icon

Covid 19 - stúpajúce prípady nakazených

22. aug 2020

Ahojte, idem rozprúdiť debatu,
Mne osobne sa nepáči, aké opatrenia zavádzajú .
...v školách rúška, ale vonku hufa deti pokope, na kúpaliskách, v táboroch. Už ani u lekára či v obchode nedodržiavajú poniektorí nosenie rúška.
...teraz hovorili v správach, že ľudia z Chorvátska majú čas dva dni sa vrátiť do svojej krajiny, keď sa chcú vyhnúť karanténe. To akože naozaj? Kto ich potom bude hľadať, ak náhodou sú práve tí pustení nakazení?
Ak chcú robiť opatrenia, tak nech to urobia bez aviza, ako v marci. Bum a už nejdeš nikde, bohužiaľ, sa to šíri. Nepamikarim, len mi hlava neberie tu logiku zmýšľania.
Každý deň nič iné nepocuvame v telke, len ako ešte nikdy nebolo toľko prípadov. Tak sakra, zatvorim tie prevádzky a všetci do povinnej karantény, nie len odporúčanie.
To ako chcú spraviť, ak náhodou v Skalici v škole bude v jednej triede nakazený, zatvoria len triedu? A čo ti ostatní, čo sa stretli pred školou, na chodbe? Ach, škoda slov. Ak zatvoriť, tak všetko a nechať učiteľom plný plat a rodičom čo by mali byť doma, tiež. Ako ohrozovať sa navzájom. J

maciatkolulu
22. aug 2020

Mi pomaly😎😜

dskjhfdlkdjhl
22. aug 2020

@maciatkolulu Mala si tam zakaslat, mozno by sa jej aj nohy zamotali do deky, co by prchala prec🙊

maciatkolulu
22. aug 2020

@katarinka89 o ochrane? Myslíš, že tie matky co sedeli pol roka na ocr nikde neboli, žiaden kolektív deti, žiadne kúpanie, obchody, že otecko nepracoval tiež? Ale, ale😂😂😂ved ten štát na to musí mať peniaze, kde na to brat? Chápem ohrozené skupiny detí, s vážnymi diagnózami, ale uprimne koľko ich bolo? Využívalo sa to ako nikdy, stačí si mrknúť témy tu😉a so strachom o zdravie detí to malo pramálo spoločne.

maciatkolulu
22. aug 2020

@dskjhfdlkdjhl však som kokrgala a nic😂😂😂😂
Ale čo čakať od takej co dá cikat decko rovno pri tabuľke, použite záchod! 😂A to v slovenskom jazyku... No nič, ale verím tomu, že najviac skriekala v marci, že rusko všetci nanhubu

dskjhfdlkdjhl
22. aug 2020

@maciatkolulu a hlavne isto rada vyuzila tu moznost byt doma😉

hettinka
22. aug 2020

@maciatkolulu na kúpalisko nemám odvahu ist akosi... ani do termalu. Keď som niekedy v lete niečo chytila, tak na kúpalisku (mykózy, afty)
Boli sme na zmrzline, taká ženská môjmu mužovi dobre že na chrbát nevyliezla, ešte jej aj decko kašľalo. Ja odstup udržujem, nie som celkovo veľmi kontaktný typ a myslím, že vo vzťahu k cudzím ľuďom je to fajn, ale niektori sú ako pripeceni.

stela01
22. aug 2020

@hettinka ja najviac milujem detský bazén na kúpalisku - tabuľa jak p ... aby rodičia nemocili orgány vo vode ! A čo myslite ? Kto sa moci ?

Radšej poplavem v jazere

maciatkolulu
22. aug 2020

@stela01 toto ani nekomentujem... Normálne plavčík upozornil a ešte sa traja na jedno decko macajuci sa bezmozgovci rozkrikovali, že sa budú sťažovať. Nehovorím onotrckovu co vklzik celý aj so spotený mi gukamu do babatkovskehi bazenika a ešte si spokojne vzdychol a maminka hneď vedľa, však čo... Márne sa snažil chudák plavčík slušne... Na debilov to neplatí. A tých je zjavne pozehnane

maciatkolulu
22. aug 2020

@hettinka presne ja neznášam došla a keď mi niekto Fíni na krk, môj muž má zo mňa už hrôzu, lebo ja keď tak presúva deky, alebo rozkladá pre troch 5 diek😂, ved pardon, ale 1,5 metra...

maciatkolulu
22. aug 2020

@dskjhfdlkdjhl v robote zjavne nebola😂😂😂

iva812
22. aug 2020

@hettinka Snáď sa modliť iba za zdravý rozum bude stačiť.

mlska19
22. aug 2020

Vies,anonym,ty by si ludi mimo SK zatvarala.Ja som 10 dni v Chorvatsku na ostrove,kde nemali za celu dobu ani jeden pozitivny pripad.Zije tu nastalo cca 750 ludi a turistov je tu teraz dokopy mozno tiez tak.Ziadne diskoteky,na celom ostrove jeden hotel,desiatky zakuti,kde vies byt pri mori sama.Medzitym u nas doma v okrese dalsie pozitivne pripady,do prace chodim do BA,to ani nehovorim.A ty mas strach zo mna,ze ta pridem po ceste autom na SK nakazit?Vazne?

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
simsalabim
22. aug 2020

@ptmt1011 ak pouzijes ako argument to, ze “tak je to zakerny virus, ze sa z neho vyliecilo vela ludi”, treba si uvedomit, ze take su aj osypky, mumps ci rubeola, aj cierny kasel a pod. To ale neznamena, ze virus aj ochorenie, ktore sposobia, nie su nebezpecne, niekedy zivot meniace i ohrozujuce. Rovnako sa mi nepaci, ak niekto argumentuje tym, ze “zomreli ludia nad 65”. Jednak sa mylis, zomreli aj mladi a zdanlivo zdravi ludia aj deti a na druhej strane - ti nad 65 si uz zit nezasluzia? To nie su niekoho milovani rodicia a stari rodicia?

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
simsalabim
22. aug 2020

@ptmt1011 ved ja nespochybnujem to, ze sa u nas zastavil zivot a mnohym nebola poskytnuta patricna starostlivost kvoli korone. Viem, ze to tak bolo, a je to velmi smutne. Nemalo by to tak byt. Ale v situacii, ked v niektorych krajinach umierali ludia tak, ze sa nestacilo pochovavat, povazujem za zvlastne spochybnovat jeho silu. My sme tu boli uzavreti, nemal sancu sa u nas rozbehnut. Tentokrat to tak nebude, tak uvidime, ako sa to cele vyvinie. V situacii, ked ani odbornici nevedia odhadnut jeho silu mi pride tvoj pristup trochu zvlastny. Ano, mozes mat pravdu a nic to nie je. Alebo sa moze stat, ze to teba ci tvojich blizkych zasiahne tak, ze sa z toho nebudes vediet spamatat. Kto vie? Dnes v podstate nikto a preto by som si nedovolila nikdy tvrdit, ze to nie je nebezpecny virus. Ani take ovcie kiahne v podstate nie su nebezpecny virus, no napriek tomu vyhubil velky pocet americkych indianov....

marion09
22. aug 2020

Nepozeraj toľko tv,nečítaj bulvár,nesurfuj po nete a budeš mať o starosť menej

autor
22. aug 2020

@mlska19 nie, nemám strach z tých čo pricestujú, len tvrdím že majú byť testovaní a až tak prísť. Alebo opustiť krajinu.

hettinka
22. aug 2020

@ptmt1011 všimni si, už nepíšu zomrel NA covid, sle zomrel S covidom.
U nás zomrelo 33 ľudí, číslo sa rapídne nezvyšuje (chvalabohu), ale mohlo ich byt aj o 10 menej, keby v DSS Pezinok boli zasiahli skôr a nie že nechali ľudí 2 týždne kašlať a keď už boli v kritickom stave, začali riešiť.

V CR sa menia nariadenia k 1.9. V školách ruska lrn v spoločných priestoroch. Dcéra ide na VS, majú opatrenia v zmysle, že vytvoria skupiny (krúžky) a nebude toľko voliteľných predmetov, aby sa študenti toľko nemiešali. A prenajala si radšej byt, povodne chcela ist na internat, ale tam je obmedzeni viac, aj veľký počet ľudí.

hettinka
22. aug 2020

Autorka, takze tvoj muž zakaždým, keď príde z roboty (keď nastúpi), príde domov z negatívnym testom?
Predstavuješ si to jednoducho, sú krajiny, kde človeka neotestuju len tak na požiadanie, alebo to stojí stovky EUR.
Ak mame testovať prichadzajucich tu na SK ( na hraniciach), tak by tam boli kolóny desiatky kilometrov. Kto by to zaplatil? A kde by boli ti ľudia, kým prídu výsledky? Spomíname si na neslavnu štátnu karantenu... chceš svojho muža poslať tam zakaždým, keď pôjde z turnusu?

autor
22. aug 2020

@hettinka no veď práve preto aby nevznikali také situácie, treba robiť opatrenia prísne, nie prvý stupeň bez rúška, druhý s rúškom a vonku na kope sa j...t s prepáčením.

hettinka
22. aug 2020

Dieta si treba usmerniť, nech má riadnu hygienu a drží si odstup. Ja mám 2 pubertiakov, keď boli prísne opatrenia, sedeli doma na zadku, žiadne návštevy, kamosov videli cez PC.
Teraz už syn narieka, že budú ruska. Ale bude ho mat. Aj dezinfekciu v batohu. Keď bude mat aj len soplik, do školy nepojde. Viac urobiť ako rodič nemôžem. Keby sa každý správal takto, minimalizujeme riziko. Ale ľudia sú rôzni...

A ty píšeš raz tak, raz naopak. Raz majú prísť ľudia zo zahraničia testovaní, ale keď ide o tvoju rodinu, tak “aby nemuseli byt take opatrenia” sa majú riešiť deti v škole. Neviem, čo vlastne chceš..,

iva812
22. aug 2020

@ptmt1011 Podobná situácia bola vo svete pred cca 100 rokmi,vtedy nebola televízia ani internet ani rádio, jednotlivé štáty si nechceli priznať problém, podobný postoj ako máš ty teraz ale vo veľkom . Jediná krajina, ktorá problém avizovala, hovorila o ňom, priznala ho bolo Španielsko, podľa tejto krajiny sa táto chrípka pomenovala - španielska chrípka.Zomrelo v nej 50 miliónov ľudí.

hettinka
22. aug 2020

@iva812 pred 100 rokmi bola úplne ina úroveň hygieny aj zdravotníctva. Ľudia ochoreli a nemali žiadne lieky, ani paralen. Nehovoriac o tom, že po vojne boli ešte oslabení, imunita 0 bodov.

autor
22. aug 2020

@hettinka samozrejme, že aj moja rodina musí byť testovaná a aj muž je zakaždým a aj doma v karanténe a my spolu s ním.

hettinka
22. aug 2020

Takze zakaždým, keď príde, sa chceš testovať a všetci 5 dni doma do testu + dalsi deň čakanie na výsledky
Muž pracuje v “červenej krajine”? Lebo inak si tie testy platíte, jeden 70€.

Do roboty chodíš? Tam ti to tolerujú?

autor
22. aug 2020

@hettinka som na md našťastie

autor
22. aug 2020

Pracuje s ním kadekto aj z červených krajín doteraz . Neviem ako to bude naďalej.

hettinka
22. aug 2020

Je možnosť zmeniť zamestnanie, kým to prehrmí, keď sa tak bojíš...

maciatkolulu
22. aug 2020

A to ako robí? Týždňový, pendler, či ako?