icon

Dá sa Mortonov neuróm účinne vyliečiť?

aly
14. máj 2024

Dobrý deň, ma niekto? Dá sa to vyliečiť? Som hotová, trápim sa s tým už rok a je to čoraz horšie.

Strana
z2
diefca
14. máj 2024

@aly vystrelujuca bodava bolest do prstov na nohach? U mna je podozrenie (neurolog tvrdi, ze to je ono, ortoped nie) a pomahaju vlozky do topanok a topanky so sirokou spickou.

aly
autor
14. máj 2024

@diefca Mne potvrdil ortoped, vystrelovanie do 4 prsta na nohe. Teraz okrem toho ma bolí aj miesto pod prstami. Vložky mi nepomohli a barefoot topánky mi to vlastne naštartovali. Ako som ich začala nosiť tak mi začal tento problém.

diefca
14. máj 2024

@aly no cisto barefoot tiez nemozem. Nie je to idealne, ale nosim barefooty s (vraj) aktivnymi vlozkami na predpis od ortopeda. Ale zistila som, ze mna to najviac boli, ked mam stlacene prsty v uzkych topankach. Doma tiez nechodim naboso, cvicila som aj cviky od fyzioterapeuta, skusala som adjustacne ponozky. Ortoped mi dal postup najprv skusit vlozky, ak nepomozu, tak opichy kortikoidmi, pripadne skusit razovu vlnu. Posledna moznost operacne riesenie. Najhorsie som to mala par mesiacov po porode, za dva roky sa to s tymi vlozkami zlepsilo a viem s tym fungovat. Casom chcem skusit este fyzio zamerane specialne na chodidla a padnute klenby, ale na to teraz nemam priestor. Drzim palce.

aly
autor
14. máj 2024

@diefca No mne pri každom kroku vystreluje do prsta bolesť. Bola som aj na rehabilitácii, ale nepomohlo. Ponožky som neskúšala, pomáhajú vôbec? Večer ma to chodidlo už dosť bolí. V niektorých topánkach je to lepšie aj v zdravotných šlapkach, ale tie predsa nemôžem nosiť vsade. Tak to chcem nejako riešiť...

diefca
14. máj 2024

@aly chapem, je to frustrujuce. Ja som musela kvoli tomu vymenit komplet vsetky topanky, lebo v niektorych som nevedela prejst ani 500 metrov. A bez vloziek ich nosit nemozem, lebo to boli. Ponozky neviem ci pomahaju, nenosila som ich dostatocne dlho. Trochu pomohli cviky od fyzioterapeuta, ale to az po niekolkych mesiacoch kazdovecerneho cvicenia. Ortoped tvrdi, ze to je padnutou priecnou klenbou. Takze bud cvicit, podopierat vlozkami alebo operovat - napravit klenbu. Pripadne skusit tie kortikoidy a razovu vlnu. Neurolog spominal ako posledne riesenie operacne porusenie nervu, ale tym sa strati citlivost v prstoch. Kedze mne funguju tie vlozky, tak zatial neriesim.

aly
autor
16. máj 2024

Ďakujem za rady. Idem skúšať ďalej...

michaela175
Autor odpoveď zmazal
lenkalienka4
20. dec 2024

@aly áno, ja to mám už 5 rokov 😩
Napis správu. Bola som aj na rázovej vlne (500€) a nepomohlo vôbec.

miselyn
2. feb 2025

@lenkalienka4 a čo ti pomohlo? Mne vložky, obstrek ani rehabilitácie nepomohli, práve naopak..

aly
autor
2. mar 2025

Ja sa stále trápim ďalej. začala som rázové vlny, tak uvidíme

michaela175
2. mar 2025

@aly Ja ked som s tym bola pred 3 mesiacmi u ortopeda s tym ze by som chcela vyskusat razove vlny tak mi povedal ze to nema na to vplyv, ze mi to nepomoze a su to zbytocne vyhodene peniaze. Ale tak uvidis mozno tebe to pomoze. Mne pred mesiacom pichol nejaky obstrek a pomohlo od bolesti ale len na chvilu :( tak drzim palce.

diefca
2. mar 2025

@michaela175 ahoj, ak sa mozem opytat, sposobilo ti to padnutie priecnej klenby alebo nevhodna obuv? Alebo nieco ine?

michaela175
2. mar 2025

@diefca ahoj, nie. Ja som bola pred rokmi na operacii halux-u a vraj som nasledne zle doslapovala na tu nohu (kedze som ju nemohla dlho zatazovat prirodzene) tak som ju nespravne zatazovala a z toho mi vzniklo toto 🙈 naposledy co som bola na snimku tam dr.povedal ze mam tie prsty(kosti) velmi natesno a to mi sposobuje aj tu bolest. A to som nikdy nenosila nespravnu/uzku obuv, v podstate od narodenia som nosila kvalitne topanky (mama 30rokov pracovala v obuve), nosim barefoot s ortoped.vlozkami pretoze tie jedine maju dostatocnu sirku. Cim mam uzsiu topanku tym viac mi tlaci na ten bod a je to strasne neprijemne a bolestive. Na operaciu nechcem ist lebo to sposobi dalsie problemy. Takze asi nam neostava nic ine len “trpiet” :/ no bodaj by ti pomohli tie razove vlny, potom daj vediet.

diefca
2. mar 2025

@michaela175 ja razove vlny nejdem skusat, tiez mi funguje ortopedicka vlozka v barefoot obuvi. Aj ked ten nulovy drop dost citim na klboch. Na stare kolena, ked budem mat cas, vyskusam fyzio.

michaela175
2. mar 2025

@diefca jaj prepac. To autorka isla na razove vlny. No veru s nasim problemom uz tazko najdeme idealne riesenie. Niekedy som s tym v pohode a niekedy hlavne ked chytim az taky krc, ze sa musim v strede namestia vyzut lebo mam pocit ze to uz viac nevydrzim,, vtedy ma chyta “depka” ked vidim zeny v lodickach… ale tak co uz. Su aj horsie na tom. :/ tak sa drz, nech nas to co najmenej boli a obmedzuje pri chodzi

diefca
2. mar 2025

@michaela175 dakujem. No lodicky ozeliem, s mojou velkostou 42 som aj tak ziadne nenosila 😅 mna skor stve, ze nevydrzim dlho v inline korculiach, snowboardovych topankach, apod. Ale uplne ta chapem, cele toto je strasne frustrujuce. Mne ortoped ako uplne poslednu moznost spominal operacne prerusenie nervu, ale tam by sa stratila citlivost v prstoch. Tebe to neponukali?

michaela175
2. mar 2025

@diefca ano jasne ze ponukol, a presne toto povedal ze sa strati citlivost v prstoch co logicky mne vychadza z toho ze to nebude mat dobry vplyv na celkovy postoj a chodzu, kedze tie nervove zakoncenia maju svoju funkciu :((( takze do operacie nechcem ist. Btw…Gabor ma lodicky aj 43 ;)

diefca
3. mar 2025

@michaela175 no to su uz lode, nie lodicky 🙂

Jj, zaujimala by ma realna skusenost cloveka s tym prerusenym nervom, ak sa to niekto rozhodol podstupit. Pripadne ci sa to niekomu podarilo vycvicit. Vizia dozivotnej bolesti noh rozhodne nie je prijemna.

lenkalienka4
3. mar 2025

@miselyn rázová vlna vôbec nepomohla, obstrek len mierne, začala som nosiť barefoot a noha ma neboli. Obyčajné topánky už neobujem, len bf.

zajaciq
11. mar 2025

Ahojte, je táto téma ešte aktuálna? Bežíte niektorá - ak áno, v akých teniskách vás nebolia nohy? Aké typy vložiek si dávate do bf obuvi? Ma význam chodiť vôbec po lekároch? 😏 aké športy robíte pri tomto hendikepe ?
@diefca @miselyn @michaela175 @aly @lenkalienka4

michaela175
11. mar 2025

@zajaciq ahoj, nemozem povedat ze behavam, ale kupila som si na behanie tensiky zn. Under armour. Tie konkretne ktore mam su dost siroke takze mi vyhovuju. Inak ani moc necvicim. Chcela by som opät zacat jogu a beh 🙂 a do BF topanok si davam vlozky od ortopeda co som “dostala” na predpis.. inak lekar nevie pomoct, mozno nieco pichnut na docasnu ulavu od bolesti… razova vlna vraj na to nema ziadny vplyv…. “Jedina” moznost ako sa toho zbavit je operacia kedy Ti nastrihnu nejaku tu slachu ale tym sposobia zase iny problem 🙂 kedze porusia nerv a znecitliveju vedlajsie clanky prstov.

diefca
11. mar 2025

@zajaciq ja behavam v Altra experience form. Maju miesto na prsty a zaroven nemaju nulovy drop. Zatial zvladam aj bez vloziek, ale na dlhu trasu by som si tam dala ortopedicke, mam ich na predpis, vyrobene cez Podotech. Ked mam cas, tak cvicim jogu. Skusala sa vratit k snowboardingu a inline korculiam, ale to idem cez bolest, nevydrzim dlho. Asi by som zvladla aj turistiku, ale to len s vlozkami.
Moja dr. tvrdi, ze to mam z plochonozia a ako poslednu moznost navrhla operacnu rekontrukciu klenby, ale na to si teda netrufam.
Za mna ma ortoped zmysel, ale len na to, aby predpisal vlozky, usetri mi to minimalne 300 eur. Mozno este fyzioterapia, su taki, ktori sa specializuju na chodidla.

zajaciq
11. mar 2025

@diefca mne to začalo pred 4 rokmi, ked som začala skialpovať.. keď som bola u ortopéda, nedal mi túto diagnózu, len som dostala predpis na vložky. Tak mám jedny. Nosila som ich do turistických topánok. Na krátke trasy do 5km som behala bez bolesti, teraz sa mi to zhoršilo, kúpila som si nové bežecké topánky a úplná katastrofa. Aj keď dám vložky, je to lepšie, ale po 3-4km mi brnia - tŕpnu prsty vpredu. Ach. Má drop nejaký význam pri tomto ochorení? Tieto sú zhodou okolností under armour a majú 8mm drop. Tak rozmýšľam kúpiť tie so 4mm dropom? Na barefoot behanie sa necítim. Mám o celé jedno číslo väčšie tenisky nech majú prsty priestor, aj tak to nestačí.
Áno, presne nad fyzioterapeutom uvažujem, neexistujú nejaké online cvičenia na "našu dg"? 🤪
@michaela175 vďaka za reakciu. Veď to, že lekári nepomozu. Ja mám malú nohu, čiže extrémny problém kúpiť topanky, ktoré mi nespadne z nohy a zároveň nebudú vpredu pri úzke.
Joge sa venujem aj ja. Lenže s vekom (40+) mi to nestačí, ja musím takmer denne sa hýbať, inak priberám.
Inak nemala som nikdy diagnostikovanie plochú nohu, nerozumiem odkiaľ sa to berie. Mala som zrejme aj zápal plantárnej fascie(2018) a potom prišli tie prsty (2021). 🙄

zajaciq
11. mar 2025
https://www.youtube.com/watch?v=gRJ4LJkeVck

No paráda, len treba hľadať 👌

diefca
11. mar 2025

@zajaciq mne sa to zhorsilo po porode, ked sa mi noha cez leto uplne rozcapila v slapkach. Zistila som to az v zime, ked som si obula zimne topanky a po 300 metroch som sa vratila, ze nemozem od bolesti chodit. Ale spatne si vybavujem, ze prvykrat ma to chytilo na svahu, mala som pocit, ze mam kamienok v snowboardovej topanke. Taka prudka bodava bolest do prstov. Tak som zistila, ze nemozem mat v topanke stlacene prsty. Ale aj v barefootoch ma vie boliet riadne noha, ak nemam vlozky. A ak mam BF, teda nulovy drop, tak mi dost trpia klby. Preto mam na beh radsej s dropom. Inak aj niektore Asicsy su vpredu sirsie. Pripadne Hoky, jedny som si skusala.

Co sa tyka fyzioterapie, mne odporucili terapiu chodidla Proprio. Skus pozriet, mozno to u vas niekto robi. Ja som aj na zaciatku par mesiacov cvicila zakladne cviky s penovou loptickou, trochu to pomohlo, ale pri detoch na to teraz vobec nemam cas.

milanx777
26. mar 2025

caute, chcem sa opytat, da sa to aj nejak potvrdit nejakym konkretnym vysetrenim na 100 percent? Napriklad MR alebo niecim takym? lebo mam na to podozrenie ale zatial mi to ortoped nepotvrdil, skor potvrdil ze tam bude asi priecna klenba spadnuta. A druha otazka mate nejaku overenu obuv siroku vpredu ktora Vam vyhovuje? Vopred vdaka.

lenkalienka4
26. mar 2025

@milanx777 ultrazvukom, a topánky barefoot aké vám sadnú

diefca
26. mar 2025

@lenkalienka4
@milanx777 len ak mas padnutu priecnu klenbu, barefoot obuv nemusi byt idealna. Ja som presne ten pripad co ty - jeden dr. tvrdi, ze je to len plochonozie, druhy ze Morton. Ak nosim bf obuv bez ortopedickych vloziek, bolia ma strasne nohy.
Ja obcas zvladnem Skechers, Asics a Altra.

Plus toto mam vo vyhlade: https://www.peter-wagner.cz/

milanx777
27. mar 2025

@lenkalienka4 a ten ultrazvuk to kde robia konkretne? to mava ortoped v ordinacii alebo to byva zvlast niekde v nemocniciach? lebo ten moj mi nic take neponukol len navrhol operaciu tak idem este skusit k inemu...nad tymi barefoot som uz uvazoval ale tie nazory su rozne tak neviem ci to mam skusit.

@diefca mna uz zacina boliet aj druha noha, nie tak vyrazne ako ta lava ale boli ma aj druha ale na tej lavej mam pocit ze je aj ten morton. Teba boli len jedna noha? lebo to plochonozie asi byva vacsinou ze na oboch...Skusal som teraz tenisky bezecke brooks, hoky, artra ale ani v jednych som sa necitil pohodlne , jedine hoky ta siroka verzia sa mi zdaju ako tak ale inak ma vo vsetkych bolela noha...Tak neviem co urobit, ked spominas ze pri tej spadnutej klenbe nemusia byt barefoot idealne. Uz som z toho zufaly. Neskusali ste niekto tie vlozky medicovi? recenzie maju dobre a tvrdia ze do 30 dni ich clovek moze vratit.

diefca
27. mar 2025

@milanx777 ja mam vlozky od Podotechu, na recept od ortopeda. S nimi ma nohy nebolia ani v barefootoch. Bolia ma obidve nohy takmer rovnako. Ak slapnem bosou nohou na zem, tak mi vystreluje bolest do poslednych dvoch prstov. Cize doma nosim papuce s podporou klenby a je to ok. Rovnako ma bolia obidve nohy ak mam prsty stlacene k sebe, preto tie barefoot alebo Altry.
Mozno skus ako prvu pomoc aspon take tie srdiecka - vlozky, ktore vyformuju priecnu klenbu.

Strana
z2