Dajú sa chytiť ovčie kiahne aj bez kontaktu s chorou osobou?
Dajú sa chytiť ovčie kiahne aj bez kontaktu s chorou osobou? Vyhodili sa mi takéto vyrážky na bruchu a veľmi sa bojím či to nie sú kiahne. Mám 20.

@anonym00000 mne sa to vôbec nepodobá na kiahne
@panelacikova od rána sú také a zatiaľ sa nemenia. No neviem ale strach mám. Nie sú ničím "plnené" ale sú také trochu vystupene.
@anonym00000 Toto kiahne nie su. Syn mal teraz takze ich doverne poznam.
@anonym00000 mne sa to na kiahne nepodobá, ak to kiahne nebudú, môžeš si dať vyšetriť protilátky ci si ich už neprekonala, ja a sestra sme ich v minulosti bez príznakov prekonali, keď ich dostal brat nechytili sme ich a pravdepodobne stačilo, že ich malo dieťa na prízemí v paneláku a dostal ich, inak sme neprišli na to, kde sa nakazil... Ja som si musela nechať kvôli stáži vyšetriť protilátky a aj som ich mala
@anonym00000 tak potom hľadaj tú blchu.... hoci, moja dcéra, keď mala asi 6 rokov, mala asi 10 vyrážok, ktoré prisámbohu vyzerali ako kiahne. celé to trvalo do 24 hodín, najprv vyrážka, naplnila sa tekutinou, potom vyschla a zmizla. ja som nechápala. doteraz neviem, či mala super rýchle kiahne (aj to som v okolí už zažila) alebo nejakú čudnú vyrážku iného druhu. zvláštny bol ten počet, do 10 😀
@beata_k ako rýchlo sa mu menili vyrážky na vodnate?
Alebo teda ako rýchlo sa vychádzal?
@anicka176 vzhľadom k príspevku, ktorý uvádzam vyššie, som potom žiadala od lekárky testy na protilátky, nebolo mi vyhovené, vraj by to neukázalo úplne 100%. neviem, nie som lekár ani v podobnom obore nepracujem. takže dodnes neviem, čo to mala
@anonym00000 Do rana to bolo iste. Samozrejme teplota. Ta bola este pred vyrazkou. Ty teplotu nemas. A ked pises, ze to mas od rana a nic, tak to ozaj nebudu.
@anonym00000 Dalsie pribudali rychlo. Vzdy rano z toho uz boli riadne pluzgiere.
@panelacikova zvláštne, to som ešte nepočula, práveže vedieť či má žena protilátky(IgG =prekonaná, IgM =akútna infekcia) proti varicelle je celkom dôležité aj kvôli tehotenstvu... Aj aj pre prípadné očkovanie
@anonym00000 ako vieš, že si nemala kontakt? To predsa nemozes vedieť.....
@luliu Tak nemôžem to vedieť. Myslela som, že z blízkeho okolia ich nik nema.
@beata_k teplotu mal vysokú?
Ďakujem za rady. Dám vedieť zajtra či sa tie vyrážky nejak zmenili
@anonym00000 38°C
@anicka176 tak ja neviem, asi sa jej zdal môj príbeh divný a vymyslený. ale takto to bolo a v okolí sme mali tiež jedno dieťa, ktorého súrodenec mal asi 300 vyrážok, horúčky a neviem čo a ono skoro nič. priebeh ako u mojej dcéry. a vraj prekonalo. takže asi mu robili tú krv. ale moja mi asi neverila alebo čo. neviem. je mi to teraz už akosi jedno.
@panelacikova mne ich vyšetrili na infekčnom, ale to bolo pred 6 rokmi, lebo sa to asi v labaku kde moja obvodacka odosielala nedalo.. pediater vravel, že teraz to dá v pohode vyšetriť, ak by ste o tom uvažovali
Teplota mi skáče, raz mám 36,3 a potom niekedy aj 36,8. Ale keďže mám obrovsky strach a celá sa trasiem od strach tam neviem čomu mám veriť. Už som zúfalá. V hlave mám že sú to na 100% kiahne.🤷♀️
@anicka176 len problém je v tom, že opäť musí brať krv pediater a to neurobí. jednoducho ja neviem, ja mám svojho lekára bohovského. o čo ho požiadam, vyhovie. nie hneď, ale rieši a do pár týždňov sa k tomu vie dostať (dôvod: poisťovňa). ale pediatričky sú ako praštené u nás (žilina). to o čo požiadam, hoci len o odber, že budem samoplatca, neexistuje. neodoberie krv ani keby čo bolo... proste také drbliny. je ešte možnosť, žeby som dala odobrať krv u môjho OL dcére a zaniesla ako samoplatca 😀
@anonym00000 teplota skáče, lebo si v strese. to ja keď som v strese, ale ozaj strese, tak mi vybehne aj na 38 😀
@anonym00000 5 desatín stupňa je v norme odchýlka. Hlavne pri bezdotykových teplomeroch. To ti urobí aj pri dvoch meraniach za sebou.
A prečo sa kiahní tak bojis? Si tehotná?
@1fifinka1 mám dosť ťažko chorú mamu. Kiahne vraj prekonala ako dieťa ale pri jej diagnózach sa bojím že by sa nakazila znova
@anonym00000 neboj sa. Ak ich mala, má protilátky. Teraz už nič nevyriešis, a panika je zbytočná. Ak sú to aj kiahne, len sa vystresujes. A nevrátis to späť. Dcére takto nedávno začali, nevenovala som tomu pozornosť, hovorím jej niečo ta ustiplo. Na druhý deň ich bolo viac, ale stále vyzerali ako stipance. Poslala som fotku Dr, a hneď, že typické kiahne. Už sa potom naplnili aj tekutinou. Ale až neskôr. Ale mala aj teploty ale zasa aj angínu. Všetko dokopy. A nikto v okolí nemal, ani doma ani v škôlke a inde nebola.
@anonym00000 podla mna to moze byt aj pasovy opar😉
@silviak pásový opar bolí či sa mýlim? Už som z toho jeleň. Vyspím sa a uvidím ráno čo z toho bude.
Tak vyrážky sa nezmenili akurát trocha zbledli a urobila sa mi jedna na zadku ale to už vidno, že to je nejaký štipanec. Inak nepribudlo vôbec nič
Čiže kiahne to asi nebudú či?

@anonym00000 mne osobne sa zdá na tej druhej, detailnejšej fotke, že tá úplne vpravo akoby sa niečím plnila, ale možno je to len dojem, zle odfotené...