Čo spôsobuje časté zápaly pľúc a priedušiek?
Ahojte … Neviem ako u vas ale v mojom okoli skoro vsetci v kratkom case mali nejaky zapal pluc ochorenie sprevadzala celkova slabost vysoke horucky, kasel a zapaly pluc / priedusiek.
Neviete co to moze byt ?
Pytam sa len zo zvedavosti
Dakujem
Vela mycoplaziem a chlamýdie je toho vela u nas na okoli dost stytsks to aj dcera aj ja. Mx bez horúčok , nizke crp , len kadel dcera vlhký az rtg odhalil začínajúci zapsl pluc , ja bez kašľa, len zahlienena unavena a chytene priedušky …?no des lehatka nic nrepocuje dychanie ciste .
@sofka13 Je to aj za oceanom. Doktorr mi vavel ze je vsade Mycoplazma sposobujuca zapal pluc a nereaguje na antibiotika ktore sa na zapal pluc bezne davaju.
Aj ja to mam. Uz mesiac sa z toho dostavam.
zvycajne su sposobene infekciou, bakterialnou alebo virusovou. Nehladaj za tym nic ine. Infekcie tu boli aj budu, len nasim vlastnym pricinenim je coraz viac rezistentnych kmenov, na ktore bezne lieky nezaberaju
@majamat Ano práve tie ATB sú dobré na Mycoplazma. A ešte pár iných. Ale je to veľmi obmedzené. Bežné nezaberaju a potom to ide veľmi rýchlo do zápalu pľúc. Mycoplazmay sú veľmi rozšírené. My sme tým tiež prešli ešte v auguste- septembri. V tých najväčších horúčavách zapal pľúc. Ale tak teraz je aj niečo ako chripka. To je úplne iný priebeh.
@majamat Zda sa ze tu davaju Amoxicilin a ten mi nezabral aj ked minule roky mi zabral. Az po tyzdni mi zmenili na tie 3 dnove. Ale aj s nimi je ta liecba extremne pomala.
Predosli zapal pluc som mala vylieceny do 3 tyzdnov.
V
Co ked som to mala v tehotenstve teraz a nejak som to prechodila bez atb? Crp nizke, dutiny zapálené, nos zapchaty, hrdlo, kašeľ, tlaky v hlave, usi zalahnute. Trvalo to 3 týždne až...
@majamat Hej, nevedeli ze je to mykoplazma. Netestuju tu. Pride clovek so zapalenym hrdlom a daju amoxicilin. Alebo najdu na rtg zapal pluc a daju amoxicilin. Aa ked sa to nezlepsuje skusia ine antibiotika alebo otestuju.
@zzzzza a mozem sa spytat ake atb ste brala na tie dutiny leno ja tiez nizke crp čo v norme viac krst robene. Bez teplôt len to čo vy presne . Dokonca aj rtg pluc na Silvestra spravili v poriadku len som stale nefoliecena no proste zatekaju stale hlieny Mudr. Zibraks 13 1. vyter a tam vyústila vysledok druhy den ze pozitivne mykoplazmy ja uz vobec nie kasel ( 3 bal . Sumamefu) počkala som ale 18.1. Som si honadsdila akosi sa my sle dýchalo ale jedno balenie msm uz za sebou a tersz 4 dni pauza a dalsie 3 dni sundmed a opäť 4 dni pausal teda este jedno balenie ja ale zatial zlepšenie nevidim dutiny zatekaju, pripadam si zahlienena obcas aj kašlem do usi sa mi to obsah tlaci mam to od 24.12. …. Orl, vytery negativne , len ze vraj to chce cas fal mi dymustu sprej do nosa a atihistaminika beriem . Som z toho na nervy iz nebiem kam s tym ist ci robis problem tie mykoplazmy sle je este stale problem v dutinách po zápale na Vianoce co som mala ( za mna zmutovany covid to bol do des v dutinách a hlava ) ako ste vy na tom??!
@majamat ano isto ns tim niečo je nie som v poriadku vobec 1 balenie sumamedu je za mnou a v sobotu mam dalsie balenie .. podla schémy . No mozno teda je problem v dutinách však v pondelok som objednaná na orl som zveda co povedia., nepáči sa mi to . Obvodnu mam taku čudnú o vsetko sa musim prosiť
Dakujem za odpoved atibiotika ti vtedy ake pomohli ??? Mne ten sundmed je asi slaby na dutiny teda na preliečenie 😏
@majamat ano obvodna dala 3 balenia sumamedu ja som histaminicka dost zke tolerujem lieky a atb aj preto cez vianoce ked bolo crp stale nizke ze atb nedame ale toho 13.1.vysli serologie pcr vyter z hrdla tie pozitivne mycoplazmy a dala teda ten sumamed kasel som vobec nemala nic ja len problem dutiny . Ze pomoze aj na to . No neviem som chronicky dutinar tak som zvedavá ako dopadnem v pondelok na orl . Vsade sa uz objednava tak vcera som volala oni ze v pondelok .
@majamat a ty si vtedy pri tych mykoplazmavh a chlamydiach mala ake priznaky ??? Ked ti nasadili atb pokým pridu vysledky . Boli to dutiny nadcha zatekanie hlienov trocha kasel ? Bez teploty bez crp to jej môj pripad ho i tesz posledny tyzden ako mi zatekaju hlieny sa mi niekedy neda nadýchnuť z plných pluc . Preto sa obavam aj tych mycoplaziem . Na chrbate sa mi nedalo lezat … ale hlavne dutiny zatekanie a aj tlaky v čele koren nosa citim . No uz aby bol pondelok . A ozaj hlieny som vobec nemsla farebne ani teraz číre 😏
@majamat ďakujem moc mi velmi pomohla lebo to máš skoro ako ja .
bud sú ti tie dutiny alebo aj tie mykoplazmy co mi vysli z toho špec.steru hrdla tam boli pozitivne 13.1.nakolko sa občas zadychavam aj ja , hlavne dnes hore schodmi a keď som dnes upratovala doma, z hlboka ťažko sa musím nadýchnuť s potom odkašlem . Ale to verim ze poriešim s mojou alergologickou povedala ze mi este dá spreje ….. ci teda ten sunamed bude stacit pokračujem od zajtra 2 balením a pozom 4 dni pauza a potom posledne balenie…
Fakt ti ďakujem za cas na odpovede 👍😉 prajem ti celej rodinke zdravie nech nás uz chotoby obchádzajú