icon

Čo vie zistiť CT mozgu?

6. sep 2022
miskakyska
6. sep 2022

CT celkovo absolútne nič
Mr si pýtaj

drake122
6. sep 2022

A čo chceš, aby zistilo?

lienocka2808
6. sep 2022

@miskakyska CT dokáže zistiť nádory, mŕtvicu, krvácanie a v 30tich percentách aj lézie sklerózy multiplex. Každá vyšetrovacia metóda je dobrá na niečo iné. Čo nedokáže zachytitiť CT dokáže MR a naopak. Na sklerózu multiplex je však lepšia zobrazovacia metóda MR.

miskakyska
6. sep 2022

@lienocka2808 potom neviem kto zlyhal..lebo mame..raz CT.. druhý x pet/CT neukázalo nádor 10x10cm..

marca12
6. sep 2022

@miskakyska pet/ct nezobrazil tak velky nador? Bud bol na naozaj blbom mieste,ktore mohli skreslovat alebo pochybil radiolog

lienocka2808
6. sep 2022

@miskakyska takýto nádor by mal byť bez problémov vidieť na CT. Už niekoľko milimetrové nádory sú vidieť, ako aj u môjho otca, následne ho odoslali na MR, kde sa to potvrdilo. Nerozumiem, že taký nádor nebolo na CT vidieť. A ako dlho od vyšetrenia CT ste mali MR? alebo ako Vám prišli na nádor 10 x10cm. niektoré druhy nádorov dokážu narásť do takýchto rozmerov v priebehu niekoľkých dní :(

drake122
6. sep 2022

@miskakyska To, že Tebe CT neodhalilo nádor neznamená, že to nedokáže zistiť nič u nikoho.
@lienocka2808 30 percent sklerózu multiplex určite nie. To už naozaj len pokročilé formy s ťažkým priebehom keď tak. Na SM naozaj CT nemá zmysel.

lienocka2808
6. sep 2022

@drake122 ja chápem, že najlepšou zobrazovacou metódou na SM je MR, tam je záchytnosť cca okolo 85 percent. Ale dotyčná sa pýtala, čo sa dá zistiť na CT. A skutočne / pamatám si to ešte z nejakého článku, že na CT je záchytnosť lézií SM ako som písala akolo 30n % čiže podľa mňa celkom nízka, preto sa na diagnostiku využíva MR, presne ako píšeš.

miskakyska
6. sep 2022

@lienocka2808 minulý rok v máji vybrali nádor aj s konečníkom.. odvtedy bola na pet/CT v banskej Bystrici a dva x pet/CT v Nitre...teraz naposledy začiatkom júna...cítila, že niečo nie je v poriadku..bola na gynekológii,onkochirurgii..všetko v poriadku podľa lekárov.. žiadne množenie rakovinových buniek...bola odoslaná na mr,vzali histologiu a je tam kde aj bola😓

lienocka2808
6. sep 2022

@miskakyska ok, ale bavili sme sa o CT mozgu. Tam by bolo nádor pravdepodobne bez problémov vidieť. Čo sa týka tvojich skúseností, to mi je naozaj ľúto, a skúsený radiólog by to asi vidieť mal. Ale ako vravím, je možné, že keď bola Vasa mamina na CT ešte ten nádor nemusel byť taký veľký :(

drake122
6. sep 2022

Otázka bola na CT mozgu. Mozog nie je v konečníku (aj keď uznávam, tento Modrý poník vie presvedčiť snáď každého, že opak je pravdou). 🤦‍♂️