Čo spôsobujú pozitívne škroby a tuky v stolici?
Ahojte, prosim Vás prišiel mi výsledok od doktorky že mám pozitívne škroby a tuky v stolici. V poslednej dobe mám aj traviace problémy. Neviete čo to môže znamenať? Nemate s tým skúsenosť?
to ti vážne lekár nevysvetlil nič? Ani žiadne iné vyšetrenia nenasledovali?
@rozculena práveže nie iba ma poslal na gastro v pondelok sa idem objednať.. neviete náhodou čo to môže znamenat?
Za normálnych okolností sa v stolici tuky, škrobové zrná a svalové vlákna nevyskytujú. Prítomnosť tukových kvapiek v stolici svedčí o poruche vstrebávania tukov. Prítomnosť škrobových zŕn v stolici svedčí o poruche trávenia cukrov, prípadne pankreatickej insuficiencie.
Toto mi našiel google
Pozitívne škroby a tuky v stolici môžu naznačovať problémy s trávením a vstrebávaním živín v tráviacom trakte. Toto môže byť spôsobené rôznymi stavmi:
Pozitívne škroby v stolici
– Znamená to, že telo nedokáže správne tráviť a vstrebávať sacharidy.
– Môže ísť o problém s pankreasom (nedostatok tráviacich enzýmov, napr. pri chronickej pankreatitíde).
– Môže to byť aj znak zrýchleného prechodu potravy cez črevá (napr. pri syndróme dráždivého čreva, infekciách alebo zápalových ochoreniach čreva).
– Celiakia alebo iné poruchy trávenia môžu spôsobovať poruchu štiepenia sacharidov.
Pozitívne tuky v stolici (steatorea)
– Tuky v stolici naznačujú malabsorpciu tukov, čo môže súvisieť s:
Pankreatickou insuficienciou (napr. pri chronickej pankreatitíde, cystickej fibróze) – pankreas nevytvára dostatok enzýmov na trávenie tukov.
Problémami so žlčou (napr. pri ochorení pečene, žlčových ciest alebo po odstránení žlčníka) – žlč je nevyhnutná na emulgáciu tukov.
Celiakiou alebo Crohnovou chorobou – poškodenie črevnej sliznice môže znížiť schopnosť vstrebávať tuky.
chatGPT
Ako sa ti to prejavilo videla si niečo v stolici
Ako sa ti to prejavilo videla si niečo v stolici
čo vám zistili pri pozitívnych škroboch v stolici?
@anonym_autor
@skvor

Nemám