Čo môžem jesť po extrakcii zuba?

22. sep 2023

Ahojte. V stredu mi zubár vytrhol dolnú sedmičku (čiže 2 dni prešli) a chcem vedieť kedy môžem jesť normálne stým, že budem žuť na druhej strane. Teraz jem jedlá ako je praženica, či zemiaková kaša. Nie som si istá, či môžem jogurt, zmrzlinu, alebo aj chlieb. Typujem, že veci ako chipsy, tyčinky a čokoládu nebudem môcť jesť ešte asi 2 týždne. Ako ste vy zaraďovali jedlá do jedálnička?

miamia04
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
simca06022011
22. sep 2023

nemas ziadnu traviacu chorobu, nie si ani batola.. nemusis nijak postupne zaradovate jedla do jedalnicka. Proste zjedz co vies, snas sa kym sa ot nezacely jest veci ktore sa nedrolia a nenapchaju sa ti do rany, pripadne sa nemusia prillis vela zut... ale ak sa stane, na to su ustne vody. Vacsinu veci som uplne norlane jedla aj po extrakcii, so stehmi a tak. Bola som len limitovana, lebo som nemohla usta riadne otvarat :D

autor
22. sep 2023

@simca06022011 Je to prúser keď sa mi jedlo dostane do krvnej zraneniny? Totižto dnes som jedla praženicu a malý kúsok sa mi tam dostal. Zatial ma to nijak neobťažuje, necítim to. Počula som, že by sa to malo aj tak po nejakej rozložiť.

kacenocka2
22. sep 2023

Môže ti hnisať rana,ked neje zacelená ,mne to bolo tak povedané..ja som vyhľadávala riedke jedlá po extrakcii,polievky, omáčky...

autor
22. sep 2023

@kacenocka2 Tak si to mám niečím vypláchnuť alebo čo mám robiť? Trochu sa bojím vyplachovať tak skoro.

majamat
22. sep 2023

prve dni sa vyhni jedine neicomu, co by ti mohlo mechanicky poskodit ranu - nieco vlemi tvrde, ostre. inak nejake extra pobmedzenia nie su.

777januska777
22. sep 2023

Nevyplachuj ranu, aby si si nevyplachla aj krvnú zrazeninu. Jedlo sa postupne vyhnisa samo. Ranu to chráni krvna zrazenina, takže jedlo je na povrchu, ak si krvnú zrazeninu neposkodiš rana sa ti pekne bude hojit.

autor
22. sep 2023

@777januska777 Ešte jedna otázka. Tá "zrazenina" čo tam mám už nie je červená, je skôr do siva. Má to byť červené nie? Či to náhodou nie je suché lôžko. Zatiaľ to bolí minimálne.

777januska777
22. sep 2023

Ja keď som zisťovala pri mojej extrakcii, tak som nasla toto. Ja som sa tiež bála, lebo ten povlak mal zvláštnu farbu, ale bola to krvna zrazenina.

loliki
22. sep 2023

Nehovorili Ti dokedy nemáš jesť mliečne jedlá? Vyplachovať odporúčajú repíkom. Najlepšie, keď sa Ti dá pomixovať jedlo, ušetríš seba od bolesti.

autor
22. sep 2023

@loliki Nie nehovorili. S ničím čo mám a nemám robiť a neoboznámili.

autor
22. sep 2023

@777januska777 Tak neviem. Namiesto červenej krvnej zrazeniny mám niečo sfarbené do tmavo-siva a v tom tam tam mám biely kúsok niečoho. Jedla som dnes praženicu, čiže predpokladám, že je to bielko.

loliki
22. sep 2023

Mlieko v čerstvej rane spôsobí infekciu. Ale Tebe sa už rana hojí, prípadne je zahojená. Ale tuhú stravu, napr ryžu, mäso musíš hrýzť a to občas zabolí. Radšej pomixovať na kašu.

autor
22. sep 2023

@loliki Dnes som jedla vanilkový jogurt, po 2 dňoch (plus niekoľko hodín), dúfam, že sa to nejako neskomplikuje. Som zmätená, lebo všade na internete čítam, že jogurty a zmrzlina/sorbet sa môžu jesť.

loliki
22. sep 2023

Sorbet je bez mlieka a zmrzliny sú asi z prášku, ktovie z čoho sa robia. Ale potrebuješ sa najesť normálne. Rajčinová polievka, hrášková, zeleninová, cestoviny, paštéky, palacinky, roztlačené zemiaky, rozvarená ryža... Je blbé tú ryžu vyberať z rany. Ľahšie je po jedle čistou vodou a potom ústnou vypláchnuť.

hortenziaj
22. sep 2023

Po dvoch dňoch som si odtiaľ normálne jazykom po vyberala už jedlo, lebo sa mi tam usadzalo. A jedla som normálne, mam za sebou dve extrakcie a žula som aj oriešky, všetko okrem mliečneho a horúceho. Jediný problém bol že po spodnej osmičke som nevedela otvoriť ústa, poriadne.

kacenocka2
22. sep 2023

Žiadny stres,to sa zahoji..repikom alebo harmančekom vyplachovať nič nepokaziš