icon

Čo robiť pri začervenaní okolo kŕčovej žily?

katkati
15. júl 2025

Prosím vás o radu, ak ste sa s takýmto niečím stretli. Už dlhšiu dobu mám na nohe tmavomodrú vydutinu, pred dvomi týždňami to videl všeobecný lekár, ktorý mi povedal, že stačí ak začiatkom jesene prídem pre výmenný lístok na chirurgiu, že je to kŕčová žila a že nie je dobre to operačne riešiť v lete. Ale od včera mi to dookola začervenalo a ja sa bojím, či to vôbec je kŕčová žila, či to nie je niečo iné. Zajtra sa chystám zase k lekárovi, aby mi dal skôr výmenný lístok, len by som chcela vedieť, či ste sa s niečím takým stretli. Ďakujem.

Čo robiť pri začervenaní okolo kŕčovej žily?
rejka7
15. júl 2025

@katkati zapálená krčová žila? Boli to?

katkati
autor
15. júl 2025
@rejka7

@katkati zapálená krčová žila? Boli to?

@rejka7 Od včera áno.

anonym_8b6aca
15. júl 2025

Je to zapálená žila (horkom, mechanicky). Treba Detralex, Lioton, kompresívne pančuchy a vykladať nohy hore. Zájdi čím skôr na sono kvôli možnej trombóze.

rejka7
15. júl 2025
@katkati

@rejka7 Od včera áno.

@katkati ja nie som lekár, ale mne tiež kŕčové žily v lete takto pred rokom opuchli, ale omnoho viac, a u lekára mi vzali krv a bola to povrchová trombóza. Zase nič hrozné, treba brať detralex kúpi sa v lekárni aj bez predpisu a keď je zlá krv ( d dimery), tak aj na riedenie krvi lieky, alebo injekcie. Potom sa to rozpustí. To bol môj prípad, vyzeralo to obdobne, ale väčšie.

calathea97
15. júl 2025

Ahoj, môže to byť zapálená žila ako bolo vyššie spomenuté. Zajtra choď určite ku dr a nech ti dá výmenný lístok na Dopplera (ultrazvuk žíl). Ak sa zápal potvrdí pravdepodobne si budeš pichať Fraxiparine a nosiť kompresné pančuchy. Nemaj strach väčšinou je to neškodné, ale určite nečakaj a choď na vyšetrenie, aby sa zápal nešíril, lebo keď sa to podcení, môže s toho vzniknúť trombóza alebo embólia 😊

katkati
autor
15. júl 2025

Ďakujem vám. Natieram si Liotonom a tiež mi lekár predpísal injekcie na riedenie krvi, to pichanie do brucha už mám za sebou, ale veľmi to nepomáha a teraz dokonca to začervenanie. Skúsim ešte Detralex.

rejka7
15. júl 2025
@katkati

Ďakujem vám. Natieram si Liotonom a tiež mi lekár predpísal injekcie na riedenie krvi, to pichanie do brucha už mám za sebou, ale veľmi to nepomáha a teraz dokonca to začervenanie. Skúsim ešte Detralex.

@katkati však sa ta zrazenina musí rozpustiť, to bude aj na týždne " práca". Len pichaj a čakaj, detralex už nie je až taký podstatný ako fraxiparine/ clexane.

katkati
autor
15. júl 2025
@rejka7

@katkati však sa ta zrazenina musí rozpustiť, to bude aj na týždne " práca". Len pichaj a čakaj, detralex už nie je až taký podstatný ako fraxiparine/ clexane.

@rejka7 Mala som predpísaných 10 inj. fraxiparine, pravdepodobne som potrebovala viac.

rejka7
15. júl 2025
@katkati

@rejka7 Mala som predpísaných 10 inj. fraxiparine, pravdepodobne som potrebovala viac.

@katkati to by mal liečiť cievny lekár. Ja som mala na 40 dní fraxiparine. Niekedy sa dávajú aj antibiotiká na zápal, ale ja som to mala omnoho, omnoho horšie.

katkati
autor
15. júl 2025
@rejka7

@katkati to by mal liečiť cievny lekár. Ja som mala na 40 dní fraxiparine. Niekedy sa dávajú aj antibiotiká na zápal, ale ja som to mala omnoho, omnoho horšie.

@rejka7 Bola si aj na operácii?

rejka7
15. júl 2025
@rejka7

@rejka7 inak aj gramáž, alebo hmotnosť musí dať cievny. Mne napríklad dal obvodak fraxiparine a cievny mi zmenil dávku na " Forte" vyššiu.

rejka7
15. júl 2025
@rejka7

@rejka7 inak aj gramáž, alebo hmotnosť musí dať cievny. Mne napríklad dal obvodak fraxiparine a cievny mi zmenil dávku na " Forte" vyššiu.

@rejka7 nie, zatiaľ som sa neodvážila.🥹 Mám malé dieťa 🥴. Ale vravím si že už to budúci rok musím riešiť.😔

alenka58
16. júl 2025

tak ako radia detralex ale síce je teplo ale pančuchy určite, teda asi tebe by stačila podkolienka a radiť sa s cievnym