Crohn alebo narušená črevná mikroflóra

jan123m
4. feb 2024

- [ ] Ahojte ľudia , chcem sa vas opýtať ktorí mate túto nechcenú skúsenosť ,váš názor . Volam sa Ján mám 38 r. Asi pred mesiacom som mal zapal prostaty, kde som bral Cefimed 400 . Po 4 ďnoch som ho musel vysadiť ,mal som bolesti brucha hnačky nafukovanie. Asi tyzden pred tým než som začal brať Cefimed som bol na gastre koly žalúdku-pálenie záhy , výsledky z krvi ok, výsledok na kalprotektin 6,4. Gastroskopia- nejaké zmeny na sliznici žalúdka a dvanástnika vraj nic vážne aby mi z toho bolo zle . Beriem Pantomyl. Od toho času po tych ant. mam hnačky krče kt. brzdim biopronom ,pocit na zvracanie na striedačku. Po vyprazdneni celkom ok. Schudol som 12 kg/mesiac. Mam obavy z IBD no doktorka povedala ze ani omylom na základe crp a hodnoty kalprotektinu. Vraj na Crohn je okolo 200 ja mam6,4 . No práve na tejto stránke som sa dočítal ze je to hlúposť , veľa ľudí ma Crohna a mali tieto parametre v norme . Taktiež neviem aké silne su bolesti ľudí s touto chorobou ja ich silne nemam žeby som odpadoval . No 5 týždňov hnačka ?1alebo 2x / den Dokopy zas nic nejem . Mal som minulý rok kolonoskopiu -potvrdená divertikuloza -beriem normix . Týždeň v mesiaci . Práve pri užívaní som mal kľud . je možné ze normix aspoň na ten týždeň uľaví od Crohnovej choroby ? Zabudol som napísať , ze za posledný polrok 2023 som bral ant. Asi 4 x Dakujem za vas názor .

zalka
4. feb 2024

@jan123m no rada by som toho čo má kalprotektin v norme a má crohna stretla. Moja posledná hodnota 330 a bolo mi total na figu. Hodnota 3r späť cez 700 ale vtedy mi bolo dobré. Za mňa len podráždené čreva antibiotikami.ak by si mal crohna tak 10 a viac hnackovitych stolic by si mal denne, nie že jednu dve.
A keď nič nejes tak je logické že chudnes.
Zjedz pár večerov mrkvu pol kila strúhanú a ráno pozri či ju máš nestravenu v stolici. Mrkva ti sliznicu prelieči.
A crohn a inde ochorenia sú o Tom, že potrava prejde tráviacim traktor a nestravi ju črevo skrz zápal.

zuzka0605
4. feb 2024

crohna nemas, spravne ti povedala..mas kalprotektin nizky.kalprotektin je 100p ukazovatelom IBD.

jan123m
autor
4. feb 2024

@zalka veľmi si vážim reakciu ďakujem

jan123m
autor
4. feb 2024

@zuzka0605 veľmi ďakujem

jan123m
autor
4. feb 2024

@zalka a ako sa napraví keď zjem ovocie alebo zeleninu a hneď hnačky . Je to začarovaný kruh.

zalka
4. feb 2024

@jan123m len mrkvu...tá črevami pomáha...nikto ti nekaxe iné ovocie ani zeleninu.
Tvoje črevo je podráždené, chýbajú mu správne baktérie...treba aj probiotiká a za mna ti doporučujem mrkvu ako posledné jedlo dňa.

gooday
8. apr 2024

@jan123m prosim najdite si dobreho gastroenterologa napriklad na zaklade recenzii. Je velmi nebezpecne sa riadit odporucanim od ''odbornikov'' z modreho konika... To, ze mate momentalne kalprotektin 6 je fajn ale vobec to nie je 100% ukazovatel toho, ci mate alebo nemate crohna. Len na Slovensku je XY pripadov ludi bez CRP a kalprotektinu, ktori sa dopracovali az na operacny stol. Dokonca ani kolonoskopia nie je 100% v diagnostike Crohna. Niekedy tam dane ochorenie pozoruju ALE napriklad crohnova afta je tak mala, ze staci odobrat v creve vzorku o 1 mm dalej a vysledok histologie uz bude negativny + napriklad crohn sa casto objavuje az v terminalnom ileu cize v koncovej casti tenkeho creva kde sa x doktorov pocas kolonoskopie ani nedostane... Klucove je ako sa citite a ake mate priznaky + najviac sa momentalne doveruje vysetreniu MR enterografia. Velmi dobre dokaze identifikovat zmeny na creve ! najdite si gastraca, kde nebude problem s poslanim na toto vysetrenie. Na druhej strane to, ze sa pri uzivani Normixu citite subjektivne lepsie, tiez napoveda o tom, ze problem s nejakou crevnou dysbalanciou u vas je. Ideal 2 tyzdne Normix, sucasne nejake priobiotika na styl Probio Fix Inum (vhodne aj v pripade napriklad intolerancii) a nasledne za mna najviac a najrychlejsie ucinne su Symprove (cena je vsak naozaj velmi vysoka). Popri zistovani ci ide o IBD by som urite navstivil aj immunoallergologiu a otestoval sa na intolerancie a alergie.

Prajem Vam vela hlavne vela zdravia 😇

jan123m
autor
15. apr 2024

@gooday ďakujem za nazor. Mal som pred mesiacom ct čriev / ta tekutina ktora mi išla od konečnika sa nedostala do poslednej časti hrubeho čreva - tlakovali to domňa som myslel že strelim …taktiez bol problem s tenkym crevom - tekutina ktora sa pije pred ct . Vraj mam take nepoddajne čreva-. nazor gastro dr. No. Preco a odkedy ? To nepovedala cele zle .. hladam doktora presovsky alebo kosicky kraj …