Corrected QT Interval (QTc)

8. mar 2022

Ahojte, viete mi niekto poradiť čo znamená predĺžený QTc interval? Konkrétne 483ms. Mám 19 rokov a dosť ma to vystrašilo, keď som to videla vo výsledkoch a našla si o tom niečo na nete. Naozaj je to také nebezpečné ? Lekári sa mi k tomu nevyjadrili, vraj je všetko ok. :(

alexandra2010
8. mar 2022

QT cas na EKG je vymerany usek medzi dvoma vlnami
QTc sa preto vola korigovany lebo sa vypocita podla pulzu
Ked mas napr 70 pulz, tvoj QTc je ca. 380 ms a ked mas 55 pulzov, QTc je 480 ms.
Stale si ako zena pod hranicou, patologicke je od 500 ms a u muzov 530 ms
keby si zacala uzivat lieky na spomalenie srdca, napr betablokator, tak treba Ti obcas vymerat QTc lebo liek bude spomalovat pulz.

Long QT je aj vrodena chyba iontovych kanalov v srdci a pricinou nahlej smrti u deti ale moze byt aj ziskana napriklad pri uzivani psych. liekov.
To posledne len ako info, nehovorim o Tebe.

autor
8. mar 2022

@alexandra2010 ďakujem pekne za odpoved. Pri tom EKG som mala pulz 88.

alexandra2010
8. mar 2022

este stale to neni Long QT Syndrom. Treba EKG skontrolovat a davat pozor na lieky ktore maju v letaku predlzenie QT Intervalu.

heidy222
8. mar 2022

EKG pristroj meria a vypocitava QTc automaticky a to ide aj do vysledkov, ak je pocitac a EKG prepojene. Ja vzdy zmeriam: skontrolujen aj rucne, lebo kvoli artefaktom pristroj niekedy zle zmera, specialne U mladych ludi co neberu lieky a vyjde vysoke QTc. Mozno tvoj pripad

autor
9. mar 2022

@heidy222 no dnes som bola znovu na EKG a QTc vyšlo 411

autor
9. mar 2022

@heidy222
@alexandra2010

Môže sa to takto meniť ? Ďakujem za odpoved

heidy222
9. mar 2022

Skor by som povedala ze to potvrdzujr teoriu, ze to Bol Artefakt. Na vysledok sa treba pozerat Ako na cislo a v Kontexte, nie je to automaticky diagnoza, netreba sa na vysledky priliz fixovat

autor
9. mar 2022

@heidy222 ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

alexandra2010
10. mar 2022

ano, moze byt len obcas predlzene, je to od vela faktorov zavisle. 411 je optimalne.

autor
10. mar 2022

@alexandra2010 ďakujem lebo som z toho stále v strese. Lieky neberiem žiadne ale mám sinusovu tachykardiu a bojím sa, že sa mi niečo stane