Čo znamená zvýšený kalprotektín a ako ho riešiť?
Ahojte, minulý mesiac som mala veľké bolesti brucha. Bola som všade na uro, gyneko, chira, gastro. USG v poriadku, CT v poriadku, krv v poriadku. Gastro lekár mi zobral vzorku stolice. Po výsledok som prišla teraz po 3t. Zvýšený kalprotektín na úroveň 176. Povedal, že kolono mi robiť, keďže bola minulý rok v decembri. Uzavrel to, že všetko OK a poslal ma domov, že kontrola v januári. Čo s tým parametrom? Indikuje zápal a on to neriešil.
@anonym_autor ja som raz mala vyše 1000 a bola som na kolono aj gastro a nič …. O rok mi zistili zápal slepého čreva tak si myslím že to z toho
@anonym_autor A mas teraz aj nejake tazkosti? Uzivas nejake lieky?
Skus si nastudovat bezzvyskovu a nizkozapalovu dietu, drzat sa jej. Je to aktivny zapal.
Ja som pred par rokmi s urcitymi crevnymi problemami skoncila s diagnozou Ulcerozna kolitida, pozitivny kalprotektin v hodnote okolo 200, bolesti bruchs, hnacky /zapchy, hlien a krv v stolici. Po prelieceni klesol pod 50. O asi tri roky na to, v silnom relapse hodnota nad 1000, hnacky/zapchy, vyrazne bolesti brucha, hlien a krv v stolici..
Neviem, ja by som to osobne nepodcenovala, ale ide aj o to ci mas momentalne nejake tazkosti, alebo si po nejakej liecbe, niekedy vie kalprotektin ‘vybehnut’ aj po nejakych liekoch.
Pripadne si ho daj vysetrit ako samoplatca v labaku o par tyzdnov. Mne osobne ked sa nieco nepozdava, tak kym sa dostanem na kontrolu k lekarovi, dam si vysetrit kalprotektin aj sama. Podla toho pekne viem, ci sa mi zapal spusta a idem do relapsu, alebo je to dietne alebo co sa vlastne deje. To uz mam na sebe odsledovane. A nemusim potom cakat kym mi ho da lekar vysetrit ale uz mam vysledok na kontrole a riesime situaciu.
@anonym_autor Ja sa liečim dlhodobo na UC.Zvyšena hodnota nemusí znamenať nič kľudne môže byť aj zo stravy nejakej a kľudne aj s liekov či nejakých prípravkov hoc čo.Podraždena sliznica atď.Kupiť si pár testov v lekárni na akútne krvácanie a doma zo stolice spraviť test dodatočné.Pripadne samoplatca a labak odber krvi medirex unilabs a podobné robia aj na to.A skúsiť upraviť stravu či úplne zmeniť.Kludne aj káva to môže robiť že dráždi sliznicu a problémy alebo nejaké ovocie semienka.
@anonym_autor A mas teraz aj nejake tazkosti? Uzivas nejake lieky?
Skus si nastudovat bezzvyskovu a nizkozapalovu dietu, drzat sa jej. Je to aktivny zapal.
Ja som pred par rokmi s urcitymi crevnymi problemami skoncila s diagnozou Ulcerozna kolitida, pozitivny kalprotektin v hodnote okolo 200, bolesti bruchs, hnacky /zapchy, hlien a krv v stolici. Po prelieceni klesol pod 50. O asi tri roky na to, v silnom relapse hodnota nad 1000, hnacky/zapchy, vyrazne bolesti brucha, hlien a krv v stolici..
Neviem, ja by som to osobne nepodcenovala, ale ide aj o to ci mas momentalne nejake tazkosti, alebo si po nejakej liecbe, niekedy vie kalprotektin ‘vybehnut’ aj po nejakych liekoch.
Pripadne si ho daj vysetrit ako samoplatca v labaku o par tyzdnov. Mne osobne ked sa nieco nepozdava, tak kym sa dostanem na kontrolu k lekarovi, dam si vysetrit kalprotektin aj sama. Podla toho pekne viem, ci sa mi zapal spusta a idem do relapsu, alebo je to dietne alebo co sa vlastne deje. To uz mam na sebe odsledovane. A nemusim potom cakat kym mi ho da lekar vysetrit ale uz mam vysledok na kontrole a riesime situaciu.
@kristie571 čím sa zvyčajne liečis?

@anonym_autor Doktorko vraví, že kalprotektín je zaujímavý tok od hodnôt 500 a viac. ZS