icon

Čo pomáha na riedke kosti?

9. feb 2024

Ahojte, mám 30 rokov a zistili mi riedke kosti, ale takú hodnotu, ktorá zodpovedá starej babičke :( Vraj sa to menopauzou ešte zhorší. Poradili mi akurát veľa pohybu a jesť syry, orechy pred spaním. Vedeli by ste mi poradiť niečo účinné? Nejaké výživové doplnky? Ďakujem za tipy.

pribinak
9. feb 2024

Vápnik, vitamin D

unicornlady
9. feb 2024

Viem, že mak má veľa vápnika.
A to s tým pohybom je pravda. Čítala som to, že dôsledkom málo pohybu a dlhého sedenia, kosti rednú a potom mladí ľudia majú "deravé" kosti ako starčekovia.

autor
9. feb 2024

@unicornlady mak jedavam takmer denne cely zivot, milujem mak a nic z toho :D asi len genetika alebo to sedave zamestnanie.. :(

unicornlady
9. feb 2024

Ešte možno skontrolovať štítnu žľazu, aj tá ovplyvňuje vápnik v tele.
Ja už štítnu nemám, vápnik mi kontrolujú. Zatiaľ je v poriadku.

autor
9. feb 2024

@unicornlady absolvovala som praveze take vysetrenie celeho tela, mame to ako benefit z prace, vysetrovali aj stitnu zlazu, teda robili sono. Je na to este ine vysetrenie?

viestta
9. feb 2024

Vigantolvit osteo ma aj vapnik, aj D a K vitamin

unicornlady
9. feb 2024

Štítna žľaza sa zisťuje z krvi (fT3, fT4, TSH ), ale aj sono.

autor
9. feb 2024

@unicornlady dakujem za odpoved.. aj krv mi brali, takze asi toto merali...

daja07
9. feb 2024

Ono zalezi aj na tom ako sa ti vapnik vstrebava. Mozes jest kopu maku ale ak tvoje telo z neho vapnik nevie vstrebat tak ho len vylucis v stolici.
Moja mama ma problem s vapnikom, je v prechode a chodi stale sledovat hodnoty. Mam nejake poznamky k vapniku. Pripnem nizsie. Snad pomoze alebo nasmeruje.

* znizenie prijmu sodika - sodik zvysuje rychlost odburavania vapnika do mocu
* znizenie prijmu sytenych vod - zvyknu obsahovat kyselinu fosforecnu ktora brani vstrebavaniu vapnika zo zaludka do krvi
* zvysit prijem vitaminu D - mozno aj z hub a tofu
* najvacsiu davku vapnika uzivat na noc

konzumovat
* orechy - hlavne mandle a para orechy, potom lieskovce, vlasske orechy
* losos
* ovsene vlocky
* soja
* mak
* tvaroh
* biely jogurt
* tvrdy syr

autor
9. feb 2024

@daja07 je to zvlastne, lebo sodik je najviac v soli a my takmer nesolime (ani moja mama nesolila), sytene vody nepojijem vobec, max. v lete kofolka raz za cas. Akurat vitamin D mi asi chyba, to je pravda, ten zacnem uzivat. Mliecne vyrobky jem, syry milujem, jem takmer denne, aj mak.. orechy pomenej, ale zacnem chrumat na vecer mandle :D no podla mna nie je dovod, aby som mala riedke kosti :D :D

gwendolyn
9. feb 2024

Nepíšeš, či si bola len na nejakom vyšetrení u všeobecného lekára alebo už priamo u reumatologa? Robili ti denzitometriu? Pride mi zvlaštne, že ak maš v 30ke kosti ako babička, že by ti odporučili len jest syry a orechy s tym, že ti nevedia viac pomoct. Bud to nie je take vážne, ako píšeš, alebo ak je to také vážne, tak by som hladala ďalší odborný názor ako postupovať v liečbe.

autor
9. feb 2024

@gwendolyn Bola som na preventivnej prehliadke v Onkologickom ustave Sv. Alzbety v BA, kde ma celu prehliadli, brali krv, moc, stolicu, denzitometria, spirometria, sono brucha, prs, stitnej zlazy, ocne, gynekologicke, ORL, kozne, interne a RTG pluc. Taketo odporucania mi dala len MUDr., co mi robila denzitometriu a hned videla ten vysledok. Na vyslednu celkovu spravu este cakam. Tam bude asi uvedene, ze mam navstivit reumatologa, alebo co ja viem koho.

gwendolyn
9. feb 2024

Aha, tak v tom pripade počkaj na správu a uvidíš, čo ti odporučia, a či sa dostaneš v rozumnom čase k nejakému reumatologovi v ramci toho benefitu od zamestnavatela (ak ti plati napr. Procare služby alebo iného podobného poskytovateľa), príp. na Bezručovej je súkromná klinika, môj muž tam min. rok dostal najrýchlejšie termín, keď potreboval.