icon

Covid 19 - stúpajúce prípady nakazených

22. aug 2020

Ahojte, idem rozprúdiť debatu,
Mne osobne sa nepáči, aké opatrenia zavádzajú .
...v školách rúška, ale vonku hufa deti pokope, na kúpaliskách, v táboroch. Už ani u lekára či v obchode nedodržiavajú poniektorí nosenie rúška.
...teraz hovorili v správach, že ľudia z Chorvátska majú čas dva dni sa vrátiť do svojej krajiny, keď sa chcú vyhnúť karanténe. To akože naozaj? Kto ich potom bude hľadať, ak náhodou sú práve tí pustení nakazení?
Ak chcú robiť opatrenia, tak nech to urobia bez aviza, ako v marci. Bum a už nejdeš nikde, bohužiaľ, sa to šíri. Nepamikarim, len mi hlava neberie tu logiku zmýšľania.
Každý deň nič iné nepocuvame v telke, len ako ešte nikdy nebolo toľko prípadov. Tak sakra, zatvorim tie prevádzky a všetci do povinnej karantény, nie len odporúčanie.
To ako chcú spraviť, ak náhodou v Skalici v škole bude v jednej triede nakazený, zatvoria len triedu? A čo ti ostatní, čo sa stretli pred školou, na chodbe? Ach, škoda slov. Ak zatvoriť, tak všetko a nechať učiteľom plný plat a rodičom čo by mali byť doma, tiež. Ako ohrozovať sa navzájom. J

autor
22. aug 2020

@maciatkolulu môj manžel pracuje v zahraničí kde mu zamestnávateľ dal na výber buď pôjde na dovolenku a neplatené voľno alebo tam bude musieť byť 14dni v karanténe potom odrobi svoje a zase 14 dní v karanténe a potom test a až potom domov zase do karantény. Viac by bol v karanténe ako doma, čiže nesiel do práce

@hettinka no nepovedz. Ja tu riešim môjho muža, či sme zmenili tému?
Vždy sa nájde niekto, kto prekriti celú debatu a jasne že su potom hádky.
Píšem o lokálnych alebo celoplošných opatreniach, nie či môj muž ma vie uživiť, či nie 😉

marianeta
22. aug 2020

Autor...veď ale prv si písala ,že firma.bola zavretá a teraz ,že dostal na výber..tak ako?

dskjhfdlkdjhl
22. aug 2020

@marianeta to bolo na predchadzajucej strane, teraz sme uz na novej, tak je ina situacia😀

marianeta
22. aug 2020

@dskjhfdlkdjhl aha..to mi nenapadlo 🤦😀

dskjhfdlkdjhl
22. aug 2020

@marianeta niektore si myslia, ze vsetci maju biednu pamat 😉

marianeta
22. aug 2020

@dskjhfdlkdjhl alebo,že sa nedá vrátiť o stránku späť

dskjhfdlkdjhl
22. aug 2020

@marianeta vidis😀

autor
22. aug 2020

@marianeta no veď jasné, pôjde tam na 14 dní do karantény, na dva dni do roboty, nejaký Talian sa nakaziť, zatvoria oni idú do karantény, keď sa nepotvrdí žiaden ďalší prípad, otvoria, zase nejaký sa nakazil, zase bolo všetko zatvorené. Potom mali otvorené ale len pre tých, čo boli domáci, alebo tam prechodný pobyt.

autor
22. aug 2020

Proste nemohol ísť robit lebo mali zatvorenu prevádzku koniec o mužovi.

dskjhfdlkdjhl
22. aug 2020

Tak dobre, koniec o muzovi a teraz uz navrhni to, co by pomohlo, lebo o tom je tato debata-zatial si nic rozumne nenapisala, len kritiku.

autor
22. aug 2020

@dskjhfdlkdjhl písala som hneď v úvodnom príspevku. Že buď zavrieť všetko ako v marci, alebo nič nikomu nezakazovat nerozlisovat.

dskjhfdlkdjhl
22. aug 2020

Aha, to su podla teba rozumne riesenia?🙊

autor
22. aug 2020
marianeta
22. aug 2020

@dskjhfdlkdjhl také neexistuje.. Ľud nadáva a bude ,nech sa urobí akokoľvek.. koľkým vadí ,že iné sa v správach nerieši len Covid..keby odstavili internet aj vysielanie v TV a nevyhnutné info by išlo v dedinských či mestských rozhlasoch,zas by pol pič....ng ,že nie su dostatočne informovaný😀...

dskjhfdlkdjhl
22. aug 2020

No, tak ak sa vsetko zavrie, tak sa uz ekonomika totalne zruti, ak sa necha vsetko len tak, tak o chvilu moze skolabovat zdravotnictvo.

autor
22. aug 2020

@dskjhfdlkdjhl no vidíš. Takže radšej pomrime ako sa uskromniť

dskjhfdlkdjhl
22. aug 2020

Inak, ak je toto fakt jediny prinos zakladatelky, tak potom tuto diskusiu nemala ani zakladat, lebo si nevidi dalej od nosa.

jarhal
22. aug 2020

nic nerozputas😝....rozumny clovek tu nebude pisat nic...😉

dskjhfdlkdjhl
22. aug 2020

Autorka-nauc sa citat s porozumenim. Naopak, Ty navrhujes ako druhu moznost vsetko nechat tak, takze si najskor premysli a potom pis.

hettinka
22. aug 2020

Myslím, že každý by si mal riediť svoju konkretnu situáciu v súvislosti s opatreniami. Globálne problémy nevyriesime, rozhodnutia politikov toez nevieme veľmi ovplyvniť.
Napríklad situáciu v školách zasa riešili od stola ľudia, ktorí neučili a neučia. S učiteľmi a riaditeľmi škôl sa neporadili. Niečo vymyslia a potom zistia, že to nefunguje a upravuje sa to podľa reálnych možnosti...

Sú ľudia, ktorým pandemicke opatrenia vyhovujú. Sedia doma na zadku a berú peniaze od štátu. Sa nečudujem, že sú proti otvoreniu škôl...
Sú ľudia, ktorým rusko nevadí a nikdy nepochopia, že s tým iný človek má problém.
Sú ľudia, ktorú si na pandemii parádne zarobili, ini o veľké peniaze prišli.
Univerzálne riešenie neexistuje. Každý musí podľa svojej situácie a možnosti riešiť veci za pochodu.

marianeta
22. aug 2020

No Ale ak sa tak urobí ako v marci z čoho budete žiť keď muž zas nebude moc ísť pracovať? Tisícky ľudí vtedy prišli o prácu , firmy krachovali..To sú obrovské škody a nešťastný ľudia.. U nás bolo podozrenie na Covid ale zostal doma len ten dotyčný ,nezavreli sa celá firma..Keď mal v ruke neg.test prišiel do práce.. a to trvalo týždeň kým sa tak stalo..Keby zavreli na celý týždeň tak zamestnávateľ by prišiel o neuveritelne veľký obnos peňazí a.kopa ľudí tým pádom o prácu..

maciatkolulu
22. aug 2020

Ale si písala, že nemohol ísť pre uzatvorené hranice, ktoré neboli uzatvorene😂😂😂tak ja neviem.

maciatkolulu
22. aug 2020

Keď zatvoria zase všetko ako v marci, tak z čoho akože chcete napríklad vy a kopu iných ludi žiť?? Inak do jula neverím, že nejaký podnik mal zatvorené a tobôž v zahraničí, hranice sú dávno otvorené a aj boli pre zamestnaných v zahraničí. kde napríklad pandemickej ocr neboli a ani nebudú, akurát Kurzarbeit.

marianeta
22. aug 2020

Čo sa ZŠ škôl týka mohli by skaratit vyučovanie na podstatné predmety a vylúčiť výchovné predmety..deti by mali Max 4-5 hodín denne..Ak sa situácia zlepší a rúška nebudú v triedach nutné tak sa prejde na štandardný rozvrh..že nebudú pár týždňov maľovať,cvičiť , spievať či obrábať niečo v dielni im na múdrosti neuberie..to môžu robiť doma vo voľnom čase.. Nuž ale nie som učiteľ a ani riaditeľ školy takže neviem čo to obnáša zostaviť taký rozvrh pre druhý stupeň.. Ale rodičia by boli možno spokojnejší,že deti vyšších ročníkov sa nebudú dusiť v rúskach 6-7 hodín..

dskjhfdlkdjhl
22. aug 2020

@marianeta toto je tiez narocne, lebo co potom s ucitelmi vychov?

marianeta
22. aug 2020

@dskjhfdlkdjhl hej ..akurát mi to docvaklo a.isla som to písať.. no vidíš..v takýchto situáciách ,nieje žiadne riešenie optimálne..

hettinka
22. aug 2020

@marianeta ano, to by bolo riešenie. Aspoň na september, aby sa videlo, ako to pôjde. A mohli tiež fungovať istý čas bez družiny, kde sa deti miešajú z viacerych tried. Rodičom deti na 1. stupni mohli umožniť polovičný úväzok s kompenzáciou od štátu.

hettinka
22. aug 2020

@dskjhfdlkdjhl mohli zmenšiť skupiny deti a učitelia vychov mohli učiť niečo iné. Aj tak výchovy zvycajne majú s iným odborným predmetom. U naša to týka napríklad telocvikárov a všetci majú aprobáciu s iným predmetom. Dočasne, samozrejme.

dskjhfdlkdjhl
22. aug 2020

@hettinka ano, na chvilu by to riesenie bolo, ale nie ako trvale. Len toto fakt je dost narocne, vymysliet nieco, co bude dobre fungovat.

hettinka
22. aug 2020

@dskjhfdlkdjhl akože ta mna, nech sa školy otvoria a uvidíme. Možno to nebude ani taká katastrofa, ak budú ľudia zodpovední a nepošlú choré dieta do školy. Nie, že má sople, ale tu pisomku dnes ešte napíše...