Čo nasleduje po laserovej operácii očí?
Ahojte. Vážne zvažujem ísť na zákrok. Chcem sa ale opýtať aké je fungovanie po operácii? Kedy môžem začať šoférovať a robiť na PC? Ako často sú kontroly a kedy? A čo slnko-prekáža či nie? Je dobrý nápad ísť na dovolenku k moru napríklad 3 mesiace po operácii?
Ja som bola pred mesiacom. 4 hodiny po operácii najlepšie prečkať s tabletkou od bolesti a prespať. Po 4 hodinách bolesť prešla, videla som ešte trochu rozmazane, ale normálne som fungovala doma pri deťoch. Na druhý deň už klasika, videla som pekne ostro, žiadna bolesť, nič. Len som si ešte kvapkala 2 týždne dvoje kvapky plus očné slzy podľa inštrukcií. Očné slzy si mám kvapkať ešte 3 mesiace po operácii. Fungujem úplne v pohode, už na druhý deň som šoférovala, hľadela do mobilu. Problém mi nerobí ani ostré slnko, sneh, slnečné okuliare ani nepoužívam keď som vonku. Pre mňa najlepšie rozhodnutie, vidím ako orol. Robili mi obidve oči naraz, dve chyby - krátkozrakosť a astigmatizmus. Na kontrolu idem až tento týždeň.
@qwert87 tiež mám krátkozrakosť a stigmatizmus. Ja som chcela relax smile, ale kvôli vysokej dioptrii na pravom oku a nie hrubej rohovke je to na tesno a rozhodne sa až na sále či to pôjde, ak nie pôjdem tiež metodou lasik.
vies co mam kamoska ktora bola na operacii oci a uz na druhy den 100% zrak, a co viem kontroly mala tak ze po mesiaci, potom po troch potom po pol roku a teraz nechodi 🙂
Tiež som ju chcela, ale kvôli astigmatizmu mi ju nemohli spraviť. Hovorili že sa robí len keď je dioptria viac ako 4-5 a nesmie tam byť ten astigmatizmus. A ja som ho mala na oboch očiach, na pravom dosť veľký. A dioptrie 2,5 a 1,75.
@qwert87 tak slnečné by sa mali nosiť tak či tak aj keď slnko nevadí. Predsa je to pre to oko dosť veľký zásah. Dokonca pri prvej operácii som ich mala nosiť za každého počasia.
@balaskovae na druhý deň nemožné aby mala 100% zrak. Teda určite vidí lepšie ako predtým ( ja som mala tiež taký pocit, keď ma prvý raz operovali, keď som odtiaľ vyšla že wow ja vidim! predsa len z -3,75 na 0 je to dosť veľký skok), ale aby rozoznala hneď detaily to sa mi nezdá. Pred dvomi týždňami som bola na dokorekcii a môžem povedať že tá ostrosť sa prejavila tak na 8.deň.Postupne sa zaostruje.
@1sally12 Slnečné okuliare mám nosiť len keď mi bude vadiť ostré slnko, v prípade slnko+ sneh. Ale vôbec mi to nevadí, tak ich nenosím.
Zrak sa môže zaostrovať aj pol roka, ale sú to už nepatrne rozdiely, ktoré si ani neuvedomujeme. Ja som hneď aj druhý deň videla pekne čisto, ten pocit keď som na telku pozerala bez okuliarov a videla všetky písmená. Alebo som videla na vzdialené hodiny na stene, kalendár. Po mesiaci nevidím rozdiel vo videní deň po operácii a teraz. Uvidím čo mi povedia zajtra na kontrole.
@1sally12 dobrý deň vy ste boli na dokotekci ? V ktorej klinike ja som bola 5.2. na operáciu dioptrie do diaľky +2,5 a +0,75 a cilindre po operácii lasik mi ostali dioptrie -1 a -1,5 a cilindre a stále neviem zaostrovat tiež mám ísť za 3mesiace na dokorekciu ale bojím sa že sa to zhorši
@andreapeto v Excimeri. Po 3 mesiacoch na dokorekciu? 😳 ja som bola po 5 rokoch až😳. Čo vravia lekári?
@1sally12 že mám počkať že to je krátka doba po operácii že to sa upraví a som sa ich opýtala že majú reklamu že do pár hodín ostré videnie som mesiac po a stále ešte dobre nevidím a oni že to sa upraví a jedna doktorka mi povedala že ak budem chcieť taki môžu spraviť dokorekciu
Operáciu som absolvovala obe oči naraz ( výmena šošoviek) a do práce som išla po 14 dňoch. Liečba trvá aj potom nakoľko ešte vadí napr.suchý vzduch, neónky , klimatizácia atď...oči sú ešte citlivé, zvykajú si a musíš ich zvlhčovať umelými slzami alebo ešte dávať antb.A brala som si dovolenku, mala som jej ešte z min.roku keďže som operáciu plánovala.
Tiež som mala reflex smile,vysoké dioptrie, 8r.dozadu. Vidím výborne,pamatam,že po pár dňoch už som bola v práci za PC ale nosila som chvíľu slnečné okuliare. Na dovolenku sme išli asi 3tyz.potom-chorvatsko,mala som velikánsky klobúk,kt.tienil a okuliare a dávala som pozor,aby mi voda nesplechla si oci v mori
@andreapeto ja som bola minuly utorok. Bolesti 3 dni sialene. Teraz po tyzdni vidim horsie do blizka- nemala som problem predtym a do dialky tak ako pred operaciou. Takze ziadne zlepsenie zatial, skor naopak…
@1sally12 lebo mi to nepomohlo mala som okuliare do diaľky ale po operácii vidím do diaľky ako pred operáciou a zhoršilo sa mi videnie do blízka a DR. Povedala že ak sa to nezlepši dá sa spraviť po 3mesiacoch dokorekcia aby som nemusela mať okuliare
@gabriela_obzerova aj ja to mám podobne bola som 5.2 kde ste boli čo vám robili a aké vady oka ste mali
@andreapeto v Excimeri a mala som len dvojky do dialky. Ziadne ine chyby. Som 10 dni po operacii, uz len pocit piesku v ociach aj ked kvapkam aj 10 krat denne slzy. No som z toho nervozna, lebo do dialky minimalne zlepsenie a citat vidim jemne rozmazane. Tak sa modlim, nech sa to vyrovna coskoro. Neviem si predstavit ist na korekciu po tych sialenych bolestiach co som absolvovala
@gabriela_obzerova ja som mala do diaľky +2,5 a druhé oko +1 ale cilindre som mala na oboch očiach -3,5
Už som skoro 2mesiace po a do diaľky mám trochu lepšie -1 a druhé oko -0,75 a cilindre podľa papiera na jednom nemám a na druhom mám -1 ale do blízka vydim ako vy trochu rozmazané ale to len na vzdialenosť od oka 15cm keď dám ďalej tak vydim ostro
Bola som v iclinik myslela som že to tam dosrali ale ako netujem tak aj na iných klinikách sú také prípdy a koľko ste platili za obe oci
@andreapeto v akom meste si bola?
@andreapeto 1800 za obe. No dufam, ze sa to zlepsi. Lebo pri pomysleni na korekciu ma pot oblieva, zazit to vsetko este raz (korekcia je zdarma, ale tie bolesti uz zazit nechcem)
@primadona Bratislava
@gabriela_obzerova ja som nemala žiadne bolesti len tlak pri zákroku ale sere ma to že som dala 1500€ a nepomohlo to aby som nemala okuliare na kontrolu pôjdem v máji to už bude 4 tu si musím zaplatiť 25€ a ak to bude stále na okuliare tak by som asi išla na dokorekciu ale bojm sa aby to nebolo ešte horsie
@andreapeto mne tiež ostali dioptrie po operácii ale teda okuliare nosím iba v práci
@primadona a aké ste mali pred operáciou a aké po operácii
@andreapeto pred operáciou -1,75 a cylinder 0,50 a po operácii mi zostai cylindre na oboch očiach 0,5 a dioptrie na jednom oku 0, 25 a na druhom 0,5
@primadona a na akej klinike ste boli
Ja som bola v Eximeri...po operácii hneď lepšie videnie ako pred. Ale tak po tom týždni už super a fungivanie normálne, akurát ešte kvapkať kvapky...ja som mala 1 a 2 deň ok a na tretí brutál rezanie, ale kvapky pomáhali. Najlepšie to prespať ak sa dá. Okuliare nosiť stále aj keď je šero.
@andreapeto i clinic v BB

Ja som si telku pozrela až mi vybrali šošovky - teda na 5. deň. Inak som bola úplne mimo, celé dni som preležala. Ako tak som začala fungovať až po tom ako mi vybrali tie šošovky. Kontrolu som mala hneď na druhý deň a potom na ten piaty (to bola vlastne kontrola po týždni), ďalej je kontrola mesiac po operácii, potom 3 mesiace po operácii a potom som uz nemala. K tomu moru môžeš ísť v pohode - samozrejme slnečne okuliare sa nosia 3 až 6 mesiacov po operácii.