou...