icon

Čo spôsobuje tŕpnutie ľavého líca a ruky?

janicka1985
17. jún 2025

Ahojte ,chcem sa spýtať, momentálne som na dovolenke v Maďarsku .Doma mi sem tam zvyklo tŕpnuť ľavé lico,alebo mi tahalo ako y pravé viečko, prežívam momentálne obrovský stres,rodinne záležitosti i manželské.( Mam sem tam aj pani ke ataky a úzkosti) Liečim sa na vys.tlak.s Bisoprololom 5)Min víkend som zazila obrovsky stres ,tyzden sa z toho dostavam , snažím sa, mám aj Neurol podla potreby 0,5.Teraz vsak mi prišlo zle asi aj som sa zlakla lebo lava ruka mi netrpla este.Ale iba dole nad hánkami.Moze to suvisiet s tymi úzkosťami atd? Ach...

slniecko39
17. jún 2025

Dobrý deň, Váš stav je veľmi pravdepodobne spôsobený ťažkým stresom. Chápem, že Vás vystrašilo tŕpnutie ruky ale v tomto prípade to nevyzerá na príznaky cievnej mozgovej príhody (pokles viečka / ústneho kútika, slabosť ruky na tej istej strane a poruchy reči) alebo infarktu myokardu (intenzívna bolesť na hrudníku, ktorá môže vyžarovať do ľavej ruky). Ak by sa opäť objavili príznaky stresu ako tŕpnutie končatín / časti tváre, úzkosť, svalové napätie, mohlo by Vám pomôcť správne hlboko dýchať (dýchajte pomaly, do bránice, prípadne podľa vzorca 4s nádych, 4s zadržať dych, 6s výdych), zdôveriť sa blízkej osobe alebo na linke dôvery alebo možno nájdete na dovolenke niekoho, komu sa budete môcť vyrozprávať. Najmä v menších letoviskách sú domáci veľmi milí a mám pocit, že sa skutočne zaujímajú o životy turistov... A napokon nezabúdajte veľa piť - sú horúce letné dni a stres Vás vyčerpáva, takže dbajte na pitný režim. Ešte by mohlo pomôcť aj magnézium, ale tu by som neodporúčala tie formy, kde je Mg ako oxid, lebo môžu viac preháňať a taktiež pozor aby ste ho nebrali spolu s bisoprololom a neurolom. Horčík totiž môže po užití znížiť tlak, na čo beriete aj ten betablokátor bisoprolol a taktiež neurol na upokojenie môže spomaliť srdcovú frekvenciu - tak aby ste si nespôsobili vážnejší pokles srdcovej činnosti, neužívajte ich bezprostredne naraz. Prajem Vám, aby sa situácia vyriešila a aby ste si aspoň trošku oddýchli a užili zmenu prostredia❤️

bara_borka
17. jún 2025

@janicka1985 moze to byt steesom. Vylucit kavu, caje, kupit magnezium aj kalcium sumive, uzivat v maxim davkach aspon mesiac dva, dodrziavat medzi tym odstupy (neuzivat naraz) podla pribal letaka.