Dá sa poraziť aj ťažká diagnóza ako schizofrénia?
Ahojte, čo myslíte? Dá sa poraziť aj ťažká diagnóza ako schizofrénia? Mám pocit, že napriek obrovskej snahe idú niektoré vecí mimo mňa. Napr. vybudujem nejaké 2-3 každodenné polhodinové návyky, ide mi to. Keď mám robiť niečo dlhšie, tak nejde mi to. Ani neceknem a potom ma to veľmi mrzí, že som taký neschopný… Je to škoda, lebo psychika je viac ako OK, ale tie negatívne príznaky a koncentrácia sú horšie, keďže nie sú lieky na ne. Hoci uznávam no, že ťažko sa žije naplnený život, pokiaľ máte 18 hodín voľného času. Rád by som bol za možno aspoň 5-6 aktívnejších hodín, ale neviem ako na to… Hm, ako na to? Bude to augustové predsavzatie, že byť aktívnejší...
@kim2028 vsak prave ze nevies hrat na hudobnom nastroji tak by si sa mohol naucit. trebars gitara. klavir. nemyslim nejaku profi uroven ale tak rekreacne. kurz keramiky?
inak ta joga my mohla byt fakt super.
@ivangeline O to nejde, ale rád by som si vybral nejakú dobrú knihu a ku tomu potrebujem internet. Hoci tiež aj cez internet je to ako hľadanie ihly v kope sena...
@pralinka25 jógu som cvičil tiež kedysi, ale keď mi bolo lepšie fyzicky. Teraz sa mi trasú ruky a je to ťažšie. Každej činnosti sa obávam, že ako budem ju zvládať. Napr. po 3 rokoch otvárajú nám o cca. týždeň zrekonštruovanú plaváreň a rád by som chodil tam pravidelne. Neviem, či budem zvládať to a mám z toho obavy...
@kim2028 nemaj z toho obavy. o nic nejde. skusis pojde bude fajn nepojde odlozis to na neskor. nejdes na olympiadu. ides si to len uzit. nic sa nestanekeby to neslo. nikto sa ti nebude smiat ani si nic mysliet. za skusku to stoji.
@pralinka25 Máš pravdu. O týždeň alebo dva týždne skúsim tú plaváreň a uvidím. Budem snáď mudrejší. Bol by som rád, keby sa dalo plávať 2-3x za týždeň. To by bolo nejakých 3-5 dní týždenne športu... Tiež skúsim aj tú knižnicu určite ako aj iné príjemné aktivity...
No nič ďakujem všetkým za príspevky. Budem niečo skúšať. Uvidím, že ako mi to pôjde. Či budú aj nejaké nové návyky, čo je dôležité si vybudovať. Problém je aj v tom, že nemám žiadne emócie, a tak ma nebaví nič. Nevadí. Šachy, prechádzky, knižnica, plaváreň, futbaly s kamarátmi, či šport v TV môžu byť príjemné aktivity. Tiež pridám možno aj dobrú hudbu. Netvrdím, že všetko budem robiť každý deň, lebo by nebolo to asi dobre, ale budem si vyberať. Skúsim si spísať úplne všetko, čo je dostupné a to robiť...
@kim2028 super si to zhrnul. hudba je super vec. ani pri nej necitis ziadne emocie? ani malicke? je to liekmi? drzim palce nech ti to vychadza podl predstav
@pralinka25 Najskôr asi ochorením. Keď som dostal psychózu tak som nemal ich už vôbec, a to lieky som ešte ani nebral prvých 5 dní. Teraz beriem už pohodové lieky - teda jeden liek, ktorý má na mňa skvelý vplyv... Vraj pôsobím už veľmi spontánne a uvoľnene, ale neviem čo to znamená. Pri hudbe necítim tiež nič a je to veľká škoda, kedysi ma bavila veľmi. Jednoducho popočúval som pesničky a mal som sa skvele. Dnes nie je to také...
@kim2028 prajem ti zo srdca len to najlepšie
Ahojte, mám sa super. Zatiaľ testujem cca. mesiac nenáročné aktivity a sa mi daria. Momentálne mám 4 "povinnosti" denne, ktoré si obmieňam. Urobil som si zoznam 20 aktivít, ktoré môžem robiť a vytlačil som si to. Celkom mi to funguje. Mám 5 skupín povinností a snažím sa urobiť z každej skupiny niečo. Hlavne som prekvapený, že ako dobre sa mi už číta z kníh. Len vybrať sa do knižnice konečne. Zatiaľ stále mi nosí nejakú knihu kamarátka.
@kim2028 perfektne. tesim sa ze ti to tak dobre ide. vidis treba len skusit. a keby aj nieco neslo staci to skratka zmenit a najst nieco vyhovujucejsie. o nic nejde. drzim palce nech ti to ide aj dalej tak dobre.
@pralinka25 Ďakujem, je to v pohode. Myslím si, že bude to fungovať. Musím sa aj snažiť. Hlavne po stacionári je únava, ale aj po ňom sa snažím o niečo. Nemám zložité činností, práve naopak celkom ľahké, tak ide to... Robím to, čo ma baví...
@kim2028 a čo si si nakoniec vybral? do čoho si sa pustil?
@pralinka25 Snažím sa čítať hlavne knihy 5-6 hodín denne (2 hodinky ráno, 1-2 hodinky poobede, 2 hodinky večer pred spaním. Venujem sa trochu aj šachu tak 1-2 hodiny. Tiež pozerám futbal v TV. Ten futbal ma štve, lebo skvelých zápasov je veľmi veľa a nestíham, lebo času málo... Občas pozriem aj nejaký film alebo seriál...
@kim2028 a nechces robit aj nejaku fyzicku aktivitu? pretoze sa mi to zda ako dost pretazovanie len po jednej stranke. moze to casom byt unavujuce.
@pralinka25 Určite áno. Bolo by to fajn. Moja jediná fyzická aktivita je asi 45-60 minútová prechádzka po meste. Tu zvažujem ešte možnosti. Otvorili nám pred necelými dvomi týždňami plaváreň a ešte som tam nebol, lebo celý čas posledné týždne prší u nás väčšinou. Chcel by som skúsiť. To by mohol byť skvelý koníček....
Tak mám už 12 návykov na rôzne aktivity z čoho mám radosť. Len niektoré sa nedajú robiť každý deň, ale tak raz za týždeň, čo je trochu škoda, ale tak je to aspoň pestré. Z kníh som ubral asi 2, lebo som bol chorý teraz a potreboval som oddychovať. Som rád, že mám to pestrejšie. Chcel by som pridať aj počúvanie hudby v týchto dňoch...
@kim2028 kimi neboj, to sa postupne nabalí, aj ja mám dobré dní, ale aj tie horšie, kedy ide všetko ťažšie, ale musíme sa podporovať ako komunita nás chorých
Tak musím povedať, že som bližšie ku svojmu cieľu vďaka vám. Dali ste mi tu skvelé rady a nimi som sa riadil. Mám teraz super dní, hoci je toho momentálne viacej. Hrávam cez víkendy futsalovú ligu s kamarátmi, ale budeme mať budúci týždeň posledné kolo. Tých 8 týždňov bolo fajn. Tiež okrem futsalovej ligy hrával som aj futsal s kamarátmi len tak. Vydržal som aj šachy trénovať 90 dní v rade. Knihy sa snažím tiež čítať, i keď momentálne sú tie knihy, čo čítam šachové. Pozerám športy v TV a bavím sa veľmi týmito nenáročnými činnosťami. Uvažujem, či by som si nezačal písať nejaké recenzie na filmy, či seriály len tak pre radosť v libre office... Chcel by som napísať, čo najviac recenzii na staršie, či novšie filmy...
Vyhodia ma zo stacionára onedlho. :D Ja sa vrátim im tam o mesiac. Kamarátka by mi mala na 2 mesiace požičať skvelú knihu atómové návyky, ktorú si prečítam viackrát... niekedy sa mi darí dodržiavať aj predsavzatia a niekedy nie. Ale nevadí pochopil som, že nedá sa mať všetko... Idem teraz pozerať film nejaký...

@kim2028 Nerad chodievas po kniznici? Vyberies rovno na mieste a zabijes tym nejaky cas. ;D